SOLIDARITATE  Video INTERVIU EXCLUSIV Dr. Alin Suciu, unul dintre medicii plecaţi în Italia: Diferenţa majoră este impactul psihologic

  • Doctorul Alin Suciu, medic specialist în medicină de urgenţă la Spitalul de Urgenţă din Oradea, se află printre cele 14 cadre medicale plecate în Italia
  • Acesta spune că medicii din spitalul din Lecco, alături de care lucrează acum, nu exagerează cu folosirea echipamentelor
Urmărește
1578 afișări

Doctorul Alin Suciu este medic specialist în medicină de urgenţă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Când a auzit că se caută voluntari care să vină în ajutorul medicilor din Italia nu a stat pe gânduri.

„Am decis să fac ceea ce ştiu să fac, să tratez, ca să putem noi scăpa ca şi omenire de această pandemie. Absolut oriunde va fi nevoie în ţară mă voi deplasa la fel cum am venit aici”, mărturiseşte acesta.

Încă de când era elev, Alin Suciu şi-a pus priceperea în folosul celor care au nevoie.

Mama sa povesteşte că, pe când era în clasa a 10-a, acesta făcea voluntariat la SMURD.  

„Încă din clasa a 10-a el făcea voluntariat la SMURD. Este trup şi suflet şi este săritor indiferent cine are nevoie, niciodată nu zice că-i oboist, niciodată nu zice că nu mai poate. Dacă le e de folos acolo şi poate să-i ajute, înseamnă că nu au pierdut timpul degeaba”, spune aceasta.

Doctorul munceşte deja de două zile cot la cot cu specialiştii de la Spitalul Manzoni, din Lecco. Nu poate uita însă curând ce a simţit când a ajuns acolo: „un amalgam de teamă, cu entuziasm, o senzaţie aproape unică, toate acestea fiind amplificate de dorinţa de a ajuta cât mai mulţi oameni”.

Încă de la început a colaborat foarte bine cu medicii din spitalul aflat la aproximativ 50 de kilometri de Milano. L-au uimit calmitatea cadrelor medicale pentru care îngrijirea pacienţilor cu Covid-19 este deja rutină.

„Diferenţa majoră e în impactul psihologic pe care îl ai cu un pacient SARS Cov 2 pozitiv. Dacă la noi există deocamdată şi este firesc să existe o temere din punctul de vedere al personalului medico sanitar, aici este deja o obişnuinţă să lucreze cu tipul acesta de pacienţi”, explică acesta.

Doctorul Suciu spune că medicii alături de care lucrează acum şi de la care va prinde experienţă nu exagerează cu echipamentele de protecţie.

„Dacă eram în camera de comandă sau în camera monitoarelor în care supravegheam parametri vitali ai pacienţilor evident că nu am fost cu echipament de spital. În momentul în care efectuam o consultaţie primară la un pacient care era afebril, nu avea semne şi simptome, la fel, un echipament de bază, de protecţie, echipamentul de înaltă protecţie, combinezon, mască de o anumită categorie, ochelari, mănuşi, le purtam în momentul în care intram în zona destinată pacienţilor cu Covid”, a declarat acesta.

Alin Suciu a văzut în Spitalul din Lecco mulţi pacienţi internaţi la terapie intensivă. Este vorba de un spital în care sunt patru secţii de terapie intensivă cu dificultate graduală de tratare a pacienţilor. Nu este un vorba de spital mare.

Nouă cadre medicale din cele plecate din România, respectiv şase medici şi trei asistenţi, se află în acest spital. Alţi cinci medici români din echipa plecată acum două zile din ţară lucrează în Spitalul Merate, situat la 20 de minute de Lecco. Autorităţile din Italia au deschis un hotel special pentru a caza echipa formată din cele 14 cadre medicale din România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici