Intervenţiile la incendii de vegetaţie uscată continuă în Argeş, Prahova, Braşov şi Covasna

Pompierii continuă acţiunile în vederea stingerii incendiilor de vegetaţia uscată din judeţele Argeş, Prahova, Braşov şi Covasna, unele intervenţiile fiind îngreunate de faptul că zonele unde se manifestă focul sunt greu accesibile, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Urmărește
261 afișări
Imaginea articolului Intervenţiile la incendii de vegetaţie uscată continuă în Argeş, Prahova, Braşov şi Covasna

Intervenţiile la incendii de vegetaţie uscată continuă în Argeş, Prahova, Braşov şi Covasna (Imagine: Bogdan Dinoiu / MediafaxFoto)

În judeţul Argeş, numeroase forţe au fost mobilizate pentru stingerea unui incendiu izbucnit marţi seară în Vârful Roşu din Masivul Făgăraş, pe o suprafaţă de 60 de hectare. Iniţial, au ars vegetaţia uscată şi jnepenişul, însă flăcările s-au propagat, din cauza intensificării vântului, la pădurea de conifere. La celelalte două incendii izbucnite pe versantul argeşean al Masivului Făgăraş, între Vârful Scara şi Vârful Boia şi, respectiv, Vârful Netotu, pompierii continuă intervenţiile pentru lichidarea acestora, în condiţii dificile, din cauza inaccesibilităţii zonelor şi a condiţiilor meteo, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În judeţul Harghita, marţi, a izbucnit un nou incendiu de vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de 10 hectare din comuna Suseni, în apropiere de Peştera Şugău. Pompierii militari au acţionat întreaga noapte, intervenţia fiind îngreunată de vântul foarte puternic, care reactiva focarele. În prezent, incendiul este localizat, rămânând doar cioate care fumegă. Incendiul de pe raza localităţii Sânsimion a fost stins, zona fiind supravegheată pe timpul nopţii de pompieri civili. La incendiul de la Lacul Roşu, în zona Ghilcoş, forţele de intervenţie s-au retras după ce au reuşit să îndepărteze pericolul de reaprindere, potrivit IGSU.

În judeţul Prahova, incendiul din Masivul Bucegi, între Claia Mare şi linia de telecabină Buşteni - Babele, s-a manifestat, marţi, cu foc mocnit, existând două focare, cu o suprafaţă de ardere de aproximativ 200 de metri pătraţi. S-au efectuat şase zboruri cu elicopterul, aruncându-se cu saci cu apă pentru răcirea zonei de ardere. Pompieri militari, împreună cu silvicultori, salvamontişti, alpinişti şi jandarmi montani au urcat pe creste, au tăiat copacii din jurul focarelor şi au creat o fâşie de protecţie pentru izolarea zonei. Miercuri, până în prezent, s-au efectuat trei zboruri cu elicopterul, urmând ca autorităţile să sape un şanţ în zona în care s-a realizat fâşia de protecţie, în scopul eliminării riscului propagării incendiului subteran, acum rămânând un singur focar de incendiu, se mai arată în comunicat.

În judeţul Braşov, pentru localizarea incendiului izbucnit în golul alpin situat între Vârfurile Berevoiescu şi Ţiganu din Masivul Făgăraş, au fost create, prin defrişare, fâşii şi şanţuri izolatoare, în scopul împiedicării propagării incendiului, în condiţii de vânt puternic. Zona este supravegheată şi continuă intervenţia forţelor implicate.

În Covasna, în localitatea Valea Mereniului - zona Apa Roşie, s-a produs, marţi, un incendiu de vegetaţie uscată, care a fost stins de forţele de intervenţie, în ciuda dificultăţilor create de terenul accidentat. În urma acestui incendiu, au ars resturi de exploatare, vegetaţie uscată şi puieţi de molid în vârstă de nouă ani, pe o suprafaţă de circa 2,5 hectare. Tot în Covasna, un incendiu de pădure a izbucnit în localitatea Filia. În momentul sosirii pompierilor, plantaţia de pin ardea pe o suprafaţă de circa opt hectare, cu posibilitate de propagare la pădurea de pin din apropiere, în vârstă de 80 de ani. Accesul în zonă este foarte dificil, iar pompierii militari continuă miercuri, după 12 ore de intervenţie, acţiunea de lichidare a focarelor existente, precizează cei de la IGSU.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici