- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Institutul "C. I. Parhon" nu mai dispune de iod radioactiv. Ministerul Sănătăţii spune că problema va fi rezolvată
Medicii Institutului de Endocrinologie "C. I. Parhon" din Capitală le-au administrat pacienţilor, luni, ultimele doze de iod radioactiv, din cauza problemelor de autorizare pe care le are furnizorul acestui produs, însă Ministerul Sănătăţii (MS) susţine că problema va fi rezolvată în curând.
Institutul "C. I. Parhon" nu mai dispune de iod radioactiv. Ministerul Sănătăţii spune că problema va fi rezolvată
"Din păcate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru că acesta rezistă numai o săptămână, după care pierde din radioactivitate. Din decembrie, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" nu mai trimis iod radioactiv, întrucât i-a fost retrasă atuorizaţia de către Agenţia Naţională a Medicamentului. De asemenea, Firma Fidelio, cea care are autorizaţia de punere pe piaţă a produsului în România, nu mai are autorizaţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare", a explicat, pentru MEDIAFAX, managerul de la "C. I. Parhon".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Lipsa iodului radioactiv ar afecta numeroşi pacienţi. "Avem liste de aşteptare pentru tratamentul cu iod radioactiv până în noiembrie. Astăzi (n.r. - luni), i-am tratat pe cei pe care îi aveam pe listă de acum cinci luni", a mai spus managerul institutului.
Potrivit Dianei Păun, anual sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesită tratament cu iod radioactiv. Acest tratamentul este administrat şi în institutele oncologice din Bucureşti şi Iaşi.
În total, câteva mii de pacienţi au nevoie de tratament cu iod radioactiv, pentru ca boala lor să nu recidiveze, a explicat medicul.
În 2009, medicii de familie au descoperit, la nivel naţional, 502 cazuri de cancer tiroidian, iar numărul acestora a crescut anul trecut la 640.
Ministerul Sănătăţii a intervenit pentru rezolvarea problemei, astfel că Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a aprobat dosarul Fidelia de punere pe piaţă a iodului radioactiv, actele urmând să fie avizate şi de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).
"Probabil că situaţia va fi rezolvată în curând. Din păcate, Fidelia a trimis la ANM un dosar incomplet. Astăzi (luni - n.r.) a fost avizat dosarul, completat ulterior. Acum, sunt aşteptate avizele de la CNCAN", a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO