Instanţa supremă a confirmat mandatul de arestare preventivă a deputatului Mihail Boldea

Instanţa supremă a confirmat, marţi, mandatul de arestare preventivă emis în 22 martie pe numele deputatului Mihail Boldea, acesta urmând să fie dus în arestul IPJ Galaţi.

Urmărește
2800 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă a confirmat mandatul de arestare preventivă a deputatului Mihail Boldea

Mihail Boldea (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Decizia instanţei supreme de arestare preventivă a deputatului Mihail Boldea a fost contestată cu recurs, care va fi judecat în 2 aprilie la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile emis pe numele lui Boldea va fi pus în executare de marţi, 27 martie, data confirmării acestuia, a anunţat instanţa.

Decizia instanţei privind confirmarea mandatului de arestare preventivă a lui Boldea este definitivă.

Mihail Boldea a solicitat să fie dus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi, fapt confirmat în procesul verbal al şedinţei, după ce magistraţii l-au întrebat dacă nu se simte prea obosit.

Avocatul lui Mihail Boldea a declarat că instanţa a admis solicitarea deputatului, acesta urmând să fie dus la Galaţi, pentru a fi încarcerat în arestul IPJ.

Mihail Boldea a fost scos din sala de judecată şi urcat în duba de poliţie pentru a fi dus la Galaţi înainte ca instanţa să anunţe decizia în şedinţă publică.

Potrivit unor surse judiciare, Mihail Boldea a cerut instanţei ca decizia să fie anunţată în şedinţă nepublică, întrucât nu vrea fie fotografiat sau filmat.

Unul dintre avocaţii lui Boldea, Marius Striblea, a declarat că deputatul nu a dat marţi o declaraţie în faţa instanţei, dar că "va face cu siguranţă declaraţii" la completul de cinci judecători al instanţei supreme atunci când se va judeca recursul acestuia la decizia de arestare preventivă.

Avocatul a precizat că Mihail Boldea a avut o atitudine demnă în sala de judecată şi că vrea să îşi demonstreze nevinovăţia. El a precizat că Boldea a făcut de mai bine de 70 de ore pe drum la revenirea în ţară şi că de 24 de ore nu a mâncat.

Avocatul George Moloman a declarat că deputatul nu mai are încredere în structura DIICOT - Galaţi, motiv pentru care a cerut la Parchetul instanţei supreme aducerea dosarului la Structura Centrală.

Moloman a arătat că face acest demers din cauză că procurorul de caz ar fi dat ordonanţă de interceptare a telefoanelor deputatului cu 48 de ore înainte ca acesta să plece din ţară.

Marţi a fost audiat la DIICOT Galaţi fratele cel mic al lui Mihail Boldea, George Ştefan, acuzat de spălare de bani în acest dosar, alături de tatăl acestora.

În 22 martie, ICCJ a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Boldea, pentru 30 de zile, judecătorii instanţei supreme admiţând propunerea procurorilor DIICOT, care au invocat printre temeiuri şi faptul că parlamentarul se sustrage urmăririi penale.

Anterior, în 20 martie, Camera Deputaţilor emisese aviz de reţinere, arestare şi percheziţie în cazul Boldea, ca urmare a solicitării ministrului Justiţiei, respectiv a procurorului general al României.

Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), sunt date şi indicii rezonabile în legătură cu participaţia penală a deputatului Mihail Boldea, în perioada 2006 - 2011, în obţinerea unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea în eroare a unor persoane, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile, ascunzând situaţia juridică reală a acestora ori existenţei unor convenţii comerciale în ceea ce priveşte bunurile.

Pentru obţinerea foloaselor materiale injuste, în perioada 2006 - 2008, deputatul Boldea ar fi constituit un grup infracţional organizat împreună cu Mihaela Cristina Bolboceanu - avocat în cadrul Baroului Galaţi, Aurica Maria Luchiniuc - membru în cadrul Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi şi fost subprefect al judeţului Galaţi, Elena Petrea - secretar în cadrul Cabinetului Individual de Avocatură "Boldea Mihail" şi Tănase Petrică.

Potrivit DIICOT, în acest caz Mihail Boldea este cercetat pentru că ar fi determinat alte persoane să falsifice o serie de documente oficiale, respectiv patru hotărâri, patru expertize judiciare, adrese ca fiind emise de Primăria municipiului Galaţi, de la Arhivele Naţionale - Direcţia Judeţeană Galaţi sau de la Trezoreria municipiului Galaţi. Ulterior, aceste documente au fost folosite în faţa instanţelor de judecată ori a altor instituţii şi autorităţi în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui număr de nouă imobile din municipiul Galaţi.

Astfel, ar fi fost atestate fapte sau împrejurări necorespunzătoare cu adevărul, respectiv s-au pronunţat hotărâri judecătoreşti ori s-au efectuat menţiuni în registrele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi.

În 16 martie, Boldea a fost la DIICOT, unde s-a prevalat de dreptul la tăcere, a doua zi el plecând din România cu maşina până în Turcia, de unde a luat un avion către Kenya.

Boldea anunţa presa în 23 martie că va veni el în România, nefiind cazul să meargă Poliţia după el.

Deputatul Mihail Boldea a fost adus marţi în ţară, cu o cursă KLM de la Amsterdam. Boldea a fost preluat de o escortă a Poliţiei de la Aeroportul Otopeni şi dus direct la instanţa supremă, pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici