Instanţa supremă a rămas în pronunţare pe cererea Alinei Bica de suspendare a executării pedepsei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a rămas în pronunţare, miercuri după-amiază, cu privire la suspendarea executării pedepsei formulate de avocaţii Alinei Bica în dosarul în care a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului.

Urmărește
196 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă a rămas în pronunţare pe cererea Alinei Bica de suspendare a executării pedepsei

Instanţa supremă a rămas în pronunţare pe cererea Alinei Bica de suspendare a executării pedepsei

O asemenea contestaţie în anulare a fost formulată şi de avocaţii Elenei Udrea în cauza „Gala Bute”, pe rolul altui complet de judecată, însă procesul a fost amânat deoarece lipsea dosarul din arhivă.

Completul numărul 2 penal de 5 judecători de la Înalta Curte se va pronunţa pe admisibilitatea în principiu a contestaţiei în anulare formulată de Alina Bica împotriva deciziei definitive de condamnare. Este vorba despre dosarul în care fosta şefă a DIICOT a primit 4 ani cu executare pentru favorizarea omului de afaceri Adriean Videanu.

Împotriva acestei decizii, avocaţii Alinei Bica au formulat o contestaţie în anulare, motivul principal constituindu-l legala formare a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În sprijinul acestui motiv, avocaţii Alinei Bica au depus decizia Curţii Constituţionale în baza căreia completurile de la Instanţa supremă au fost trase la sorţi din nou.

Avocatul Alinei Bica a pus concluzii pe admisibilitatea în principiu a cererii şi pe solicitarea de suspendare a executării pedepsei.

Procurorul de şedinţă al DNA a declarat în sala de judecată că decizia CCR privind completurile de 5 judecători nu poate fi invocată ca motiv pentru o contestaţie în anulare.

Reprezentantul DNA a arătat că acest motiv este „un viciu de organizare judecătorească”, iar o astfel de cale extraordinară de atac trebuie întemeiată pe „un viciu de procedură penală”.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, în luna iunie, menţinerea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea făptuitorului, în care era cercetat şi Adriean Videanu. Fostul ministru al Economiei a fost achitat de către judecători. Decizia magistraţilor instanţei supreme este definitivă.

Pe data de 5 iunie, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să menţină pedeapsa primită de Elena Udrea în primă instanţă şi să o condamne definitiv pe Elena Udrea, aflată în prezent în Costa Rica, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici