- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.05.2013, 10:57)
- Departamentul Social - Mediafax
Instanţele supreme ar putea obţine de la CEDO avizul privind interpretarea drepturilor din Convenţia Europeană
Instanţele supreme ar putea să obţină de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului avizul asupra unor chestiuni de principiu legate de interpretarea sau aplicarea drepturilor şi libertăţilor definite de Convenţia Europeană şi de protocoalele sale, potrivit unui proiect de protocol adoptat luni.
Urmărește
309 afișări
Instanţele supreme ar putea obţine de la CEDO avizul privind interpretarea drepturilor din Convenţia Europeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Comisia pentru afaceri juridice şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat luni, la Izmir, Turcia, Proiectul de Protocol nr. 16 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, se arată într-un comunicat remis marţi agenţiei MEDIAFAX.
Proiectul de Protocol nr. 16 la Convenţia Europeană a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, aşa cum a fost propus Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în aprilie 2013, creează cadrul pentru ca instanţele supreme din Înaltele Părţi Contractante (statele semnatare) să obţină de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului avizul asupra unor chestiuni de principiu legate de interpretarea sau aplicarea drepturilor şi libertăţilor definite de Convenţia Europeană şi de protocoalele sale.
Pentru a intra în vigoare, acest protocol suplimentar al Convenţiei va trebui ratificat de zece Înalte Părţi Contractante şi cel mai probabil va contribui la întărirea legăturilor dintre Curte şi instanţele supreme ale statelor prin crearea unei platforme de dialog juridic şi implicit facilitarea aplicării de către instanţele naţionale a deciziilor Curţii, la trecerea de la "ex-post la ex-ante", precum şi la rezolvarea problemelor de interpretare a prevederilor Convenţiei în dreptul intern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Grindeanu, atac la Bolojan: La Bihor din 200 de persoane date afară 195 au câştigat în instanţă / Dacă faci doar pentru presă, ai reversul în câteva luni
-
Bujduveanu (PNL) şi Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei
-
ZF: Un tronson de autostradă construit de un gigant din Austria trebuie demolat în totalitate în Ungaria. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţie
Procedura propusă de acest protocol, care va intra în vigoare după ce va fi ratificat de către zece Înalte Părţi Contractante, nu interferează cu funcţia distinctă a Curţii de a consilia Comitetul de Miniştri, aşa cum prevăd articolele 47-49 ale Convenţiei.
Condiţiile de aplicare, respectiv ce instanţe vor putea solicita avizul Curţii şi modul în care o vor face (motivarea solicitării, datele legale şi faptice cu privire la speţe care aşteaptă o rezolvare) sunt stipulate în articolele 1 şi 10 ale Protocolului şi în raportul explicativ.
Curtea poate accepta sau respinge o solicitare, procedura aferentă fiind prevăzută în articolul 2. Articolul 4 stipulează necesitatea motivării avizului consultativ de către Curte, precum şi faptul că judecătorii pot emite aviz în mod separat, iar articolul 5 notează caracterul non-obligatoriu al avizului.
Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei are dreptul să intervină în orice moment al procedurii, potrivit articolului 3, iar Protocolul nu permite nicio rezervă, conform articolului 9.
Intrarea în vigoare a Protocolului nu presupune ratificarea de către toţi semnatarii Convenţiei. Semnatarii dispun ce instanţe interne pot solicita avizul Curţii, iar Curtea poate decide să aprobe sau să respingă solicitarea. Avizul nu are caracter obligatoriu.
Adunarea Parlamentară consideră că acest Protocol ar trebui adoptat de către Comitetul de Miniştri şi făcut disponibil pentru semnare şi ratificare.
În 11 aprilie 2013, Comitetul de Miniştri a solicitat avizul Adunării Parlamentare asupra proiectului de Protocol nr. 16 la Convenţia Europeană a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (ECHR). Această solicitare a fost transmisă Comisiei pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului (AS/Jur) la 26 aprilie.
Proiectul a fost prezentat de raportorul Christopher Chope (Marea Britanie, EDG) la reuniunea Comisiei, unde a participat şi senatorul Tudor Chiuariu, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe