- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (28.10.2017, 13:12)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj este în pericol de blocaj, din cauza datoriilor
Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca face apel la societatea civilă şi la mediul de afaceri să sprijine financiar unitatea, existând riscul încetării activităţii dacă se vor bloca toate conturile din Trezorerie din cauza datoriilor de aproape 2 milioane de lei.
Urmărește
1470 afișări
Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj este în pericol de blocaj, din cauza datoriilor
Managerul interimar al ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că institutul se află în procedură de executare silită, existând o sentinţă definitivă în acest sens.
„Am lansat un apel pentru salvarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) care, deşi în prezent se află într-o situaţie de criză, este sustenabil financiar pe termen mediu şi lung. Apelul este adresat societăţii civile şi mediului de afaceri, să contribuie financiar cu sponsorizări pentru asigurarea continuităţii activităţii medicale şi a ajuta institutul care înregistrează datorii de aproape 2 milioane de lei. Suntem în curs de executare silită, avem o sentinţă definitivă, iar blocarea tuturor conturilor, inclusiv din Trezorerie, se poate întâmpla oricând”, a spus Moga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Potrivit apelului public lansat, în cazul în care nu se vor plăti sume semnificative din totalul datoriei, „ICUTR va ajunge în situaţia de a avea toate conturile din Trezorerie blocate şi pe cale de consecinţă, blocată întreaga activitate”.
„Având în vedere procesul de derulare a executării silite, s-a ajuns în situaţia critică de a se bloca, efectiv, conturile instituţiei noastre atât din băncile comerciale cât şi din Trezorerie”, se arată în documentul citat.
Actuala conducere a ICUTR Cluj-Napoca a explicat că, pe parcursul ultimilor ani, managementul defectuos şi colaborarea impusă de fosta conducere cu o clinică privată, în urma unui contract de colaborare păgubos, a condus la scăderea serviciilor medicale atât calitativ, cât şi cantitativ.
„La începutul acestui an s-a schimbat conducerea managerială a institutului, găsind instituţia într-o situaţie financiară dezastruoasă, cu datorii mari, cu dosare de executare silită pe rolul instanţelor de judecată, cu servicii medicale prestate în baza contractului cu CJAS Cluj necorespunzătoare, majoritatea acestora fiind în fapt îngrijiri ale pacienţilor trataţi în altă unitate sanitară. Ca urmare, principalii indicatori de performanţă erau la valori mici, ceea ce a condus la o finanţare insuficientă”, se mai arată în apel.
De asemenea, s-a înregistrat o scădere semnificativă a transplantelor renale realizate, de la 167 în 2013, la 42 în 2017, iar la începutul anului 2017 existau două dosare de executare silită din partea a doi creditori şi multe alte somaţii de plată venite din partea altor creditori.
„Trebuie remarcat că pentru datoriile din perioada 2013-2016, faţă de cei 2 creditori principali, anterior anului 2017, nu s-a făcut nici un demers pentru a fi achitate”, se menţionează în apel.
Noua administraţie a considerat plata arieratelor o prioritate pe lângă asigurarea bunei funcţionări a ICUTR, iar astfel s-a reuşit în primele luni ale anului 2017 achitarea a peste 500.000 lei.
„Cu alte cuvinte, anul acesta s-a reuşit reducerea semnificativă a deficitelor financiare de la 58.746 lei la 25.320 lei pe lună în condiţiile unei finanţări defavorabile datorită indicatorilor din anul precedent. Măsurile întreprinse de noua conducere ce au inclus şi întreruperea colaborării cu clinica privată, au condus la creşterea serviciilor medicale prestate în relaţie cu CJAS Cluj şi îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă ai spitalului”, se precizează în documentul citat.
Actuala conducere a ICUTR Cluj-Napoca susţine că, în urma performanţelor din anul 2017, institutul deţine premizele unei mai bune finanţări a activităţii medicale astfel încât acesta ar putea deveni sustenabil pe termen mediu şi lung.
„Din păcate, datoria acumulată în trecut şi blocarea conturilor institutului periclitează desfăşurarea activităţilor curente”, se menţionează în apelul ICUTR Cluj-Napoca.
În prezent, ICUTR este singurul furnizor de servicii de sănătate legate de transplantul renal pentru regiunile Centru, Vest şi Nord-Vest ale României, potenţialul de transplantare renală fiind de 100-150 transplante renale anual, ceea ce situează institutul între unităţile de elită din Europa. Anual, sunt luaţi în evidenţă pe lista de aşteptare aproximativ 400 de pacienţi noi. De la începutul anului 2017 până în prezent au fost luaţi în evidenţă 209 pacienţi noi. De asemenea, anual sunt efectuate peste 3.000 de controale post-transplant, absolut necesare pentru asigurarea funcţiei grefei şi implicit a supleerii funcţiei renale prin transplant. Pe primele 9 luni din 2017, au fost efectuate 2.980 de controale post-transplant.
În institutul clujean sunt angajate 125 persoane, dintre care 17 medici, aici aflându-se în stagii de formare profesională 7 medici rezidenţi de urologie şi 177 medici rezidenţi de alte specialităţi.
Citeşte şi: #COLECTIV La doi ani de la tragedie, în România pot fi trataţi simultan 19 oameni care au suferit arsuri grave/ Cel mai mare Centru de Mari Arşi, investiţie de 900.000 de euro, aşteaptă încă aparatura
Citeşte şi: Razie la Aeroportul Otopeni, unde au fost vizaţi taximetriştii/ Ce au dezvăluit verificările poliţiei
Citeşte şi: Consilierul local şi amicul său din Dâmboviţa au fost împuşcaţi în urma unui conflict spontan
Citeşte şi: Transfăgărăşanul se închide de sâmbătă, cu trei zile înainte de termen, deoarece circulaţia rutieră este impracticabilă din cauza viscolului/ Mai multe maşini au rămas blocate
Citeşte şi: Circulaţie îngreunată pe A3 Bucureşti-Ploieşti din cauza ploii. Există riscul de acvaplanare
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe