- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.03.2009, 12:42)
- Catalin Lupasteanu , Catalin Lupasteanu ,
Instanţa supremă judecă, sâmbătă, contestaţia lui Achim şi Zikolov faţă de prelungirea arestării
Instanţa supremă judecă, sâmbătă, contestaţia subofiţerului Floricel Achim şi a cetăţeanului bulgar Marinov Zikolov, acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, faţă de decizia Curţii de Apel Bucureşti care le-a prelungit mandatele de arestare.
Urmărește
14 afișări
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a primit, vineri seară, dosarul acestora şi a fixat pentru sâmbătă discutarea contestaţiei celor doi.
Subofiţerul Floricel Achim şi cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov, acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, au rămas în arest, după ce Curtea de Apel Bucureşti le-a prelungit, miercuri, mandatele de arestare preventivă.
Floricel Achim şi Marinov Zikolov au fost arestaţi preventiv, în 2 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, pentru 29 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT, pentru trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, fiind acuzaţi că au manipulat informaţii de natură să pună în pericol securitatea naţională. Măsura a fost confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Floricel Achim şi a lui Marinov Zikolov, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a reţinut că Achim Floricel, în perioada 2002-2007, ar fi procurat documente cu caracter secret de stat, dar şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului constând în sisteme de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale subunităţilor şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare, planuri de apărare şi altele.
Astfel, Achim Floricel i-ar fi predat lui Marinov Zikolov aceste documente pentru diverse sume de bani, în general până la 1.000 de dolari, iar Marinov Zikolov le-ar fi transmis unei ţări străine. "Predarea propiu-zisă a documentelor de către inculpatul Achim inculpatului Zikolov se făcea în format electronic, prin întâlniri în locuri publice, respectiv în Bucureşti, zona 1 Mai şi zona Stadionului Naţional", se arată în motivarea judecătorilor.
"Floricel Achim lucra ca subofiţer în cadrul Ministerului Apărării divizia 1 infanterie Dacica, a participat la mai multe cursuri speciale de pregătire în domeniul informaţiilor criptate care i-au îmbogăţit experienţa profesională", a reţinut instanţa în motivarea sa.
Anchetatorii au stabilit că, din anul 2001, Floricel Achim l-a cunoscut pe Marinov Zikolov şi a legat o relaţie de amiciţie cu acesta. În baza acestei relaţii, în perioada 2001-2009, Floricel Achim ar fi procurat din reţelele informatice ale unităţii militare documente secrete de stat pe care le-ar fi transmis lui Marinov Zikolov, susţine instanţa.
"Pe timpul executării serviciului cu durată de 24 până la 72 de ore, Floricel Achim avea acces la unul din calculatoarele unităţii unde îşi desfăşura activitatea. Astfel îşi crea oportunităţi de a obţine informaţii militare, urmărea să nu fie nimeni în zonă şi folosea orice prilej pentru a sustrage informaţii. Folosindjudecă, aceste oportunităţi extrăgea pe memory stick «la întâmplare, la vrac» tot ce reuşea să copieze. După aceea, îi preda lui Zikolov memory stick-ul iar acesta la rândul său lua legătura cu reprezentantul puterii străine şi îi dădea aceste date", se arată în motivarea instanţei Curţii de Apel Bucureşti.
În documeent se reţine faptul că Marinov a declarat că, "în perioada 2001-2002, era în relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti care i-a spus că este interesat de informaţii militare pentru care plăteau între 800 şi 1.000 de dolari".
"Documentele la care avea acces Floricel nu puteau fi accesate în alt cadru decât cel stabilit de dispoziţiile Legii nr. 182/2000 şi Hotărârii Guvernului nr. 582/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România şi regulamentului de circulaţie a documentelor clasificate care cuprinde norme de protejare a informaţiilor militare. Achim Floricel deţinea autorizaţie de acces la informaţii clasificate din 6.10.2006 de nivel secret", susţine instanţa.
Curtea de Apel Bucureşti a reţinut că Floricel Achim a recunoscut comiterea infracţiunii de care este acuzat şi a precizat că a comis aceste fapte din cauza situaţiei materiale precare.
Pe de altă parte, Zikolov a recunoscut în parte faptele comise, dar a precizat că a colaborat cu organele de urmărire specializate din România.
Potrivit referatului cu propunerea arestării preventive întocmit de procurorii DIICOT, subofiţerul Floricel Achim i-a dat bulgarului Zikolov documente militare cu caracter secret, precum tabelele cu frecvenţele radioelectronice puse la dispoziţia Diviziei 1 Infanterie, Brigăzii 34 Infanterie, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, Brigăzii 2 Vânători de Munte, Brigăzii 8 Artilerie Mixtă, Brigăzii 10 Geniu sau Batalionului 49 Apărare Nucleară, Bacteriologică, precum şi documente şi date, secrete de serviciu, cum ar fi domeniile de activitate, diagrama de relaţii şi atribuţiile comandamentului Diviziei 1 Infanterie.
Anchetatorii arată în referatul trimis instanţei că "predarea propriu-zisă a documentelor astfel obţinute de către inculpatul Achim inculpatului Zikolov avea loc exclusiv în format electronic, prin întâlniri în locuri publice".
"Conform declaraţiei inculpatului Zikolov, «aveau două locuri de întâlnire în Bucureşti, zona 1 Mai şi în zona Stadionului Naţional», suportul de memorie fiind disimulat în pachet de ţigări sau predat pur şi simplu. Că procedeul folosit era cel menţionat anterior rezultă cu suficientă certitudine din faptul că, în declaraţia dată de Zikolov, acesta precizează că Floricel Achim i-a povestit «că poate să ofere informaţii militare de la serviciul lui, că poate face acest lucru foarte uşor deoarece copiază din calculator cu un memory stick». În acest sens, a arătat că relaţia de colaborare infracţională a început în anul 2002 şi modalitatea de primire de la inculpatul Achim Floricel era exclusiv prin intermediul memory stick-ului pe care câteodată îl verifica", mai arată anchetatorii în referatul citat.
Legat de istoricul relaţiei dintre Achim şi Zikolov, procurorii arată că "momentul iniţial al întâlnirii şi legării unei prietenii se situează în anii 1994-1995, când, potrivit declaraţiei lui Zikolov, s-au împrietenit prin intermediul unui alt amic comun cu care Achim se deplasa în Bulgaria, unde în acea perioadă locuia Zikolov".
Potrivit anchetatorilor, relaţiile au fost apoi întrerupte datorită angajării lui Zikolov într-o funcţie oficială în Ambasada Bulgariei la Bucureşti, până în 2002 când s-au reluat şi au fost dezvoltate şi întreţinute în acest scop infracţional. Procurorii menţionează în referatul cu propunere că, datorită interesului puterii străine pentru atingerea ţintei, respectiv obţinerea informaţiilor relevante din domeniul militar, preocuparea pentru evoluţia profesională a subofiţerului Achim era "evidentă şi constantă".
"Interesul ca Floricel Achim să aibă acces la un nivel cât mai înalt de securitate este justificat, deoarece cu cât nivelul său de acces la informaţii de importanţă militară deosebită era mai ridicat, cu atât valoarea acestora creştea, evident direct proporţional crescând şi gradul de periclitare a siguranţei statului", arată anchetatorii în documentul citat.
Faţă de bulgarul Zikolov, anchetatorii arată în referat că activitatea infracţională a acestuia a constat în faptul că, "în perioada 2002-2008, în contextul faptic descris, a procurat de la Achim şi transmis documentele şi datele secrete de stat şi documentele şi datele care prin natura şi importanţa lor sunt de natură să pericliteze siguranţa statului unei puteri străine, Ucraina".
În acest sens, în 20 ianuarie, în parcarea centrului comercial Carrefour Orhideea din Bucureşti, a avut loc o testare a sistemului de comunicaţie prin Personal Digital Assistant (PDA) (minicalculator - n.r.), "testare realizată între Petăr Marinov Zikolov şi reprezentanţii puterii străine Ucraina", se mai arată în referatul procurorilor DIICOT.
Un alt episod prezentat de procurori este şi cel din 16 februarie, când Floricel Achim, cu ocazia unei întâlniri la un local aflat la intersecţia Bulevardului Titulescu cu Calea Griviţei, i-a transmis lui Zikolov un memory stick pentru a fi "copiat, prelucrat şi transmis reprezentanţilor unei puteri străine".
"Suportul de memorie în cauză a fost disimulat într-un pachet de ţigări ce purta inscripţia Dunhill, fiind de culoare neagră. Ca element de securizare împotriva unei deschideri accidentale a pachetului şi pierderii stick-ului în cauză, se remarcă faptul că peste capacul pachetului a fost «trasă» o folie transparentă ce împiedică deschiderea liberă. În plus, Achim Floricel a achiziţionat, anterior întâlnirii realizate cu Zikolov Petăr Marinov, un pachet de ţigări identic cu cel transmis", se mai arată în documentul citat.
Ambasadorul Bulgariei la Bucureşti a declarat că Marinov Zikolov a lucrat ca ataşat militar al Ambasadei din noiembrie 1998 până la mijlocul anului 2000 şi că acesta nu şi-a terminat mandatul pentru că s-a întors în Bulgaria de unde a revenit ca om de afaceri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe