INTERVIU Generaţia Z. Care sunt cauzele depresiei la adolescenţi şi tineri? O discuţie cu psihologul Mihai Copăceanu
- Despre generaţia Z se scriu multe, dar mai rar se porneşte de la grupul ţintă şi anume adolescenţii şi tinerii.
- Mihai Copăceanu, psiholog, Doctor în Medicină pe adicţii, vorbeşte, pentru MEDIAFAX, despre principalele provocări pe care le au tinerii din România.
- „În cercetarea mea doctorală am descoperit pentru prima dată în Romania, pe o populaţie de peste 10.000 de tineri, date îngrijorătoare cu privire la suicid, la ideaţie şi tentative”, spune specialistul, care prezintă, cu date, principalele probleme ale generaţiei Z.
FOTO Mihai Copăceanu
Cum am putea caracteriza corect generaţia Z? Cine/cum sunt ei?
Ce lipsuri au adolescenţii şi tinerii din România? Cu ce probleme se confruntă în contextul actual?
Social media - prieten sau duşman?
Ce ne poţi spune despre depresia la adolescenţi şi tineri? Care sunt cauzele? Ce îţi spun ei?
Principalele rezultate din cercetarea doctorală, realizată pe o populaţie de peste 10.000 de tineri
Date îngrijorătoare cu privire la suicid, la ideaţie şi tentative
-
În ultimele 6 luni, 21,5% din respondenţi au avut perioade mai lungi în care s-au simţit depresivi, 19,1% au avut perioade în care s-au simţit trişti, 13,6% au avut perioade în care s-au simţit anxioşi, în timp ce 8,2% au avut perioade în care s-au simţit supăraţi. Mai mult, 28,6% (2859) din cei chestionaţi afirmă că plâng mai mult decât de obicei şi o treime (31%-3102) dintre subiecţii studiului declară că nu pot dormi bine noaptea.
- 48.9% din tineri au declarat că au avut cel puţin o dată gânduri de suicid. Cu toate acestea doar 28,5 % (2856) dintre adolescenţi au declarat că au apelat la servicii de psihoterapie în trecut. Există o asociere între sex şi tentativa de suicid, fiind de două ori mai multe fete.
- În ceea ce priveşte consumul de alcool pentru prima oară înainte de 15 ani, procentul băieţilor este semnificativ mai mare (82,1%) decât cel al fetelor (68,4%).
Ce spun adolescenţii?
-
„Eram în situaţie de corigenţă la Matematică. Am zis că mai bine mă sinucid decât să suport o asemenea ruşine. Deşi am rămas corigentă, mi-am limpezit minţile şi am început să gândesc pozitiv. Am zis că şcoala nu reflectă inteligenţa mea” (mărturie din lucrarea lui Copăceanu).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Furtul tezaurului. Explicaţiile date de Directorul Muzeului Naţional de Istorie / Expoziţia, asigurată la peste 30 milioane de euro / Ziar olandez: Hoţii ar fi fugit în Germania
-
The Times: „Ucraina are nevoie de Trump”. Care sunt cele patru scenarii privind încheierea războiului dintre Rusia şi Ucraina
-
Trump impune tarife draconice pentru toate produsele şi interdicţii de călătorie Columbiei / Replica preşedintelui Columbiei
-
- „M-am tăiat crezând ca aşa voi scăpa de durerea şi gândurile pe care le aveam, dar nu grav, aveam 14-15 ani şi credeam că aceasta ar fi o soluţie. Am renunţat, am mai crescut, şi am realizat că niciodată a-mi face rău nu va fi o soluţie şi că trebuie să merg mai departe indiferent prin câte divorţuri de ale părinţilor şi despărţiri "dramatice" aş trece. Viaţa mea are prioritate” (mărturie din lucrarea lui Copăceanu).
CITEŞTE ŞI: Generaţia Z, de la Zombi: Tineri mai puţin educaţi, deprimaţi, fără valori, dependenţi de tehnologie
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO