Instituţiile publice, interesate de investiţii în producţia de energie verde: 700 aplicaţii în 8 ore

Instituţiile publice au arătat un interes maxim pentru investiţiile în producţia de energie verde, astfel că în primele 8 ore de la lansarea apelului s-au depus 700 de cereri, potrivit Ministerului Energiei.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului Instituţiile publice, interesate de investiţii în producţia de energie verde: 700 aplicaţii în 8 ore

Instituţiile publice, interesate de investiţii în producţia de energie verde: 700 aplicaţii în 8 ore

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunţat miercuri că, încă din prima zi de depunere a proiectelor pentru sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice, finanţate din Fondul pentru Modernizare, au fost deja depuse peste 700 de aplicaţii. Valoarea tuturor proiectelor depuse până la acest moment este de aproape 1,8 miliarde de lei, adică aproximativ 70% din valoarea bugetului alocat.

Încă din prima zi de depunere a aplicaţiilor, în cadrul apelului prin Fondul pentru Modernizare, Programul-Cheie 1 – Surse regenerabile de energie şi stocare a energiei au fost depuse 700 de aplicaţii, iar numărul lor este în continuă creştere, anunţă ministrul Sebastian Burduja.

„Am promis investiţii şi asta livrăm în fiecare zi. Prin acest apel am pus la bătaie un buget de 500 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare pentru a susţine, în premieră, autorităţile publice locale care doresc să-şi acopere parte din consumul de energie electrică prin instalarea de sisteme de producţie a energiei din surse regenerabile. Nivelul de interes pentru apelul lansat astăzi dimineaţă (miercuri - n.r.) arată că şi instituţiile publice de nivel local au înţeles importanţa energiei verzi. Mă bucur că am reuşit să găsim forme de finanţare pentru o tranziţie energetică sigură pentru România. Faptul că încă din prima zi au fost depuse proiecte care ating 70% din bugetul proiectului demonstrează necesitatea acestor finanţări. Acest sprijin financiar oferit de Ministerul Energiei va reduce cheltuielile publice la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, iar cetăţenii vor avea acces la servicii publice mai bune şi mai ieftine”, spune Burduja.

Solicitanţii eligibili în cadrul acestui apel sunt unităţile administrativ teritoriale, sub-diviziuni ale unităţilor administrativ teritoriale, unităţile şi subunităţile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, instituţii publice, astfel cum sunt definite de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare la art. 2 pct. 30, (inclusiv entităţile publice subordonate sau aflate sub autoritatea/în coordonarea acestora exclusiv Regiile autonome şi societăţile cu capital de stat), cultele recunoscute oficial în România, şi unităţile locale ale acestora, definite potrivit prevederilor Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată, instituţiile de învăţământ superior de stat, institutele naţionale, institutele, centrele şi staţiunile de cercetare dezvoltare de drept public, astfel cum sunt acestea prevăzute în O.G. nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, cu modificările şi completările ulterioare, Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară constituite conform prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Pot fi eligibile şi parteneriatele realizate între entităţile de mai sus, în baza acordului de parteneriat întocmit conform Anexei 6 la prezentul ghid, încheiat anterior depunerii cererii de finanţate ce se va depune odată cu cererea de finanţare.

Sprijinul financiar sub formă de grant, în cadrul apelului de proiecte, are la bază principiul „primul venit, primul evaluat evaluat şi contractat, cu respectarea condiţiilor din ghid” şi este acordat pentru investiţii destinate producţiei de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul Planului Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice, la obiectivele Pactului verde european ca strategie de creştere sustenabilă a Europei şi de combatere a schimbărilor climatice în concordanţă cu angajamentele Uniunii de punere în aplicare a Acordului de la Paris şi obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei şi în cadrul PNIESC.

Cererile de finanţare împreună cu toate anexele solicitate prin ghid se pot depune prin platforma electronică dedicată FM, MySMIS 2021 ce poate fi accesată la adresa https://mysmis2021.gov.ro/.

Datele privitoare la aplicaţiile primite şi progresele realizate în evaluarea şi contactarea lor vor fi anunţate pe site pentru asigurarea unui proces transparent şi obiectiv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici