Integrarea ucrainenilor: 50% vor să se angajeze sau să-şi deschidă o afacere în România

50% dintre ucrainenii rămaşi în România afirmă că vor să se angajeze ori să-şi deschidă o afacere, potrivit World Vision România, care anunţă lansarea unui program prin care 1.200 de adulţi ucraineni, solicitanţi de azil şi români vor fi sprijiniţi să-şi găsească un loc de muncă.

Urmărește
636 afișări
Imaginea articolului Integrarea ucrainenilor: 50% vor să se angajeze sau să-şi deschidă o afacere în România

Integrarea ucrainenilor: 50% vor să se angajeze sau să-şi deschidă o afacere în România

Conform unui comunicat al organizaţiei, aproape 4 milioane de ucraineni au tranzitat teritoriul României în ultimii doi ani de război. Dintre aceştia, 157 de mii au cerut o formă de protecţie legală, iar la începutul lunii februarie 78.743 de ucraineni erau prezenţi în ţara noastră.

Dintre cei care rămân pe teritoriul României, 39% spun că doresc să se angajeze în România, în timp ce 11% ar vrea să-şi deschidă o afacere în ţară. Alţi 48% spun că vor să se întoarcă în Ucraina după terminarea conflictului, potrivit unei analize realizată de FONPC şi citată de WVR.

Dintre cei care au un loc de muncă, între 25 şi 30% lucrează online (la distanţă) pentru locurile de muncă pe care le au în Ucraina, iar în jur de 16% sunt integraţi pe piaţa muncii din România, conform estimărilor UNHCR de anul trecut.

Fundaţia World Vision România, în colaborare cu Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov şi cu sprijinul financiar al UNHCR România, lansează proiectul „Protecţia şi incluziunea socio-economică a refugiaţilor şi solicitanţilor de azil în România”.

Proiectul se desfăşoară până în decembrie 2024 şi îşi propune să faciliteze incluziunea socială şi economică pentru 1200 de tineri şi adulţi, refugiaţi ucrainieni, solicitanţi de azil şi români persoane vulnerabile din Bucureşti şi cinci judeţe (Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi şi Suceava), pe piaţa muncii din România. Dintre aceştia, 80% sunt refugiaţi ucraineni sau solicitanţi de azil, iar 20% sunt români.

Activităţile proiectului includ servicii de informare, consiliere, antreprenoriat şi mediere profesională, cursuri de limbă română, facilitare pentru participarea la târguri cu locuri de muncă, suport pentru echivalarea studiilor, sesiuni de coaching şi asistenţă pentru dezvoltare de mici afaceri, acordarea de granturi pentru susţinerea iniţiativelor antreprenoriale sau acordarea de vouchere suport pentru stimularea integrării pe piaţa muncii.

Complementar, adulţii beneficiarii ai proiectului care au copii în îngrijire şi sunt în căutarea unui loc de muncă vor avea prioritate pentru accesarea gratuită a serviciile socio-educaţionale pentru copii în centrele Happy Bubble derulate de World Vision România în locaţiile Bucureşti, Iaşi, Suceava, Cluj şi Constanţa.

„Confruntându-ne cu provocări semnificative în integrarea refugiaţilor ucraineni şi a solicitănţilor de azil pe piaţa muncii şi în sistemul de învăţământ din România, ne concentrăm eforturile pe depăşirea barierelor lingvistice, recunoaşterea şi echivarea competenţelor profesionale şi adaptarea procesului de învăţare pentru a răspunde nevoilor celor mai vulnerabile persoane. Prin toate proiectele noastre, oferim nu doar un suport tangibil pentru accesul la muncă şi la educaţie, ci şi consiliere la fiecare pas pentru a asigura o tranziţie lină şi o integrare de succes în societatea noastră”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

„Imediat după sosirea lor în România, majoritatea refugiaţilor au sperat să se întoarcă acasă cât mai repede posibil. Doi ani mai târziu, vedem eforturile lor de a-şi reconstrui viaţa aici, până când se vor putea întoarce acasă în siguranţă. Găsirea unui loc de muncă este o parte esenţială a restabilirii normalităţii, de aceea, lucrăm îndeaproape cu autorităţile şi cu parteneri precum World Vision pentru a susţine facilita accesul refugiaţilor si al persoanelor vulnerabile din comunităţile gazdă, la cursuri de limba română, servicii de integrare pe piaţa muncii şi sprijinirea iniţiativele antreprenoriale”, a spus Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR in România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici