Întărirea autonomiei universitare. Cîmpeanu anunţă acceptarea propunerilor ARUT

Majoritatea propunerilor pe care Alianţa Română a Universităţilor de Tehnologie (ARUT) le-a elaborat pentru îmbunătăţirea proiectului de Lege a învăţământului superior a fost acceptată, anunţă ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Urmărește
180 afișări
Imaginea articolului Întărirea autonomiei universitare. Cîmpeanu anunţă acceptarea propunerilor ARUT

Întărirea autonomiei universitare. Cîmpeanu anunţă acceptarea propunerilor ARUT

Ministrul a participat la întâlnirea cu Alianţa Română a Universităţilor de Tehnologie (ARUT), parte a calendarului de consultări publice privind proiectele de legi ale educaţiei.

„În cadrul întâlnirii au fost discutate şi agreate majoritatea propunerilor pe care alianţa le-a elaborat în vederea îmbunătăţirii proiectului de Lege a învăţământului superior - România Educată, propuneri care vizează întărirea autonomiei universitare, elemente care ţin de funcţionarea şi organizarea instituţiilor de învăţământ superior şi a programelor de studii universitare, creşterea echităţii şi accesului în învăţământul universitar, furnizarea de resursă umană calificată în domeniul ştiinţelor şi ingineriei”, scrie acesta pe Facebook.

Printre modificările şi completările agreate se numără:

- Înfiinţarea Programului Naţional pentru Educaţia în domeniul Ştiinţelor, Ingineriei şi Tehnologiei şi Matematicii PN-STIM (Science, Technology Engineering, and Mathematics – STEM), cu scopul stimulării tinerilor în vederea participării în programe de studii universitare în domenii aferente STIM, care va fi sprijinit prin creşterea burselor de studii şi a alocaţiilor bugetare/student

- Susţinerea studenţilor pentru a se implica în programe de voluntariat

- Precizarea modalităţilor de înfiinţare şi reorganizare a unei instituţii de învăţământ superior

- Clarificarea definirii unor structuri universitare, precum filiala şi extensia universitară

- Clarificarea posibilităţii de preluare a institutelor de cercetare ştiinţifică în coordonarea universităţilor

- Organizarea programelor de studii de scurtă durată sub formă de ciclu de studii universitare şi recunoaşterea statutului de student pentru cursanţii înmatriculaţi în astfel de programe

- Clarificarea domeniilor de studii universitare în care se organizează doctoratul ştiinţific şi profesional

- Flexibilizarea cadrului de angajare a resurselor umane şi de finanţare a diverselor tipuri de proiecte pe care le derulează instituţiile de învăţământ superior.

„ARUT susţine asigurarea reprezentării tuturor instituţiilor de învăţământ superior, precum şi a ramurilor de studii universitar, în diferite structuri şi comisii consultative ale Ministerului Educaţiei, fără a se introduce criteriul numărului de cadre didactice. În ceea ce priveşte domeniul învăţământului preuniversitar, am apreciat în mod deosebit propunerile ARUT cu privire la extinderea Programului Naţional Educaţia în domeniul Ştiinţelor, Ingineriei şi Tehnologiei şi Matematicii, care vizează dezvoltarea de programe extraşcolare, formarea profesională a cadrelor didactice, dotarea laboratoarelor, implicarea operatorilor economici în dezvoltarea unor programe, campanii de conştientizare cu privire la importanţa acestor domenii. De asemenea, ARUT a propus flexibilizarea cadrului legal, astfel încât să fie posibilă susţinerea elevilor pentru implicarea în diferite proiecte în cadrul universităţilor. ARUT şi-a exprimat susţinerea pentru proiectul Legii învăţământului superior - România Educată şi apreciază deschiderea Ministerului Educaţiei în ceea ce priveşte propunerile înaintate”, adaugă Cîmpeanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici