INTERCEPTĂRI în dosarul deputatului Coman: Fără politică nu poţi să trăieşti. La orice partid "se cere nişte bani"

Deputatul PC Gheorghe Coman negocia sprijinul politic pentru accesul în funcţii publice, spunând că "fără politică nu poţi să trăieşti" şi că "la orice partid se cere nişte bani", potrivit referatului procurorilor DNA.

Urmărește
1411 afișări
Imaginea articolului INTERCEPTĂRI în dosarul deputatului Coman: Fără politică nu poţi să trăieşti. La orice partid "se cere nişte bani"

INTERCEPTĂRI în dosarul deputatului Coman: Fără politică nu poţi să trăieşti; la orice partid "se cere nişte bani"

Conform referatului trimis de DNA Camerei Deputaţilor, prin care se solicită încuviinţarea arestării lui Gheorghe Coman, deputatul şi-a stabilit un cerc relaţional format din persoane care ocupau funcţii de conducere în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice atât la nivel central, cât şi la nivel local, printre demnitari şi lideri politici.

Procurorii au arătat că deputatul Gheorghe Coman intermedia prin aceste persoane rezolvarea, în afara cadrului legal, a unor interese private vizând, în principal, sprijinul politic pentru accesul în funcţii publice importante.

Potrivit anchetatorilor, Gheorghe Coman făcea aceste lucruri în schimbul unor servicii, precum: asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia întâlnirilor de lucru organizate în cadrul formaţiunii politice judeţene pe care o conducea; angajarea într-o funcţie publică de conducere a preşedintelui executiv al Organizaţiei Judeţene Buzău a Partidului Conservator; intervenţia la o echipă de control constituită din angajaţi ai DSVSA Buzău în sensul de a favoriza o societate comercială verificată, administrată de un consilier al Partidului Conservator.

Într-o discuţie telefonică din 3 noiembrie, interceptată de procurori, Gheorghe Coman vorbea despre funcţia de director adjunct la DSV, care, în urma unor "înţelegeri", ar reveni Partidului Conservator.

"Coman Gheorghe: Deci, fii atent, ăăă, conform unei înţelegeri acuma a noastră care e, între mine….o să fie între mine şi PSD, nu mai discutăm de PNL, că PNL-ul n-o să mai fie, într-o lună de zile n-o să mai…. dar nu are nicio…între noi…între USL cum se spune, conform asta….am cedat eu DSV-ul director mare şi am luat la electrica! Înţelegi? Că asta a fost să fie, sănătoşi să fim, nu-i problemă asta e! Şi conform înţelegerii, protocolului care este, ăsta…cum îi zice…director adjunct e …este la noi, la Partidul Conservator!

B C: Director adjunct la DSV e la Partidul Conservator?

Coman Gheorghe: Da, da! Poţi să te interesezi…trebuia şi directorul mare dar…

.................................................................................................................

Coman Gheorghe: Da…conform înţelegerii mi-a dat mie ce mi-a dat şi am negociat fiecare cum am putut! Acuma ne-a rămas nouă postul ăsta de …neinteligibil…..a rămas postul ăsta de director adjunct care eşti tu!

B C: Da!

Coman Gheorghe: Înţelegi? Acuma sincer nu ştiu cum să-ţi spun ţie că eu vreau să fiu serios şi nici n-am nicio treabă… adică n-am nicio treabă…dacă ne înţelegem şi batem palma, suntem prieteni, am fost prieteni şi rămânem prieteni, acum asta-i situaţia, ştii şi tu cum e la politică, ştii mai bine ca mine! Eu am vorbit cu Vlad, ştii cine e Vlad...

..................................................................................................................

Coman Gheorghe: Tu te gândeşti şi-mi spui, fii atent, până pe 16 îmi spui da sau nu, sau …băi nu-i mare…ştii tu mai bine ca mine, nu tre' să-ţi explic eu, asta e, că ştii şi tu mai bine că fără politică nu poţi să trăieşti! Adică nu….voi, directorii, nu alţii! Tu n-ai văzut şi aia de la …neinteligibil….", potrivit interceptărilor DNA.

În discuţiile telefonice interceptate de anchetatori apar şi numele ministrului Agriculturii, al consilierului personal al acestuia, al preşedintelui ANSVSA, al secretarului de stat în Ministerul Muncii, al preşedintelui ANFP, al directorului APIA Buzău, al preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău.

De asemenea, într-o discuţie apare menţionat şi numele minstrului delegat pentru IMM şi Turism, Maria Grapini.

"Coman Gheorghe: Ce să treacă, unde să treacă frate că n-au bani, unde să …ce dracu vorbim aiurea? Băi Cipriane, şi-ţi mai spun şi altceva şi cu asta am...să-ţi spun...ăăă....ca la orice partid se cere nişte bani că nu mă feresc de tine, mi-a cerut nişte bani ăştia...neinteligibil...şi organizarea uite a venit oameni, acuma vine Grapinni, tre să-i fac masă cu aia...eu de unde să plătesc? Aşa tu mai ştii o relaţie, ăla mai ştie o relaţie! Că mi-a cerut...bă da tu n-ai niciun director aici...acuma o să fie conferinţa mea judeţeană, o să zică, bă, unde mergem, ce facem…îţi dai seama combinaţii….ştii tu mai bine că nu te învăţ eu pe tine! Şi zice bă, dar tu ce eşti vreun prost pe aici? Aia e…combinaţii grele pe care le ştii şi tu mai bine ca mine! Eu m-am dus aicea că aşa a fost, eu îmi bag p… în ei, chiar nu mă duceam dar am avut obligaţii, la partidul ăsta! Dacă era altu", conform referatului DNA.

Deputaţii din Comisia juridică au decis vineri să îl invite luni pe deputatul Gheorghe Coman, pentru care ministrul Justiţiei cere încuviinţarea arestării preventive, parlamentarii din comisie urmând să studieze dosarul până atunci.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a precizat că sesizarea privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman şi dosarul acestuia se află la Comisia juridică, deputaţii din comisie putând să aibă acces la acest dosar de vineri până luni la ora 09.30, când se va întruni din nou comisia.

Ciucă a mai spus că membrii Comisiei juridice au la dispoziţie trei zile, urmând ca luni să elaboreze raportul lor în cazul lui Coman, după care se va întruni Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi apoi în termen de cinci zile plenul trebuie să se pronunţe în acest caz.

Ministerul Justiţiei a anunţat joi că ministrul Robert Cazanciuc i-a trimis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman într-un dosar penal instrumentat de DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis către PICCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a solicita preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman, urmărit penal pentru fapte corupţie.

DNA a arătat, într-un comunicat, că deputatul a fost prins joi, după ce a fugit cu maşina la momentul flagrantului.

"Ulterior, procurorul şef al DNA, doamna Laura Codruţa Kövesi a transmis către PICCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Coman Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite", se mai arată în comunicat.

Gheorghe Coman a fost adus, joi după-amiază, la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, unde a stat peste trei ore.

Coman a ieşit din sediul DNA însoţit de un avocat şi a evitat să comenteze acuzaţiile care i se aduc. Răspunzând întrebărilor ziariştilor, Coman a spus că este nevinovat şi că nu crede că parlamentarii vor da aviz pentru arestarea sa.

Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie s-a mutat la PC. El a fost ales preşedinte PC Buzău săptămână trecută.

Conducerea PC a hotărât suspendarea deputatului Gheorghe Coman din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situaţiei acestuia în justiţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici