INTERVIU EXCLUSIV Digitalizarea în Medicină, vitală pentru o diagnosticare mai bună. Ce au de câştigat pacienţii

  • Digitalizarea: ce rol are în creşterea şi eficientizarea actului medical?
  • Florina Truţă, Product Owner în cadrul Fortech Products, explică avantajele digitalizării în Medicină, într-un interviu exclusiv pentru MEDIAFAX.
  • „Prin digitalizare, atât medicii cât şi pacienţii au de câştigat. Cu ajutorul tehnologiei se reduc costurile şi implicaţiile financiare ale diverselor patologii”, explică experta.
  • Care sunt trendurile? Putem visa la o medicină complet digitalizată?
  • Ce este EndologiQ, ce aduce nou şi de ce este util ?
Urmărește
970 afișări
Imaginea articolului INTERVIU EXCLUSIV Digitalizarea în Medicină, vitală pentru o diagnosticare mai bună. Ce au de câştigat pacienţii
Într-un interviu exclusiv pentru MEDIAFAX,  Florina Truţă, Product Owner în cadrul Fortech Products, unul dintre cei doi experţi pe Medicină ai companiei, explică cum digitalizarea nu ţine doar de software, ci are şi o componentă umană, iar toţi actorii implicaţi au de câştigat.
 

Cât de mult s-a schimbat actul medical datorită digitalizării? 

 
Actul medical a fost îmbunătăţit vizibil în ultimii ani, însă este destul de complicat de spus “cât de mult”. “Transformarea digitală” în sine este greu de cuantificat, aşa că ne putem uita la nişte aspecte mai “soft”, pentru a vedea efectele transformării. Datorită tehnologiei, actul medical este acum mai accesibil – ne putem uitala telemedicină, ramură care permite o atenţie mai mare asupra pacienţilor, diagnosticul şi tratamentul fiind mult mai rapide.
 
Telemedicina este accesibilă şi pentru ca necesită mijloace tehnologice nu atat de avansate. E suficient un smartphone şi acces la internet. Un alt aspect pozitiv este eficienţa, automatizarea unor task-urile, cât şi acurateţea, deoarece diagnosticul este mult mai precis. Pe lângă acestea, un alt beneficiu este faptul că digitalizarea a redus costurile, atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi.
 
Printre tehnologiile cunoscute care au revoluţionat medicina, putem aminti de ARN (vaccinurile COVID), Realitatea Virtuală (Simulări, dar şi terapie pentru probleme psihologice), Inteligenta Artificiala (detectarea rapidă a bolilor), 3D printing (implanturi). Şi tehnologii mai puţin “avansate” - Telemedicina, care e posibila cu smartphone şi conexiune la internet dar si device-urile care pot fi purtate, Wearables, care îi ajuta pe oameni să îşi monitorizeze mai bine anumiţi parametri. Toate acestea sunt rezultatul unui avânt în ceea ce priveşte start-up-urile de health. 
 

Care sunt provocările şi oportunităţile aduse?

 
Provocările sunt legate de dezvoltarea tehnologiei hardware, respectiv, puterea de procesare, captura de imagini/video, miniaturizarea senzorilor, longevitatea bateriilor, apoi eficienţa modelelor de machine learning, numărul şi calitatea specialiştilor care pot transforma probleme medicale în proiecte de digitalizare,   implicarea activă a medicilor în procesul de digitalizare şi rata de adopţie a soluţiilor digitale în spitale şi clinici, nevoia legitimă de protejare a datelor personale versus foamea de date a proiectelor de cercetare. Sunt multe legi neclare în ceea ce priveşte securitatea platformelor digitale, complexitatea legii GDPR, care uneori se contrazice cu nevoia de date a proiectelor de cercetare,  esenţiale pentru că medicină să avanseze. 
 
O altă provocare ar fi faptul că nu prea există ajutor şi deschidere din partea statului pentru cei care inovează în sistemul medical. De asemenea, lipsa de educaţie asupra digitalizarii, ea încă fiind văzută că o ameninţare de către unii sau pur şi simplu sunt descurajaţi pentru că nu pot înţelege fenomenul.
 
Oportunităţile sunt date de avansul tehnologic din alte domenii care poate fi convertit în proiecte de digitalizare în medicină. De exemplu modelele de învăţare folosite la maşinile cu autopilot pot fi aplicate şi în analiză video a  micromediului din organismul uman. Tehnicile de augmented reality pot ajuta la ghidajul în învăţare şi diagnostic. Apoi senzorii integraţi în device-uri portabile cm ar fi smartphones sau smartwatch se pot transforma în dispozitive complexe de analiză şi monitorizare. 
 

Ce înseamnă de facto digitalizarea în Medicină şi cum îi ajută pe pacienţi şi medici? 

 
Digitalizarea medicinei înseamnă folosirea tuturor resurselor pe care le acum la dispoziţie, tehnice şi teoretice, pentru a îmbunătăţi procesele şi aparatele medicale. Practic, se rezolvă probleme vechi cu instrumente noi. Principalele obiective ale digitalizarii domeniului medical sunt: creşterea calităţii actului medical, îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, scăderea presiunii timpului care momentan afectează personalul medical şi eficientizarea costurilor atât pentru spitale, cât şi pentru clinici private sau cabinete individuale.
 
Prin digitalizare, atât medicii cât şi pacienţii au de câştigat. Cu ajutorul tehnologiei se reduc costurile şi implicaţiile financiare ale diverselor patologii
 
Digitalizarea nu presupune doar “dezvoltare de software”. Digitalizarea are o componentă umană, foarte importantă. Când dezvoltăm soluţii digitale, plecăm mereu de la probleme identificate în sistem, dar care mai apoi sunt validate şi testate pentru a li se demonstra fiabilitate. Începem cu problema, abia apoi ne gândim la soluţie şi în tot acest proces luăm în considerare felul în care interacţionează medicii şi pacienţii cu soluţia, pentru a o putea adapta la nevoile acestora. Luăm feedback constant şi îmbunătăţim tocmai pentru a ne asigura că soluţia îşi atinge scopul. Altfel, poate crea şi mai multe probleme sau poate consuma mai mult timp şi resurse decât o făcea lipsa ei (acest lucru este valabil în orice industrie în care vorbim de digitalizare, nu doar medicină).
 
Cum îi ajută pe pacienţi - Pe lângă accesibilitatea, eficienţa şi acurateţea despre care vorbeam mai devreme, digitalizarea îi ajută pe pacienţi să fie mai informaţii. Informarea duce la prevenirea anumitor boli iar asta are, la randul ei, mai multe implicaţii – scade numărul de boli letale, cheltuielile pt servicii medicale, timpul petrecut cu analize/consultaţii. De asemenea, is pot gestiona mai bine bolile cronice şi documentele legale. Asta contribuie la preventie. De asemenea, digitalizarea scade efortul fizic şi psihic care apare atunci cand pacientii se confrunta cu o anumita boala.
 
Cum îi ajută pe medici – cum am zis şi mai sus, scad ineficientele, creşte calitatea actului medical, se scad costurile pentru clinici/spitale. De asemenea, serviciile mai bune duc la satisfacţia mai mare a pacienţilor, ceea ce inseamna retentie, deci profit. De asemenea, îi ajută să evolueze, le oferă un suport, o “a doua opinie”. Digitalizarea are cu adevărat succes atunci când susţine medicii, nu-i înlocuieşte. Rolul soluţiilor este de a-i susţine, deşi ei fac efortul principal, în continuare. 
 

Care sunt trendurile? Putem visa la o medicină complet digitalizată?

 
Putem visa la o medicină mai digitalizată, cu siguranţă, însă nu ştim dacă digitalizarea completă este soluţia. Am organizat, recent, un workshop în care am discutat cu mai mulţi medici cu diferite specializări şi mulţi au vorbit despre latura umană a medicinei, şi anume contactul uman, interacţiunea dintre medic şi pacient şi cum contribuie asta la construirea unui raport mai bun, implicit o diagnosticare mai bună. 
 
Deşi interacţiunea rămâne esenţială, tehnologia contribuie prin asistarea medicilor. Asta le permite să se perfecţioneze în practica lor şi pentru a-şi gestiona mai bine pacienţii, ca timp şi resurse. Există, în continuare, mulţi oameni pe planetă care nu pot beneficia de servicii medicale, iar aceste soluţii îi vor ajuta, pe termen lung, să aibă acces la aceste servicii mai uşor. 
 

Erori medicale se întâmplă deseori, vedem şi în presă cazuri grave. Cum pot fi ele evitate?

 
Erorile medicale sunt de înţeles datorită complexităţii actului medical. Medicii nu sunt roboţi, cazuistica e complexă şi apar şi situaţii de stress, surmenaj, neatenţie, care apar în viaţa oricărui om. Medicii din România lucrează marea lor majoritate atât la stat cât şi la privat, efectuează gărzi de cate 24 de ore şi ore suplimentare când este cazul. În aceste condiţii erorile pot apărea frecvent. Instrumentele digitale vin în ajutorul acestora prin a le oferi o a doua opinie şi prin a-i atenţiona atunci când există riscul de a greşi.
 

Ce este EndologiQ, ce aduce nou şi de ce este util?

 
Pe scurt, EndologiQ este un “asistent digital” pentru medicii gastroenterologi ( în viitor şi pentru alte domenii medicale care practică endoscopii). Endologiq facilitează înregistrarea rapoartelor de endoscopie, într-un mod standardizat, după criterii recomandate de societăţile internaţionale. De asemenea, realizează achiziţii de imagini şi înregistrări video şi le atribuie automat segmentului tubului digestiv examinat. Medicii pot accesa ulterior datele din platforma, într-un mod securizat. Asta permite urmarirea dosarului oricărui pacient şi înţelegerea mai bună a contextului medical al acestuia. Endologiq măsoară şi urmăreşte şi indicatorii de calitate şi poate oferi o evaluare a actului medical în timp real. În viitor ne propunem să dezvoltăm un algoritm de inteligenţă artificială care să ajute la detectarea polipilor canceroşi şi astfel să putem reduce riscul apariţiei de erori medicale dar şi să susţinem şi să ajutăm medicii gastroenterologi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici