Instructorii auto independenţi ameninţă cu proteste
Câteva mii de instructori auto independenţi intenţionează să protesteze în Capitală, în perioada următoare, nemulţumiţi de un ordin al Autorităţii Rutiere Române (ARR) care obligă şcolile de şoferi să renunţe la colaborările cu ei, aceştia urmând fie să rămână fără activitate, fie să se angajeze.
Instructorii auto independenţi ameninţă cu proteste (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Din cei circa 18.000 de instructori auto atestaţi profesional în România, aproximativ 4.500 sunt persoane fizice autorizate. Conform actelor normative care reglementează activitatea lor, aceştia pot pregăti persoanele care vor să obţină permise de conducere de categoriile A sau B doar practic, şcolile de şoferi urmând să se ocupe de pregătirea teoretică a cursanţilor.
Astfel, cei 4.500 de instructori auto independenţi aveau încheiate contractate de colaborare cu şcolile de şoferi şi se ocupau de pregătirea practică a clienţilor acestora.
Ordinul ARR, care încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial, interzice şcolilor de şoferi să continue colaborarea cu instructorii independenţi, fiindu-le permis să lucreze de la data intrării în vigoare a actului normativ doar cu instructorii auto angajaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Avem certitudinea că ARR a acţionat la presiunea federaţiilor patronale a şcolilor de şoferi din România, care doresc forţarea încetării activităţii instructorilor auto autorizaţi independenţi, pentru crearea unui monopol", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto din România (SNIAR), Cornel Lipă.
Întrebat care ar fi metodele prin care ar putea contracara măsura ARR anunţată deja printr-o circulară trimisă instituţiilor din teritoriu şi prezentată în conferinţa de presă de marţi, Lipă a anunţat că intenţionează să conteste actul normativ în justiţie, în contenciosul administrativ.
"Este un atac împotriva unei profesii independente care există de 20 şi este reglementată perfect în legislaţia română, şi îndrăznesc să spun un atac împotriva celor 163 de activităţi din nomenclatorul profesiilor independente", a spus Cornel Lipă.
Întrebat care ar fi raţiunea prin care ARR ar justifica o astfel de măsură, Lipă a răspuns că instructorii auto independenţi sunt o formă de concurenţă pentru şcoli, însă, citând dintr-un document guvernamental, a atins şi problema plăţii taxelor.
"Este o eroare uriaşă să spui că persoanele fizice autorizate nu plătesc taxe", a răspuns Lipă, susţinând că majoritatea colegilor lui plătesc impozit pe venit, impozit forfetar, CAS şi restul dărilor către stat.
În consecinţă, în opinia reprezentanţilor SNIAR, decizia ARR ar urma să lase 4.500 de români fără venit, dar ar crea şi o problemă pe piaţa instruirii auto din România, în sensul că unul din patru instructori existenţi în acest moment nu ar mai lucra.
"Ar fi 4.500-5.000 mai puţine posibilităţi ca un cursant să facă şcoala de şoferi", a mai spus Lipă
În plus faţă de intenţia de a contesta decizia în justiţie, SNIAR intenţionează să ceară Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii anularea actului, ameninţând cu un protest la care sunt aşteptaţi toţi cei 4.500 de instructori nemulţumiţi, fiecare cu maşina lui de şcoală.
"Sperăm ca Ministerul să nu gireze această intenţie a ARR şi să nu ajungem în situaţia în care un asemenea act normativ să producă efecte", a spus Lipă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO