- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.08.2015, 12:15)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Institutul pentru Studiul Totalitarismului va digitaliza 75.000 de microbiografii
Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, aflat sub egida Academiei Române, a lansat un proiect care va pune la dispoziţia comunităţii ştiinţifice şi a publicului interesat de studiul problematicii regimurilor totalitare peste 75.000 de microbiografii în format digital.
Urmărește
248 afișări
Institutul pentru Studiul Totalitarismului va digitaliza 75.000 de microbiografii (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)
În acest sens, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST) a lansat, luni, proiectul "Instrumente digitale pentru studiul totalitarismului: «Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicţionar biografic»", cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Proiectul propus de INST va pune la dispoziţia comunităţii ştiinţifice, dar şi a publicului interesat de studiul problematicii regimurilor totalitare o pagină web modernă, care va oferi în format digital peste 75.000 de microbiografii, alcătuite pe baza documentaţiei extrase prin consultarea a sute de publicaţii de către un colectiv de specialişti coordonat de conf. univ. dr. Octavian Roske.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Potrivit INST, platforma electronică va debuta în acest an cu digitizarea seriei "Mecanisme represive în România 1945-1989", în trei părţi: partea I (literele A-L, circa 1.500 de pagini şi circa 17.000 de fişe biografice, accesibilă din noiembrie 2015), partea a II-a (literele M-P, finalizare în 2016) şi partea a III-a (literele Q-Z, finalizare în 2017). Este vorba despre o lucrare unică în literatura românească de profil, o sursă documentară fundamentală pentru cercetarea fenomenului totalitar de stânga în România, potrivit INST.
Pagină web dedicată va putea fi consultată începând cu luna noiembrie, la adresa: http://www.inst-idst.ro.
Soluţia digitală va permite accesarea, regăsirea şi utilizarea rapidă a informaţiei, precum şi descărcarea şi printarea, folosind soluţii inteligente, adaptate atât calculatoarelor standard, cât şi terminalelor mobile (iPhone, tabletă, android), în condiţii de mobilitate şi viteză crescute, mai spune INST.
Institutul mai spune că website-ul va facilita accesarea pentru diferite medii (academice, universitare, culturale, sociale) a bazei de date privind represiunea aplicată de regimul comunist din România şi se va constitui într-un important instrument de lucru în demersurile curente de cercetare şi educaţionale la nivelul învăţământului universitar şi liceal.
Informaţiile oferite prin acest produs editorial vor putea fi uşor juxtapuse cercetărilor referitoare la celelalte forme de totalitarism est-european, întregind astfel tabloul istoriei comunismului. De asemenea, prin structura şi caracteristicile sale (traducerea părţilor generale ale secţiunilor în limba engleză), proiectul propus de INST poate deveni util şi cercetătorilor din străinătate interesaţi de fenomenul totalitar românesc ori de studii comparative, înlesnindu-le accesul online la un o bogată bază de date referitoare la fenomenul comunismului din România, la liste cu studii de autor consacrate unor probleme punctuale etc.
Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române (http://totalitarism.ro) a acordat o atenţie majoră editării în format tipografic a publicaţiilor de specialitate. Între cele peste 100 de titluri apărute până acum, lucrarea "Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicţionar biografic" constituie un proiect de cercetare de succes, realizat de-a lungul a 10 ani de studiu, în perioada 2001-2011, mai spune INST.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36