- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"International Health Forum 2015": Au participat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, invitaţi din ţară şi din străinătate
Ministrul Sănătăţii, Nicolae BĂNICIOIU, şi numeroşi invitaţi din ţară şi din străinătate au participat la "International Health Forum 2015", care a avut loc marţi, la hotelul Radisson Blu, sala Atlas 1.
"International Health Forum 2015" este un eveniment al industriei româneşti de medicamente, organizat de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), aflat deja la a doua ediţie, în sunt abordate cele mai importante probleme ale sistemului de sănătate românesc şi se identifică soluţii pentru crearea unor politici de sănătate sustenabile fără limitarea şi mai mult a accesului la tratament al pacienţilor.
Evenimentul a reunit invitaţi de marcă din ţară şi din străinătate, alături de ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu fiind prezenţi ca lectori Nick HAGGAR, preşedintele Asociaţiei Europene a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA), Vasile CIURCHEA, preşedintele Casei Naţională de Asigurări de Sănătate, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan CHIRIŢOIU, Marius SAVU, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Dragoş DAMIAN, preşedintele APMGR, Paul FLEMING, directorul Asociaţiei Britanice a Producătorilor de Medicamente Generice, Florin BUICU, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Angela BLANCO, Policy Officer in cadrul Comisiei Europene (DG SANTE), Christoph SCHWIERZ, Policy analyst in cadrul Comisiei Europene (DG ECFIN), Cristian PÂRVAN, Secretar General al AOAR, Cezar ZAHARIA, CEO al companiei Sandoz Romania; Radu GĂNESCU, preşedintele COPAC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Principalele declaraţii:
Loreta Păun (consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, care a citit mesajul preşedintelui): "Este de dorit ca politicile publice din sănătate sa fie sustenabile şi predictibile. Centrarea politicilor pe pacient este un slogan care sună bine, dar care trebuie pus în practică. Stăm bine la capitolul documente, dar prost la aplicarea lor. Piaţa farmaceutică românească are potenţial de creştere, dar ea este influenţată de reglementări. Salutăm o asemenea conferinţă care încearcă să schimbe paradigma din sănătate"
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a citit la rândul său mesajului premierului Victor Ponta, după care a spus că are aşteptări mari de la forum şi că Ministerul Sănătăţii ar putea să se inspire din concluziile dezbaterii. Bănicioiu: "Am luat împreună taurul de coarne şi vreau să vă asigur că tot ceea ce facem este cu gândul la pacienţi. Suntem deschişi propunerilor dvs. Ştiu că aveţi nemulţumiri cu taxa clawback, dar cred că ar trebui să avem o înţelegere pe piaţa pharma. Proiectul care se referă la taxa clawback este în Parlament şi sper că se va găsi soluţia cea mai bună. Sunt deschis la dialog, la fel ca toate instituţiile implicate şi vă asigur de toată disponibilitatea echipei pe care o conduc".
Nick Haggar: "Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice are o mare responsabiltate la nivel european şi credem cu pasiune în calitatea actului medical la care putem contribui. Credem în transparenţă şi muncă susţinută depusă pentru ca pacienţii să beneficieze de medicamente cât mai bune calitativ. Este important pentru sănătatea oamenilor în Europa şi în lume. Ştim că există un cost al medicinei, dar există mai presus o valoare a medicinei pentru toţi. Industria medicamentelor are un rol major la îmbunătăţirea stării de sănătate a europenilor. Costul se poate reduce cu ajutorul dezvoltării industriei şi a cercetării în privinţa medicamentelor. Trebuie să susţinem medicina de înalt nivel calitativ care este soluţia atât pentru costuri, cât şi pentru pacienţi. De aceea susţinem pasional inovaţia care poate aduce îmbunătăţirea vieţii noastre. Industria medicamnetelor generice din România are un aport important în Produsul Intern Brut, cât şi la export"
A luat cuvântul din nou ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu: "Din punctul meu de vedere actuala formulă de calculare a taxei clawback poate fi îmbunătăţită. Ştiu că există o propunere de calcul diferenţiat la generice faţă de inovative. În viziunea mea şi a preşedintelui Casei taxa ar trebui plătită în funcţie de cât se consumă de la bugetul de stat. Ministerul Sănătăţii şi-a însuşit propunerea CNAS ca fiecare companie să plătească în funcţie de cât consumă de la buget. Asta susţinem la Parlament, care dezbate proiectul de lege. Dacă cele două asociaţii, a genericelor şi a celor care au inovative, se înţeleg, cred că Parlamentul nu se va opune"
Nicolae Bănicioiu: Redefinirea taxei clawback aşteaptă girul dezbaterii parlamentare
Ministrul Nicolae Bănicioiu a spus, la conferinţa "International Health Forum 2015", că piaţa farmaceutică este într-o continuă dinamică, cu creşteri şi minusuri, dar important este că, de mai bine de un an, "am luat împreună taurul de coarne". El a subliniat că nicio măsură nu poate fi implementată fără actorii principali: farma şi pacienţii.
"Tot ceea ce facem ca şi politică de sănătate este cu gândul la pacienţi, cu gândul la beneficiile din punct de vedere economic pentru statul român şi toate măsurile luate au mers în acest sens", a declarat Nicolae Bănicioiu, la conferinţa organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), cu sprijinul Asociaţiei Europene a Medicamentelor Generice şi Biosimilare (EGA).
Dragoş Damian: "Cred că că această taxă trebuie să fie predictibilă. Taxa ar trebui să fie justă, iar producătorii de medicamente să plătească exact cât au de plătit, nu şi costurile terţilor, cum ar fi preţurile de la raft. Cel mai important lucru este ca pe lângă producători şi statul să investească în medicamente. Ar trebui să crească cu cel puţin 10% fondurile pentru medicamente. Aşa cum s-au găsit pentru medici ar trebui să se găsească şi pentru medicamente".
Ministrul Sănătăţii a răspuns că va fi crescut şi bugetul pentru medicamente, fără să precizeze o sumă, arâtând că există o marjă obţinută din scăderea TVA şi ieftinirea medicamentelor care permite majorarea fondurilor. În plus, Nicolae Bănicioiu a spus că propunerea cu cotele pentru farmacii nu i se pare tocmai rea, dar va trebui vorbit şi cu distribuitorii pentru ca pacienţii să nu fie afectaţi.
Bănicioiu: Anul viitor va creşte bugetul alocat pentru medicamente
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat marţi, la conferinţa "International Health Forum 2015", că anul viitor va creşte bugetul alocat pentru medicamente, precizarea fiind făcută după ce preşedintele APMGR, Dragoş Damian, a arătat că este nevoie de o majorare cu cel puţin 10 la sută.
Dragoş Damian a adăugat că circa 300 de medicamente generice costă mai puţin de 5 lei, cât o sticlă de apă minerală, iar 600 mai puţin de 10 lei, cât două cafele, ceea ce în opinia lui pune presiune pe producători, care ar putea să renunţe la fabricarea lor. Ministrul Sănătăţii a declarat că nu există arie terapeutică care să nu fie acoperită cu medicamente. El a adăugat că şi în anii trecuţi producătorii au retras medicamente de pe piaţă, şi în 2010, şi în 2015, din raţiuni proprii. Bănicioiu le-a spus producătorilor că nu trebuie să se gândească numai la profit, iar ministerul numai la economiii şi că efortul trebuie să fie conjugat. Cel mai important lucru este predictibilitatea pieţei, a încheiat Bănicioiu.
"Acesta este principalul lucru pe care ni-l dorim. În 2009 au spus că taxa clawback va fi o măsură temporară. (...) Susţinem ca această taxă să fie justă, adică producătorii de medicamente să plătească pentru veniturile pe care le fac, nu ca acum, şi cu adaosurile terţilor. Pentru noi, ca şi investitori în economia românească, este important să transmitem corporaţiilor că putem investi în continuare. Acestea sunt puntele pe care le-am dezbătut cu Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului. Cel mai important lucru este că, pe lângă producători, şi statul român să investească bani în medicamente. S-au găsit bani pentru salariile medicilor, ar trebui să crească cel puţin cu 10 la suta bugetul alocat pentru medicamente", a spus Damian, la conferinţa organizată de APMGR, cu sprijinul Asociaţiei Europene a Medicamentelor Generice şi Biosimilare.
Dragoş Damian: În perioada 2011-2014 au dispărut 1.332 de medicamente, 534 numai în ultimele 14 luni
Folosirea medicamentelor generice este în scădere în România, iar în perioada 2011-2014 au dispărut 1.332 de medicamente, dintre care 534 în ultimele 14 luni, a declarat marţi preşedintele APMGR, Dragoş Damian, la conferinţa "International Health Forum 2015".
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a spus că industria farmaceutică din România a ratat investiţii de 50 de milioane de euro în România, însă a fost nevoită să apeleze la şomaj tehnic, să facă restructurări, pentru că în anumite zone, cum este cea a medicamentelor generice, nu mai există profit.
Paul Fleming a prezentat sistemul britanic pentru medicamentele generice realizat în beneficiul pacienţilor britanici. El vorbit despre costurile acestui model, prezentând în detaliu modul de funcţionare. La rândul său, Angela Blanco a spus ce se face la nivelul directoratului de specialitate al Comisiei Europene în privinţa reglementărilor referitoare la medicamente şi accesului pacienţilor la acestea. Ea a vorbit şi despre recomandarea transmisă recent autorităţilor române cu privire la existenţa unui sistem sanitar sustenabil şi la reformarea acestuia.
Florin Buicu a declarat că nu poate să estimeze cum va ieşi din Parlament proiectul privind taxa clawback, dar a precizat că membrii comisiei au întâlniri cu toate asociaţiile producătorilor de medicamente, cu asociaţiile de pacienţi astfel încât să se ajungă la o soluţie. El a spus că formula ideală probabil că nu există, dar că se va încerca o soluţie cât mai bună, care să aibă în vedere interesul pacienţilor. Buicu a spus că va susţine varianta trimisă la comisie de Ministerul Sănătăţii şi CNAS.
"Dacă vrem să creştem consumul de generice, trebuie să convingem pacienţii că genericul nu este un medicament prost, ci doar care a ieşit de sub patent. Trebuie să convingem şi unii pacienţi, şi medicii. Încercăm să facem ceva pentru a fi puţin mai bine. Da, este adevărat că eu susţin taxa clawback, îmi convine să fie cât mai mare, pentru că aceşti bani revin la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi i-aş folosi pentru tratament. Taxa clawback rămâne la medicamente, reprezintă diferenţa dintre bugetul asumat şi consumul real", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, la conferinţa "International Health Forum 2015", organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, cu sprijinul Asociaţiei Europene a Medicamentelor Generice şi Biosimilare.
Marius Savu: "Nu suntem implicaţi în taxa clawback. Medicamentele generice sunt autorizate de noi cât de repede putem. Medicul trebuie să fie corect şi să îi indice şi medicamentul ieftin, nu numai pe cel scump. Medicul ar trebui să fie conştient şi să şi dea pacientului şi medicamentul generic. La fel, la farmacii pentru că acolo este interesul de a vinde un medicament scump pentru că profitul creşte. Şi farmacistul ar trebui să fie obligat să prezinte varianta medicamentului ieftin".
Bogdan Chiriţoiu: "Clawback-ul, temporal sau nu, eu îl văd ca un discount de volum. Aşa că eu nu m-aş uita atât la companie, cât la produsele definite. Aş merge pe discount de volum pe vânzări. Până la urmă clawback-ul în actuala formulă dă companiilor un impuls să se bată să crească vânzările şi cota de piaţă. De aceea am fost de acord cu actuala formulă propusă de FMI. Sigur, dacă se găseşte o formulă mai bună, o analizăm şi în cazul în care e OK suntem de acord".
Dragoş Damian: "Sunt extrem de optimist. Conferinţa a avut o participare bună din partea instituţiilor interne şi externe, cu un bagaj informaţional bogat. Au venit şi cei din domeniu şi asociaţiile de pacienţi. Lucrurile sunt optimiste şi pentru faptul că Uniunea Europeană preia o parte din atribuţiile de reglementare. Din partea autorităţilor române am constatat o oarecare mulţumire în privinţa ritmului, dar e nevoie de predictibilitate. Nu vorbim neapărat despre profituri, ci despre şansa de a face investiţii în continuare. E vorba şi faptul că investim în medicamente şi până la urmă e vorba şi de profitabilitate economică".
Participanţii la eveniment au dezbătut soluţiile necesare pentru reaşezarea sistemului de sănătate din România pe baze sustenabile, pornind de la modelele existente deja în ţările dezvoltate ale Uniunii Europene.
Agenda evenimentului a mai inclus teme precum: reformarea sistemului de sănătate din România pe baza modelelor de succes, implementate în alte state UE; asigurarea unui acces mai larg la tratamente medicale pentru pacienţi prin elaborarea unor strategii sustenabile în domeniul sănătăţii; „Semestrul European” şi impactul recomandărilor pentru Romania asupra politicilor de sănătate şi inovaţie; industria medicamentelor generice: sector strategic pentru economia României.
Conferinţa „International Health Forum 2015” a fost organizată de APMGR, cu sprijinul Asociaţiei Europene a Medicamentelor Generice şi Biosimilare (EGA) şi al partenerilor media Mediafax, Adevarul, Hotnews, Revista Politici de Sănătate, Sfatul Medicului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO