Doare mult mai mult când primim o insultă comparativ, în timp ce bucuria primirii unui compliment este redusă, este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători olandezi care au constatat efectul insultelor şi complimentelor asupra activităţii creierului şi asupra conductanţei electrice a pielii, un parametru guvernat de sistemul nervos autonom şi care reprezintă un indice de stare emoţională. Din păcate, complimentele sunt uitate în curând în comparaţie cu permanenţa jignirilor.
Cercetarea a fost realizată prin plasarea de electrozi pe scalpul a 80 de femei care s-au oferit să primească insulte sau complimente de la o persoană virtuală, în timp ce le-a fost înregistrată şi conductanţa electrică a pielii. Astfel, a fost posibil să se descopere că răspunsul creierului la insulte este activat în primul rând în zonele frontale într-o foarte scurtă fracţiune de secundă, chiar şi atunci când insulta este îndreptată către alte persoane. Este ca şi cum în faţa ascultării insultelor, creierul intră într-o stare de perturbare care rămâne ridicată pentru perioade lungi de timp.
Dimpotrivă, complimentele tind să scape observării. „Studiul nostru nu a clarificat dacă semnificaţia emoţională specifică a cuvintelor sau reactivarea amintirilor experienţelor trecute este cea care captează atât de puternic atenţia creierului”, spune Marijn Struiksma, cercetător lingvist la Universitatea din Utrecht, care a coordonat studiul. Studiul a fost realizat implicând doar femei, iar cercetările viitoare ar putea explora răspunsul bărbaţilor la insulte şi complimente, deşi, potrivit autorilor, nu există niciun motiv să credem că creierul masculin ar trebui să răspundă diferit.