Instructorii auto au încheiat protestul, îi cer premierului consultarea pentru o lege concurenţială

Cei aproximativ 200 de instructori auto persoane fizice autorizate (PFA) au încheiat protestul de miercuri, cerând să fie plătiţi direct de cursanţi pentru pregătirea practică, aceştia solicitându-i premierului Emil Boc să consulte toţi partenerii pentru a avea o lege concurenţială în acest sens.

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului Instructorii auto au încheiat protestul, îi cer premierului consultarea pentru o lege concurenţială

Instructorii auto au încheiat protestul, îi cer premierului consultarea pentru o lege concurenţială (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Prin acest protest noi solicităm un cadru legislativ corect din punct de vedere concurenţial între şcolile de şoferi şi instructorii auto persoane fizice autorizate. În acest moment instructorul auto persoană fizică autorizată nu încasează suma de bani aferentă pregătirii practice a cursanţilor, ci o încasează şcoala, iar aceasta în baza unui contract de prestări servicii trebuie să îi returneze suma aferentă acestei activităţi. În momentul când şcoala încasează toată suma, deja este TVA-ul colectat, iar contractul dintre PFA şi şcoală prevede o anumită sumă, instructorul nu primeşte nici jumătate din suma respectivă", a precizat preşedintele Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto din România (SNIAR), Cornel Lipă.

Acesta a explicat că vrea ca instructorul auto, persoană fizică autorizată de Autoritatea Rutieră Română, să încaseze suma pentru activitatea pe care o prestează, de pregătire practică.

"El nu trebuie să aibă o relaţie de subordonare unei societăţi comerciale, persoana fizică autorizată este prin lege liberă şi independentă. Nu ajung persoane fizice autorizate decât colegi care au peste 20 de ani experienţă în domeniu, iar pentru a deschide o şcoală de şoferi nu trebuie să ai nici măcar o lună de experienţă în domeniu, fiind de ajuns o diplomă de bacalaureat, permis de conducere de cinci ani şi un atestat de instructor", a adăugat Lipă.

O delegaţie a SNIAR a discutat cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, comunicându-i acestuia că trebuie "să pondereze elanul unor comisari ai Gărzii Financiare", deoarece instructorii auto PFA nu sunt evazionişti fiscali.

"Cred că cei de la Garda Financiară au mult mai multă treabă decât să meargă în control la şcolile de şoferi pentru a vedea care este modalitatea de plată între aceste societăţi şi instructorii persoane fizice autorizate", a spus liderul SNIAR.

Protestatarii vor face un demers şi către premierul Emil Boc, solicitând consultarea tuturor partenerilor de dialog pentru a avea o lege concurenţială corectă din toate punctele de vedere, pentru cei aproximativ 2.400 de instructori auto persoane fizice autorizate la nivel naţional.

Aproximativ 200 de instructori auto au protestat, miercuri, în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi că taxa pentru orele de pregătire practică este încasată de şcoală, iar ei sunt plătiţi ulterior în baza unui contract de prestări servicii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici