- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.07.2015, 15:59)
- Catalin Lupasteanu , Livia Ispas
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Instanţa supremă reduce la aproximativ 11,6 milioane de lei sechestrul pus pe bunurile lui Chiliman
Instanţa supremă a redus la aproximativ 11,6 milioane de lei sechestrul pus pe bunurile şi conturile primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, în dosarul în care este urmărit penal pentru complicitate la trafic de influenţă privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme.
Urmărește
369 afișări
Andrei Chiliman (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, joi, contestaţia formulată de Andrei Chiliman în 23 iunie, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti au instituit sechestru asigurător până la concurenţa sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale edilului şi ale lui Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad, cercetaţi în acelaşi dosar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Instanţa a modificat cuantumul sumei până la concurenţa căreia s-a dispus luarea măsurii asigurătorii în cazul lui Chiliman, stabilind ca sechestrul să fie pus până la suma de 11.634.446 lei, reprezentând 30 la sută din 300.000 de lei şi 38.481.488 de lei, sume presupus a fi primite de Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad de la două firme, în schimbul unor lucrări acordate de Primăria Sectorului 1.
"Desfiinţează, în parte, ordonanţa contestată numai în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Chiliman Andrei Ioan doar sub aspectul cuantumului sumei până la concurenţa căreia s-a dispus luarea măsurii asigurătorii în privinţa bunurilor acestuia şi a dispoziţiei de poprire a veniturilor nete lunare ce urmează a fi încasate în contul bancar cu titlu de drepturi salariale de către acelaşi inculpat. (...) Dispune ca veniturile nete lunare ce vor fi încasate în contul bancar cu titlu de drepturi salariale de către inculpatul Chiliman Andrei Ioan, să fie poprite în cuantum de 1/3 (o treime), conform art.729 alin.1 lit.b Cod procedură civilă", se arată în decizia instanţei.
Judecătorii au menţinut celelalte dispoziţii ale ordonanţei contestate de Andrei Chiliman.
Primarul suspendat al Sectorului 1, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consiliera personală a edilului, Ioana Costescu, şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sunt cercetaţi, din 19 iunie, sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit "comisioane" de 10% din valoarea contractelor încheiate.
În perioada în care se află sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad au interdicţie să părăsească ţara fără încuviinţarea procurorilor şi sunt obligaţi să se prezinte la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere, dar şi la procurori şi în faţa instanţei, ori de câte ori sunt chemaţi, precum şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţele.
Andrei Chiliman trebuie să mearg la Secţia 1 Poliţie în zilele de luni şi joi, la ora 08.30, conform progamului stabilit cu poliţiştii supraveghetori în 20 iunie, după ce instanţa supremă a dispus măsura controlului judiciar. De asemenea, timp de două luni, în perioada controlului judiciar, Chiliman nu poate exercita funcţia de primar al Sectorului 1.
În 22 iunie, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru până la concurenţa sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman şi ale celorlalţi trei inculpaţi.
Andrei Chiliman declara atunci că i-a fost pus sechestru "pe declaraţia de avere" şi că a contestat decizia.
Vlad Moisescu spunea că în ceea ce-l priveşte a fost instituit sechestru pe case, acţiuni şi conturi şi că va contesta măsura asigurătorie.
Moisescu şi Costescu sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Chiliman şi Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.
Procurorii DNA susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1".
Banii primiţi de la reprezentanţii firmelor cărora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost împărţiţi, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenţa de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite, se arată în documente ale anchetatorilor.
Grupul infracţional ar fi obţinut de la reprezentanţii firmelor Romair Consulting şi Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1, dar şi lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plăţile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate, au precizat procurorii.
Plata "comisionului" se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost şi sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluaţi direct de Moisescu, susţin anchetatorii.
Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV şi România TV.
"Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceştia ar fi avut capacitatea să oprească, speculând relaţia contractuală", arată anchetatorii.
De altfel, această metodă era folosită în cazul mai multor firme care voiau să încheie contracte cu Primăria Sectorului 1, astfel că o parte din "comisionul" cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era dată prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau încheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiță, în care funcţionează postul România TV.
Chiliman şi ceilalţi trei inculpaţi sunt cercetaţi în dosarul în care sunt acuzaţi, printre alţii, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: ICCJ: Controlul judiciar pentru Chiliman, Moisescu şi Costescu, suficient raportat la probele DNA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
EXCLUSIV | Iuliana Pepene s-a despărțit de iubit! Știrista de la Antena 1 nu a mai suportat tratamentul și a luat decizia fără să clipească
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe