- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Intervenţie de chirurgie de schimbare a sexului, realizată în premieră în cadrul Spitalului Arcadia din Iaşi
Echipa de specialişti din cadrul Reţelei Medicale Arcadia a finalizat cu succes o operaţie de afirmare a genului pentru un pacient în vârstă de 19 ani.
Intervenţie de chirurgie de schimbare a sexului, realizată în premieră în cadrul Spitalului Arcadia din Iaşi
Intervenţia chirurgicală care a avut loc la Spitalul Arcadia din Iaşi a durat 3 ore şi reprezintă un răspuns direct din partea echipei medicale la nevoile persoanelor transgender care optează pentru această procedură medicală, au trasmis reprezentaţii spitalului.
Studiile arată că persoanele transgender care trec printr-o operaţie de afirmare a sexului obţin beneficii pe termen lung în ceea ce priveşte sănătatea mintală. Anual, probabilitatea ca o astfel de persoană să mai aibă nevoie de tratament psihologic a scăzut cu aproximativ 8% după ce a trecut printr-o procedură de afirmare a sexului. Cu toate acestea, procedurile de schimbare a sexului sunt destul de rare în România în timp ce la nivel internaţional numărul acestora a crescut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
-
Zi de doliu naţional în Serbia după ce 14 oameni au murit în Novi Sad. 20 de oameni vor fi audiaţi
Potrivit Statista, în anul 2019, media europeană a persoanelor care au admis că şi-au făcut o operaţie de afirmare a genului era de 27%. În schimb, procentajul acestor pacienţi a fost mai mare decât media europeană în ţări precum Finlanda, Danemarca (29%), Belgia (35%), Malta, Regatul Unit, Suedia, Cehia (36%), Luxembourg (42%), Germania, Austria (46%) şi Olanda (48%).
Pentru o lungă perioadă de timp, pacientul a purtat o bustieră care a ajutat la aplatizarea sânilor tocmai pentru a-şi contura toracele într-unul mai apropiat de cel masculin. În paralel, a urmat un tratament hormonal care a condus la accentuarea pilozităţii. Intervenţia a fost complexă şi a presupus o procedură de mastectomie şi masculinizare a toracelui
În prima etapă, a avut loc operaţia de mastectomie subcutanată bilaterală cu dublă incizie, completată de o procedură de liposucţie, redistribuirea lambourilor cutanate şi redefinirea pectoralului. Complexul areolo-mamelonar a fost redimensionat şi repoziţionat mai înalt pentru a păstra reperele masculine care au completat la armonizarea procesului de masculinizare a toracelui. La succesul intervenţiei au contribuit cei 15 ani de activitate marcată de o serie importantă de premiere medicale şi tehnologia de ultimă generaţie disponibilă în cadrul Reţelei Medicale Arcadia.
„Chirurgia de afirmare a genului se referă la intervenţii care contribuie la trecerea spre genul autoidentificat. Opţiunile de afirmare a sexului pot include chirurgia facială, intervenţia din zona toracelui şi a sânilor sau din zona genitală. Intervenţiile de chirurgie transgender sunt precedate de protocoale specifice de tratament şi evaluări riguroase care conduc la un dosar medical amplu, bază a unui aviz pentru intervenţia chirurgicală şi a unui proces extins de transformare la nivel psihic, hormonal şi fizic. În cazul intervenţiei de chirurgie transgender female-to-male, chirurgia reconstructivă a feţei are rolul de a masculiniza trăsăturile faciale. Obiectivul principal al chirurgiei sânilor este acela de îndepărta ţesutul mamar şi de a masculiniza şi această zonă. Nu în ultimul rând, chirurgia genitală transformă şi reconstruieşte organele genitale.” – Dr. Costel Dobre, medic primar Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă şi Estetică, Arcadia.
În România, pacienţii care doresc să efectueze operaţii de afirmare a sexului au nevoie, într-o primă fază, de un raport de evaluare psihologică întocmit de un psihiatru sau de un specialist în domeniul sănătăţii mintale. Acest raport primeşte avizul din partea medicului specialist după ce pacientul este pe deplin conştient şi hotărât să parcurgă tratamentele chirurgicale pentru intervenţiile de afirmare a sexului.
Odată cu obţinerea acestui aviz şi după ce pacientul urmează o serie de investigaţii medicale care să-l declare sănătos şi apt pentru suportarea acestor intervenţii, poate începe tratamentele chirurgicale pentru schimbarea de sex şi, după caz, vizitele la endocrinolog în vederea administrării unui tratament hormonal.
Din echipa de intervenţie au făcut parte:
- Dr. Radu Iulian, medic primar Chirurgie generală;
- Dr. Costel Dobre, medic primar Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă şi Estetică;
- Dr. Bogdan Ţuţuianu, medic primar Anestezie – Terapie Intensivă şi Directorul Spitalului Arcadia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO