Institutul Naţional de Sănătate Publică: Una din zece românce nu a fost la niciun control medical în ultimul deceniu

O statistică realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) arată că una din zece românce nu a fost la niciun control medical în ultimul deceniu. Studiul arată că 11% dintre femei le din România nu şi-au mai făcut analize de sânge de peste 10 ani, iar 68% nu au auzit de infecţia cu HPV.

Urmărește
524 afișări
Imaginea articolului Institutul Naţional de Sănătate Publică: Una din zece românce nu a fost la niciun control medical în ultimul deceniu

Institutul Naţional de Sănătate Publică: Una din zece românce nu a fost la niciun control medical în ultimul deceniu

Datele arată că 86% dintre romance au auzit de cancerul de col uterin, dar mai bine de jumătate dintre acestea nu asociază această boală cu infecţia persistentă cu virusul HPV.

De asemenea, şapte din zece românce nu şi-au făcut în ultimii trei ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV, iar 10% nu au mai fost la un control medical de rutină de mai bine de un deceniu. În ceea ce priveşte analizele de sânge, 11% dintre romance nu şi-au făcut niciun set în ultimii zece ani, iar patru din zece femei şi-au făcut analizele doar o singură dată în ultimii trei ani.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a lansat joi, o campanie de informare şi prevenţie în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă cancerul de col uterin.

"În calitate de coordonatori ai programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin, considerăm că o campanie precum cea lansată astăzi este esenţială pentru reuşita oricărui program care vizează un segment de populaţie extins, aproximativ şase milioane de femei cu vârste cuprinse între 25-64 de ani. De la lansarea programului naţional, aproximativ 700.000 de femei au beneficiat de serviciile gratuite de testare Babeş Papanicolaou, reprezentând o rată de acoperire a populaţiei feminine vizate la aproximativ 8% un procentaj sub nivelul optim de eficienţă. Fiind primul program de screening pentru cancer care se desfaşoară la nivel naţional, ne aşteptăm la o rată de acoperire mai mică, dar continuăm să credem cu tărie în necesitatea de a-l consolida şi, odată consolidat, în eficacitatea sa", a declarat Carmen Ungurean, coordonator al Programului Naţional de Screening pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin din cadrul Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

În Uniunea Europeană, rezultatele programelor de screening dovedesc un progres remarcabil în scăderea mortalităţii.

"Statisticile la nivel internaţional ne confirmă efectul pozitiv al unor astfel de programe: în ţări în care rata de acoperire a programelor de screening pentru cancerul de col uterin depăşeşte nivelul de 60%, precum Norvegia (78,9%), Danemarca (66,3%) sau Regatul Unit al Marii Britanii (78,5%), în ultimii ani s-au înregistrat progrese remarcabile în scăderea mortalităţii pentru această boală, astfel încât aceasta a ajuns chiar să fie înjumătăţită în multe dintre aceste state. Aceste statistici ne confirmă încă o dată că, depistat din timp, cancerul de col uterin poate fi tratat corespunzător şi vindecat", a adăugat Carmen Ungurean

Peste 4.000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, acesta fiind al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani din ţara noastră, după cel mamar. Mai mult, pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani, cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer, în contextul în care peste 1900 de femei mor anual în urma diagnosticării cu această boală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici