Institutul de Protecţia Plantelor, reorganizat. O parte din teren, retrocedat în 2008 Prinţului Paul

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti va fi reorganizat într-o instituţie coordonată de Ministerul Educaţiei, potrivit unui proiect de HG ce prevede şi actualizarea datelor de patrimoniu, după retrocedarea, în 2008, a 170.924,975 mp Prinţului Paul de România.

Urmărește
896 afișări
Imaginea articolului Institutul de Protecţia Plantelor, reorganizat. O parte din teren, retrocedat în 2008 Prinţului Paul

Prinţul Paul (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

Proiectul - care prevede înfiinţarea Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, prin reorganizarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor (ICDPP) Bucureşti - a fost lansat în dezbatere publică, luni, de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Noul institut naţional - persoană juridică de drept public română - îşi va desfăşura activitatea în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale, în calitate de autoritate de stat pentru cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare, prevede documentul.

Acelaşi proiect vizează şi actualizarea datelor de patrimoniu ale instituţiei. Astfel, potrivit notei de fundamentare, după predarea bunului imobil în suprafaţă de 170.924,975 mp din data de 26 septembrie 2008, printr-un protocol încheiat între ICDPP şi Paul - Philippe al României, suprafaţa de teren rămasă în administrarea institutului este de 171.497 mp, conform încheierii de intabulare. Tot în nota de fundamentare este menţionată reglementarea altor suprafeţe aflate în administrarea unor instituţii publice.

În proiectul de HG se precizează că patrimoniul institutului naţional stabilit pe baza situaţiilor financiare anuale la 31 decembrie 2013 este în valoare 88.523,714 mii lei, din care imobilizări corporale şi necorporale în valoare de 87.091,343 mii lei şi active circulante în valoare de 1.432,371 mii lei.

"Elementele de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii ale Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti se preiau, pe bază de protocol de predare-primire, de către institutul naţional, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, întocmindu-se situaţiile financiare la datele respective, conform reglementărilor contabile aplicabile. Institutul naţional preia toate drepturile şi obligaţiile Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti şi se substituie Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti în toate litigiile în curs în care are calitatea de parte", se mai arată în proiect.

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti a fost înfiinţat, ca instituţie publică în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sişeşti", în baza Hotărârii Guvernului nr. 1881/2005 privind înfiinţarea unor institute şi centre de cercetare-dezvoltare agricolă prin reorganizarea unor institute, centre, staţiuni şi societăţi comerciale de cercetare şi producţie agricolă, prin reorganizarea Centrului de Cercetări pentru Protecţia Plantelor Bucureşti.

Reprezentanţii ICDPP au constatat, printr-o decizie din 26 septembrie 2008, că imobilul cunoscut ca fosta Fermă Regală Băneasa a fost proprietatea lui Carol al II-lea şi că aceasta a trecut abuziv în proprietatea statului, în baza Decretului nr 38/27 mai 1948 al Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare România privind intrarea în proprietatea statului a bunurilor Regelui Mihai şi a membrilor familiei regale, precum şi în baza Decretului nr. 905 al Consiliului de Miniştri din 19 iunie 1948.

Prin acelaşi act, reprezentanţii instituţiei au decis să-i restituie Prinţului Paul 170.924,975 mp, în natură, din 204.740 mp, însă au respins cererea de restituire în natură a suprafeţei de 25.642,96 mp, pentru că pe suprafaţa respectivă se aflau clădiri necesare desfăşurării activităţii de cercetare, urmând să analizeze variantele permise de Legea 10/2001, de acordare a măsurilor reparatorii prin echivalent. Întrucât în acest sens nu a mai fost luată o decizie, Prinţul Paul s-a adresat instanţei.

În 2013, Prinţul Paul a dat în judecată Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii, cerând restituirea a 57.370 mp din fosta Fermă Regală Băneasa şi plata unor despăgubiri pentru 25.642,96 mp din aceeaşi proprietate.

În 6 decembrie 2013, Tribunalul Bucureşti i-a admis cererea şi a obligat Institutul de Cercetare- Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor să emită dispoziţia de acordare de măsuri reparatorii pentru suprafaţa de 25.642,96 mp din imobilul cunoscut ca Ferma Regală Băneasa în condiţiile Legii 165/2013. Decizia poate fi atacată cu apel.

Totodată, Prinţul Paul a cerut instanţei obligarea Regiei Autonome Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA şi Ministerului Transporturilor la restituirea în natură a suprafeţei de 28.780 mp şi obligarea Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" la restituirea în natură a 28.590 de metri pătraţi din imobilul de 268.764 mp, cunoscut ca Ferma Regala Băneasa.

De asemenea, Prinţul Paul a solicitat, în situaţia în care restituirea terenurilor în natură nu este posibilă, obligarea pârâţilor la acordarea unor imobile de aceeaşi valoare în compensare sau acordarea de măsuri reparatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici