Interdicţie de a părăsi ţara pentru Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae

Rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae, cercetat de DNA în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii, are interdicţia de a părăsi ţara 30 de zile, a informat, vineri, DNA, după ce Astărăstoae a fost audiat de procurori, fiindu-i aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Urmărește
686 afișări
Imaginea articolului Interdicţie de a părăsi ţara pentru Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae

Vasile Astărăstoae (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

Vasile Astărăstoae este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, conflict de interese şi aderare la un grup infracţional organizat, se arată într-un comunicat de vineri al DNA

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada 2009 - 2011, la UMF Iaşi era în derulare proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi intitulat "Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Gr. T. Popa» Iaşi". În acest context, Vasile Astărăstoae, în calitate de rector al UMF Iaşi şi manager de proiect, împreună cu Daniela Druguş şi Ioan-Adrian Ciureanu, cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la achiziţiile publice, au dispus atribuirea ilegală a contractului de achiziţie publică către SC Maguay Impex SRL Bucureşti, firma lui Corvin Gabriel Pughin.

"În această modalitate, UMF Iaşi şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au fost prejudiciate cu suma totală de 6.126.481,98 lei", notează procurorii în documentul citat.

De asemenea, în cursul lunii noiembrie 2010, Astărăstoae şi Druguş au aprobat în mod nelegal plata către SC Maguay Impex SRL a sumei de 160.000 lei cu titlu de "cheltuieli instruire", în condiţiile în care această activitate nu a fost realizată. La rândul său, Ciureanu a confirmat în fals efectuarea serviciilor de instruire, potrivit procurorilor anticorupţie.

În continuare, în cursul anului 2010, Astărăstoae a întocmit şi depus la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (MCSI - OIPSI) două documente - cerere de rambursare şi raport de progres - prin care solicita rambursarea sumei de 1.292.714,64 lei achitată de UMF Iaşi către SC Maguay Impex SRL.

"În aceste documente, inculpatul a consemnat în mod nereal că serviciile de instruire în valoare de 160.000 lei au fost efectuate şi că au fost implementate mai multe cursuri în format electronic, deşi platforma este nefuncţională. Ca urmare a demarării cercetărilor în acest dosar penal, plata solicitată nu a mai fost achitată de către M.C.S.I. - O.I.P.S.I", potrivit DNA.

În derularea aceluiaşi proiect, mai notează procurorii, în cursul lunii noiembrie 2009, Astărăstoae şi Druguş, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un contract de prestări servicii cu o societate comercială, motiv pentru care UMF Iaşi a fost prejudiciată cu suma de 37.200 lei, sumă ce a fost recuperată.

Totodată, în 31 martie 2010, între Ministerul Muncii şi Institutul de Medicină Legală Iaşi a fost încheiat un contract, finanţat în principal prin Programul Operaţional Sectorial "Dezvoltare Resurse Umane" ce are ca obiect punerea în practică a proiectului intitulat "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale". În acest context, Astărăstoae, în calitate de director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi manager al proiectului, a dispus includerea în proiect şi angajarea la IML Iaşi, pe durata celor trei ani de implementare, a fiicei sale şi a altor două persoane din conducerea UMF Iaşi, "pentru a le facilita acestora obţinerea unor sume de bani cu titlu de drepturi salariale (în total 14.496 lei brut din care suma de 8.773 lei pentru fiica sa)", mai arată procurorii în documentul citat.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi au luat în cazul lui Vasile Astărăstoae măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

În acest dosar, în 18 octombrie Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a lui Ioan-Adrian Ciureanu, a Danielei Druguş şi a lui Corvin-Gabriel Pughin.

Vasile Astărăstoae a fost audiat, vineri, peste două ore de către procurorii anticorupţie, la ieşirea din sediul DNA Iaşi rectorul ieşean susţinând că se consideră nevinovat.

În acelaşi dosar, vineri dimineaţă a fost audiat la DNA şi prorectorul UMF Iaşi, Dragoş Pieptu.

În total, un număr de 16 persoane şi trei societăţi comerciale sunt vizate în ancheta DNA Iaşi privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene. Valoarea proiectului se ridică la 6,4 milioane de lei.

Ancheta DNA la UMF Iaşi a fost declanşată la începutul acestui an, când procurorii au descins la sediul universităţii pentru a analiza documentaţia tuturor celor 23 de proiecte europene pe care instituţia ieşeană le derulează.

Platforma de e-learning le permite cursanţilor de la UMF Iaşi să aibă acces la întreaga documentaţia de curs, precum şi la informaţiile suplimentare, oferind totodată posibilitatea examinării prin metode electronice.

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, declara că procurorii anticorupţie au furnizat trunchiat informaţii în privinţa sa, precizând că nu are nicio legătură cu firma Maguay Impex SRL, care a câştigat licitaţia. Astărăstoae spunea că platforma de e-learning implementată la UMF Iaşi este cea mai complexă din România şi îndeplineşte toate condiţiile proiectului finanţat cu bani europeni.

El afirma că Maguay Impex SRL nu e o firmă de apartament şi că, de-a lungul timpului, aceasta a executat inclusiv proiecte pentru SRI şi DIICOT.
Rectorul UMF mai spunea că nu deţine nici o firmă, în timp ce fiica sa, economistă, cercetată în acelaşi dosar de procurorii DNA, nu are relaţii contractuale cu universitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici