- Home
- Social
- (25.04.2020, 21:10)
- Eugenia Foarfecă
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU. Doctorul Adrian Marinescu, despre secretele din spatele vindecării pacienţilor infectaţi cu Covid-19: „La Matei Balş media deceselor este cu mult sub nivelul european”
- Dr. Adrian Marinescu: Din cei 500 de pacienţi infectaţi cu Covid 19 şi trataţi aici de la începutul pandemiei 60% sunt vindecaţi, fără complicaţii
- Dr. Marinescu: Noi avem un procent de mortalitate de 2,7% în condiţiile în care la Matei Balş vin toate cazurile severe din ţară
- Dr. Adrian Marinescu: Anticoagulantele sunt deja de ceva vreme în protocolul nostru de tratament, tocmai pentru a interveni rapid
- Dr. Marinescu: Doctoriţa de la terapie intensivă este un exemplu destul de clar despre minunile care se pot face în medicină, acum este foarte bine
Urmărește
11959 afișări
INTERVIU. Doctorul Adrian Marinescu, despre secretele din spatele vindecării pacienţilor infectaţi cu Covid-19: „La Matei Balş media deceselor este cu mult sub nivelul european”
Institutul Matei Balş a avut mereu rolul de a coordona activitatea în bolile infecţioase. Experienţa medicilor de aici a făcut ca 60% dintre cei 500 de pacienţi infectaţi cu Covid-19 şi trataţi aici de la începutul pandemiei să fie acum vindecaţi, fără să fi suferit alte complicaţii.
„Este important de spus că la Matei Balş media acestor decese este cu mult sub nivelul european, cu mult faţă de ceea ce se întâmplă în România în rest. Noi avem un procent de 2,7, 2,8% în condiţiile în care la Matei Balş vin toate cazurile severe din ţară, uneori sunt cazuri terminale”, spune Marinescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Medicul ne spune că din mâna specialiştilor din institut pornesc recomandările de tratament pentru toată ţara. Schimbarea făcută de medicul Virgil Musta de la Timişoara, aceea în care introduce anticoagulantele în tratamentul pacienţilor cu Covid este folosită la Matei Balş chiar de la începutul pandemiei. Medicii de aici le-au înţeles primii potenţialul vindecător.
„Ceea ce se întâmplă în România privind tratamentul se întâmplă în mod unitar, adică acele scheme de tratament sunt alese de comun acord cu specialiştii şi, bineînţeles că vorbesc în primul rând de dl. Prof. Streinu Cercel, în aşa fel încât ceea ce este în Timişoara şi nu numai se întâmplă strict sub bagheta maestrului şi se întâmplă la fel peste tot.
Pacienţii noştri au de ceva timp tratament anticoagulant, deja îl primesc, deja intră în protocolul nostru de tratament, tocmai pentru a interveni rapid, fiind aceste date care vorbesc despre modificările de coagulare şi despre riscul de apariţie a unor tromboze chiar la pacienţii tineri, s-a plecat de la ideea că este nevoie de tratamente anticoagulante”, explică Dr. Marinescu.
Specialistul ne spune unul dintre secretele vindecării pacienţilor aflaţi în stare gravă, în afară de acela legat de tratamentele folosite.
„La noi de 15 ani vorbim de aceeaşi terapie intensivă în boli infecţioase, este un concept nou, care a fost introdus pentru prima data la Matei Balş, este primul spital de boli infecţioase care a introdus terapia intensivă şi de 15 ani încoace, nu numai legat de coronavirus, am avut foarte multe cazuri severe în permanenţă, astfel încât astfel de situaţii noi le-am trait în fiecare zi.
Să ştiţi că aceste pregătiri noi le-am făcut şi de la o experienţă veche, pentru că am trecut prin multe alte situaţii, epidemii de gripă, de west nile, tot felul de situaţii grele de-a lungul timpului, ca să nu mai vorbim de infecţia HIV-SIDA, care a pus o grămadă de probleme la începutul anilor 90, toate lucrurile astea ne-au călit şi ne-au făcut să avem o experienţă în astfel de situaţii.
E o corabie care pluteşte de foarte mulţi ani şi corabia are nevoie de un căpitan, ca să păstreze direcţia. Când acest căpitan e acelaşi pe toată perioada asta, lucrurile merg bine. Deci un căpitan bun în primul rând aş spune, şi mă refer la dl Prof. Streinu Cercel, dacă ai lucrul ăsta şi echipa formată face ceea ce trebuie reţeta succesului e pe masă”, ne povesteşte Dr. Marinescu.
Medicul Adrian Marinescu ne spune că specialiştii de la Matei Balş au reuşit să o pună pe picioare pe Dr. Alida Moise, medicul de terapie intensivă care a ajuns în mâinile lor de la Spitalul Gerota în stare foarte gravă.
„Au fost multe situaţii, au fost persoane în vârstă cărora nu le mai dădeam nicio şansă, nu neapărat noi, ci în general sistemul medical, şi am reuşit. A fost doctoriţa de la terapie intensivă, care este un exemplu destul de clar despre minunile care se pot face în medicină, vorbind în general , excludem persoanele de faţă, să spunem că nu este vorba de Institutul Matei Balş, vorbim în general. A fost într-o stare extrem de gravă în momentul în care a venit, şansele de supravieţuire erau limitate, acum este foarte bine”.
De la primul şi până la ultimul pacient ajuns la Institutul Matei Balş medicii au fost şi sunt pregătiţi în permanenţă.
„Noi la Balş eram absolut pregătiţi, aţi văzut cum sunt soldaţii sunt pregătiţi şi aşteaptă atacul, era clar că ce se întâmplă la nivel european se întâmplă şi în România, noi eram pregătiţi, aveam de toate, şi mai ales partea psihologică era deja pregătită, ştiam ce o să se întâmple aşa încât lucrurile la noi au venit cumva firesc”, spune Dr. Marinescu.
În laboratoarele de la Matei Balş există biosecuritate de nivelul cel mai înalt, nivel 4, care nu există în estul Europei, iar Institutul se va dezvolta şi adapta în permanenţă la tot ceea ce este nou astfel încât, în eventualitatea unor alte pandemii, pacienţii să-şi găsească vindecarea aici. Aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe