INTERVIU Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone: ”Bright Sky RO te poate ajuta să ieşi dintr-o relaţie violentă şi să ceri sprijin”

Violenţa domestică rămâne un subiect de tristă actualitate în România, statisticile naţionale indicând faptul că expresia ”bătaie e ruptă din rai” e mai vie decât niciodată. Pe lângă modificări de legislaţie şi campanii de conştientizare a problemei, societatea civilă a avut o implicare puternică în combaterea violenţei, iar activitatea Fundaţiei Vodafone România iese în evidenţă. Alături de Poliţia Română, Fundaţia Vodafone România a lansat propria aplicaţie pentru combaterea violeţei domestice, o soluţie digitală pentru o problemă fizică. Angela Galeţa, director al Fundaţiei Vodafone, a răspuns mai multor întrebări legate de Bright Sky RO, aplicaţia revoluţionară, dar şi despre problemele cu care se confruntă victimele violenţei.

Urmărește
88 afișări
Imaginea articolului INTERVIU Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone: ”Bright Sky RO te poate ajuta să ieşi dintr-o relaţie violentă şi să ceri sprijin”

INTERVIU Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone: ”Bright Sky RO te poate ajuta să ieşi dintr-o relaţie violentă şi să ceri sprijin”

Cum a evoluat fenomenul violentei domestice in Romania, in acest an?
Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone: Fenomenul violenţei domestice în România este asemanător cu ceea ce se întamplă în Europa. O persoană din trei suportă în fiecare zi violenţă, abuz, hărţuire, arată datele oficiale la nivel european. În România, în perioada ianuarie – septembrie 2022, au fost emise 9.771 de ordine de protecţie provizorii, cu 20% mai multe faţă de primele 9 luni ale anului trecut, conform ultimelor date publicate de Poliţia Română. Deşi cifrele arată o creştere a fenomenului, credem că în realitate, victimele au prins mai mult curaj şi au sesizat într-o proporţie mai mare abuzurile faţă de alţi ani. În realitate amploarea violenţei domestice este mult mai mare, fiind un fenomen mult subraportat.

Violenţa domestică încă este percepută drept un subiect sensibil? Simţiţi că încă există percepţia ca locul discuţiilor despre “bătăie” nu trebuie să aibă loc în spaţiul public ci în intimitatea unei familii?
Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone: Credem că lucrurile au evoluat în bine în ultimii ani şi datorită implicării societăţii civile şi a mass mediei care sesisează şi sanţionează derapajele, creând astfel o presiune publică asupra agresorului şi a autorităţilor implicate în protecţia victimelor. Este loc de mult mai bine de aceea sperăm ca aplicaţia Bright Sky să-şi îndeplinească rolul de educare şi informare a publicului larg, astfel încât violenţa domestică, violenţa de gen să nu mai fie subiecte tabu.

Care este povestea proiectului Bright SKY RO?
Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone: Povestea proiectului începe în 2019, când s-a format grupul de lucru pentru adaptarea şi dezvoltarea aplicaţiei în România. După lansarea iniţială din Marea Britanie în 2018, Fundaţia Vodafone Grup a avut iniţiativa introducerii aplicaţiei Bright Sky în toate ţările în care există reprezentanţe Vodafone. În prezent, ea există în 11 ţări (Marea Britanie, Irlanda, Cehia, România, Italia, Portugalia, Albania, Noua Zeelanda, Africa de Sud, Luxemburg, Ungaria). Aplicaţia originală a fost adaptată pe specificul legislativ şi realitatea din ţara noastră, în cadrul unui parteneriat cu Poliţia Română, Asociaţia Necuvinte şi Asociaţia Code for Romania.

Cum vine aplicatia Bright Sky RO in sprijinul persoanei care o descarca pe telefon?
Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone: ”Persoanele vulnerabile care se confruntă cu situaţii de violenţă, abuz sau hărţuire, dar şi cei care cunosc un astfel de caz în jurul lor, pot găsi un adevărat sprijin în această aplicaţie. Din aplicaţie, victima poate suna direct la poliţie sau poate cere ajutorul ONG-urilor, adăposturi ori alte instituţii care o pot sprijini. Toate acestea se regăsesc în baza de date din Bright Sky, în secţiunea “Găseşte ajutor”. Aplicaţia BrightSky RO permite stocarea şi protejarea probelor, în eventualitatea unui viitor demers juridic. Are o funcţie de jurnal privat, unde pot fi salvate poze, video-uri sau fişiere audio. De asemenea, permite utilizatorului să evalueze siguranţa unei relaţii prin simpla completare a unui formular electronic. Tot în Bright Sky RO sunt demontate mituri despre violenţa domestică şi prezintă studii de caz despre abuzuri, hărţuiri sau agresiuni sexuale.

Sunt aproape 2 ani de când aplicaţia Bright Sky RO fost lansată în România, care este profilul utilizatorului? Câţi români o folosesc acum?
Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone: Din mai 2020 şi până în prezent, Bright Sky RO a fost descărcată pe mai mult de 10.000 de telefoane şi a fost folosită de 31.689 de ori. Nu avem neapărat un profil pentru că tinem foarte mult la siguranţa utilizatorilor şi cei care o descarcă o folosesc anonim, fără sa fie nevoie să-şi creeze cont sau să introducă date personale. Ne dorim ca ea să fie descărcată în siguranţă de cât mai mulţi oameni care au nevoie de ajutor pentru ei sau pentru cineva drag, întrucât este sigură, gratuită (atât pentru android cât şi pentru iOS) şi conţine informaţii verificate.

Cine nu foloseşte aplicaţia? Există persoane care “nu pot să fie salvate”?
Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone: Nu cred ca există persoane care ”nu pot fi salvate” ci persoane care reuşesc mai greu să-şi părăsească partenerul abuziv, care nu au încă curaj. Statistica ne spune că în medie, o femeie se întoarce de 7 ori la partenerul ei până reuşeşte să se rupă definitiv, să iasă din relaţie şi să fie din nou în siguranţă. Sunt multe cauze, care ţin de educaţie, încrederea în sine, posibilităţile financiare, copii etc. Stima de sine este foarte scăzută, acesta este şi motivul pentru care multe victime se consideră vinovate pentru ceea ce li se întâmplă sau îi gasesc agresorului circumstante atenuante pentru abuz.

Care sunt cele mai accesate funcţii ale aplicatiei? Ce funcţii noi pregătiţi?
Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone: Cele mai accesate funcţii ale aplicaţiei sunt ghidurile de evaluare a siguranţei într-o relaţie, cautare servicii suport şi ghidurile de identificare a tipurilor de abuz sau ghidul de siguranţă online. Aplicaţia este într-o continua evaluare şi identificare de noi modalităţi de customizare sau de adăugare de conţinut nou. În acelasi timp, ne preocupăm să actualizăm constant informaţiile existente, baza de date cu serviciile de asistenţă pentru victime sau informaţiile de ordin legislative.

Ce presupune funcţia jurnal pe care aplicaţia o are şi cum ajută ea victima? Ce se întamplă cu probele de aici?
Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone: Folosind funcţia de jurnal, utilizatorul poate face poze, video-uri sau înregistra fişiere audio. Acestea sunt apoi trimise la o adresa de e-mail confidenţială, selectată de utilizator. Practic, aici victimele strâng dovezi ale abuzurilor prin care trec.  Fişierele sunt trimise în mod securizat şi nu sunt stocate pe telefon, nu rămân în telefon, astfel că agresorul nu are acces la ele. Documente pot fi folosite ulterior în faţa ofiţerilor de poliţie sau a instanţelor de judecată pentru obtinerea ordinelor de protecţie.

Dar în cazul persoanelor care nu deţin un smartphone? Cum pot ele accesa Bright Sky sau cum pot cere, in general, ajutor?
Angela Galeţa, director Fundaţia Vodafone: Bright Sky Ro are o copie în oglindă a aplicaţiei pentru mobil sub forma unei pagini web, care poate fi găsită aici: https://dev-ro.bright-sky.org/ro-RO/home. Toate informaţiile, ghidurile, chestionarele, baza de date şi funcţia jurnal pot fi găsite şi pe site. În plus, dacă nu deţii un telefon mobil sau ţi-e nu vrei să-l foloseşti de teama agresorului , poţi ruga o vecină, o prietenă sau o colegă să descarce aplicaţia pe un alt telefon şi să afle ce are nevoie. Este greu la început să conştientizezi că te afli într-o relaţie abuzivă şi să ceri ajutor dar victimele trebuie să ştie că există modalităţi prin care pot ieşi dintr-o relaţie violentă, că există viaţă după abuz, există legislaţie care le protejează şi autorităţi care le pot ajuta: poliţie, medici, psihologi, organizaţii neguvernamentale.

Articol cu conţinut publicitar

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici