- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.04.2009, 18:48)
- Lucia Efrim , Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Instanţa supremă a închiat după opt ore audierile în cazul DGIPI - 2 -
Judecătorii instanţei supreme au încheiat, după opt ore, audierile în cazul DGIPI, ultimul audiat fiind omul de afaceri Puiu Popoviciu, care a susţinut că avea o relaţie de încredere cu fostul şef al DGIPI Cornel Şerban, motiv pentru care a acceptat să se întâlnească cu ofiţerul Ion Motoc de la DNA.
Urmărește
32 afișări
Aurel Gabriel Popoviciu a susţinut că prima dată a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie în 12 ianuarie 2009, iar în 24 martie 2009 a fost "luat de pe stradă" pentru a merge la DNA, unde i s-a adus la cunştionţă că împotriva sa a fost începută urmărirea penală.
"Până la ora 23.25 nu am dat nicio declaraţie, la solicitarea procurorului rămânând în sediul instituţiei, până când mi s-a adus la cunoştinţă faptul că am fost reţuinut în baza unei ordonanţe pentru 24 de ore", a afirmat Popoviciu, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Popoviciu a mai spus că procurorul Nicolae Marin nu i-a solicitat să dea vreo declaraţie, însă procuroarea Claudia Roşu i-a comunicat faptul că mai sunt cercetate şi alte persoane în dosar, respectiv Nicolae Alecu - fost rector al Universităţii de Agronomie şi Petre Pitcovici - fost şef al Diviziei Operaţiuni în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).
Popoviciu a spus că pentru prima dată a auzit de Pitcovici la DNA, însă i-a reţinut numele de abia când a fost dus la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a solicitat arestarea sa, alături de acesta.
Totodată, Popoviciu a relatat instanţei că în data de 27 decembrie 2008, în jurul prânzului, s-a întâlnit în sala Avalon de la "Howard Johnson" cu Şerban şi Motoc, context în care a aflat că este în vizorul DNA, ca urmare a declinării competenţei Parchetului instanţei supreme în favoarea DNA, într-un dosar referitor la Băneasa Investment SA.
Omul de afaceri a spus că, după ce Motoc şi-a arătat simpatia faţă de echipa Dinamo, a intrat imediat în subiectul referitor la cazul Băneasa şi i-a arătat o citaţie pentru Alecu Nicolae şi o solictare de documente către Băneasa Investment. Actele au fost trimise către destinatari cu o maşină a lui Popoviciu, după ce, fără ezitare, Motoc i le-a înmânat.
Motoc i-a lăsat lui Popoviciu numerele de telefon unde îl poate contacta, însă omul de afaceri a spus că după ce a comunicat numerele secretariatului Băneasa, "nu le-a folosit, ci le-a aruncat".
Puiu Popoviciu a spus instanţei supreme că Ilie Cornel Şerban l-a sfătuit "vehement să nu cadă pradă unor astfel de acţiuni şi să nu exercite niciun fel de influenţă asupra lui Motoc".
Întrebat de instanţă dacă a făcut în vreun fel presiuni asupra fostului rector al Universităţii Agronomie, Nicolae Alecu, Puiu Popoviciu a răspuns: "Nu este adevărat, pentru că Alecu nu are ce să ascundă. Eu l-am liniştit pe Alecu spunându-i doar că din ce ştiu nu va avea parte de injusteţi din partea lui Becali. Singura discuţie cu Alecu în perioada de derulare a cercetărilor a fost de a-i acorda un sprijin moral. Alecu Ioan ştia că am relaţii cu persoane importante din societatea românească, dar în niciun moment nu am făcut vreo afirmaţie în sensul că m-aş folosi de ele pentru o soluţie favorabilă în acel dosar pentru că acele persoane ocupă temporar acest gen de funcţii pe când perioada mea este deosebit de stabilă".
Întrebat de procurorul de şedinţă dacă a intervenit sau a vorbit cu diverse persoane în perioada de derulare a afacerii Băneasa Investment, Popoviciu a răspuns: "Nu am apelat niciodată la nimeni, nici pentru fleacuri, nici pentru nimic. Nu am apelat la Şerban pentru a obţine informaţii din mediul de afaceri şi nici sprijin pentru a mi se asigura o eventuală protecţie. Nu i-am solicitat niciodată să exercite vreo influenţă la DNA".
În urmă cu o săptămână, Curtea de Apel Bucureşti a decis cercetarea în libertate a lui Cornel Şerban, a lui Petru Pitcovici şi a omului de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu, cei trei având interdicţie de a părăsi ţara. Procurorii DNA au declarat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti.
În acest dosar, procurorii DNA i-au reţinut pe Cornel Şerban, Petru Pitcovici, Gabriel Popoviciu şi Ioan Alecu.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii anticorupţie nu au mai formulat cerere de arestare preventivă pentru Ioan Alecu, fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, considerând că a fost cinstit pe parcursul audierilor şi că a colaborat cu anchetatorii.
Potrivit DNA, Ioan Alecu este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, iar Gabriel Aurel Popoviciu, de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.
Totodată, Ilie Şerban Cornel este acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase, în timp ce Petru Pitcovici este cercetat pentru favorizarea infractorului.
Cornel Şerban a demisionat de la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI.
Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2008 - martie 2009, Petru Pitcovici, ofiţer de poliţie judiciară, şeful Diviziei Operaţiuni în cadrul DGA şi Cornel Şerban, directorul DGIPI, "au contactat un ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, solicitându-i acestuia, ca prin orice mod, inclusiv prin încălcarea procedurilor legale, să determine finalizarea cu celeritate a anchetei şi emiterea unei soluţii de neurmărire penală faţă de Popoviciu Gabriel şi Alecu Ioan Nicolae"
Ofiţerul care lucra la DNA fusese delegat, prin ordonanţă a procurorului, să efectueze acte de urmărire penală în dosarul privind tranzacţionarea terenului din Băneasa aparţinând Universităţii de Agronomie.
Acest dosar a fost deschis în 2005-2006, fiind cercetaţi penal Ioan Alecu şi Gabriel Popoviciu, care au primit, în 14 februarie 2008, NUP de la Parchetul instanţei supreme, însă cauza a fost redeschisă de DNA.
Potrivit motivării date de judecători pentru decizia de a nu elibera mandate de arestare pentru Popoviciu, Şerban şi Pitcovici, dosarul a fost deschis "în urmă cu câţiva ani (2005-2006)", la sesizările lui Gigi Becali şi Lucian Gabriel Bundoiu.
La acea dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început cercetarea penală a doi dintre inculpaţii anchetaţi, în prezent, de DNA în dosarul cunoscut drept "Popoviciu-DGIPI", Ioan Nicolae Alecu, fost rector al Universităţii, şi Aurel Gabriel Popoviciu. Ei erau cercetaţi pentru aceleaşi infracţiuni pentru care sunt anchetaţi şi în prezent.
În 14 februarie 2008, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis o rezoluţie prin care a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de cei doi.
În urma unor schimbări legislative, competenţa instrumentării unor astfel de cauze a revenit Direcţiei Naţionale Anticorupţie care, potrivit documentului citat, printr-o rezoluţie din 11 iunie 2008, a infirmat soluţia de NUP a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"În completarea probatoriului administrat în dosarul 206/P/2006 s-au mai făcut audieri şi o evaluare premisă a terenului de 224 hectare deţinut, în mod nelegal, potrivit Parchetului, de către SC Băneasa Investments SRL", se mai arată în documentul citat.
În cauză au intervenit cei doi angajaţi ai DGIPI "în condiţiile unei lentori a desfăşurării actelor procesuale în dosar", susţin judecătorii, arătând că "inculpaţii Pitcovici Petru Daniel şi Şerban Ilie Cornel, în considerarea unei relaţii colegiale cu ofiţerul judiciar Motoc Ion (de la DNA, n.r.), l-au contactat, solicitându-i, potrivit afirmaţiilor lor, dar şi ale Parchetului, concursul la urgentarea finalizării cercetărilor privindu-i pe inculpaţii Alecu şi Popoviciu".
În 20 şi 23 martie 2009, Parchetul a dat rezoluţii de începere a urmăririi penale şi a pus în mişcare acţiunea penală întrucât s-a apreciat că există indicii că Popoviciu l-a ajutat pe Alecu să săvârşească un abuz în serviciu în formă calificată.
"Pe de altă parte, numiţii Şerban Cornel Ilie şi Pitcovici Petru Daniel l-au contactat şi i-au solicitat ofiţerului judiciar Motoc Ion să reuşească să fie delegat în instrumentarea acestei cauze şi să îndeplinească acte care să determine soluţionarea cu celeritate a dosarului şi emiterea unei soluţii de neîncepere a urmăririi penale faţă de Popoviciu Aurel, asigurându-l într-un mod discret dar perceptibil de intenţia recompensării sale materiale şi eventualei avansări ierarhic profesionale", se arată în documentul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. 28 de oameni au murit
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Citește pe alephnews.ro: Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe