- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.07.2018, 19:31)
- Petriana Condrut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU Ion Cristoiu, după summitul NATO: Trăim, prin Donald Trump, un moment istoric / Fanteziile lui Iohannis sunt periculoase
Ion Cristoiu vorbeşte, pentru MEDIAFAX, despre ce s-a întâmplat la summit-ul NATO din aceste zile şi cum trebuie înţeleasă reacţia lui Donald Trump în ceea ce priveşte bugetele pentru apărare. Jurnalistul îl critică pe Iohannis pentru că vinde „fantezii” atunci când vorbeşte despre unitatea NATO.
Urmărește
14223 afișări
INTERVIU Ion Cristoiu, după summitul NATO: Trăim, prin Donald Trump, un moment istoric / Fanteziile lui Iohannis sunt periculoase
„Fanteziile pe care le transmite preşedintele Klaus Iohannis sunt deosebit de periculoase pentru România, deoarece preşedintele ne îmbată cu apă rece spunându-ne că Alianţa transatlantică merge mai departe fără nicio fisură”.
„Cred că trăim, prin Donald Trump, un moment istoric de care nu ne dăm seama şi anume adevăratul sfârşit al Războiului Rece”.
Sunt câteva dintre ideile jurnalistului Ion Cristoiu. Într-o declaraţie, pentru MEDIAFAX, acesta spune că „din punctul de vedere al istoriei, ea este de gen feminin şi are hachiţe. Trebuie să ne împăcăm cu ideea că Alianţa transatlantică s-ar putea rupe".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
Redăm interviul cu Ion Cristoiu:
MEDIAFAX: Ce concluzie tragem astăzi, după ce Donald Trump a bătut cu pumnul în masa NATO şi a cerut bugete mai mari pentru apărare din partea statelor UE?
Ion Cristoiu: E multă lume care afirmă că Donald Trump este un zurliu şi că aceste prestaţii sunt de starletă însă eu, care am comentat pe larg viziunea de politică externă a lui Donald Trump încă din 2016, ba chiar am şi publicat din cartea sa fragmentul privind politica externă, susţin că preşedintele american dă seamă de o întreagă tendinţă a politicii din SUA. El o face în stilul lui, cam smucit, dar indiferent cine ar fi fost în locul lui ar fi ridicat această mare problemă pentru America, la ora actuală, anume, suportarea de către America a cheltuielilor uriaşe cerute de NATO, în condiţiile în care la decenii după încheierea Războiului Rece, mari puteri europene, precum Germania, alocă sub 2% pentru bugetul de apărare, îşi lasă bani la dispoziţie pentru investiţii, cheltuieli sociale, din credinţa că le va apăra NATO, în speţă America. Aşa cum arată în cartea sa Donald Trump (trebuie remarcat uluitoarea consecvenţă a acestui politician în aplicarea programului electoral, un exemplu din care ar trebui să înveţe toţi politicienii noştri), America se confruntă cu mari probleme de lucrări publice. Acest probleme sunt puse pe seama rolului Americii de jandarm mondial într-o lume în care locul jandarmului mondial îl ia investitorul mondial, precum China. E normal ca americanii, nu spun doar Donald Trump, să ceară unor ţări, care concurează cu America din punct de vedere economic, să investească în propria apărare sau cum spune brutal Trump: <<Să plătească Americii taxe de protecţie, dacă vor să fie apărate>>. În concluzie, marile puteri europene se iluzionează crezând că un alt preşedinte de la Casa Albă va proceda altfel şi că ele vor scăpa de responsabilitatea de a-şi spori bugetul de apărare.
MEDIAFAX: La ce să ne aşteptăm dacă cerinţele liderului american nu vor fi îndeplinite în ceea ce priveşte bugetele statelor membre NATO? Se poate ajunge la destrămarea Alianţei Nord-Atlantice?
Ion Cristoiu: În acest context, aş vrea să fac o paranteză. Fanteziile pe care le transmite preşedintele Klaus Iohannis sunt deosebit de periculoase pentru România, deoarece preşedintele ne îmbată cu apă rece spunându-ne că Alianţa transatlantică merge mai departe fără nicio fisură. Cred că trăim, prin Donald Trump, un moment istoric de care nu ne dăm seama şi anume adevăratul sfârşit al războiului rece. În timpul Războiului Rece alianţa între Europa Occidentală şi America a fost impusă de duşmanul comun numit comunismul din Uniunea Sovietică, nu de Uniunea Sovietică. O alianţă nu supravieţuieşte, este legea istoriei. Alianţa transatlantică a supravieţuit, în chip straniu, încă 28 de ani, dar acum este limpede că America are interese inclusiv economice altele decât Uniunea Europeană, că ţările occidentale au interese care le deosebesc. Dacă spuneai cuiva în 1943 că va veni o vreme când America se va certa cu Uniunea Sovietică şi se va alia cu Germania şi Japonia, probabil că te-ar fi crezut nebun. Suntem tentaţi ca oameni să credem în lucruri veşnice. Din punctul de vedere al istoriei, aceasta este de gen feminin şi are hachiţe. Trebuie să ne împăcăm cu ideea că Alianţa transatlantică s-ar putea rupe şi, repet, încercările lui Klaus Iohannis de a ne linişti, de a ne spune că nu se va întâmpla nimic deosebit, pot avea rolul nefast al unui troc indus poporului român care trebuie pregătit şi pentru eventualitatea unei opţiuni între Germania şi America, de exemplu.
MEDIAFAX: Preşedinţii României şi Americii ar fi trebuit să aibă o întrevedere joi dimineaţa. Aceasta a fost anulată pe ultima sută de metri, dar totuşi, după summit, Donald Trump a avut o întâlnire cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko? Ce să înţelegem din asta?
Ion Cristoiu: Nu ştiu dacă ştirea privind întâlnirea bilaterală era atât de certă. Am înţeles că era şi în programul delegaţiei americane. Raportând la întâlnirea cu Poroşenko, Donald Trump a trebuit să reducă la sânge întâlnirile bilaterale. A păstrat-o pe cea cu preşedintele Ucrainei pentru că era foarte importantă. A noastră era probabil un lobby făcut tot din partea noastră, cum a fost acela de pe pajiştea de la Casa Albă. Am auzit de atâtea ori transformarea unor astfel de evenimente într-un succes naţional. Că a intrat Bush în bucătărie şi a dat mâna cu premierul nostru... Dacă la noi s-a renunţat repede, la ucraineni nu, avea un interes în acea zonă. Preşedintele Iohannis s-a lăudat mai mult cu faptul că suntem mare bază militară, că trimitem în Afganistan. Mă uimeşte transformarea în victorii ale unor lucruri care erau dorite de NATO, nu de noi.
Redăm câteva dintre comentariile publicate anterior de Ion Cristoiu şi care arată imaginea de ansamblu pentru o mai bună înţelegere a ceea ce s-a întâmplat la summit-ul NATO de la Bruxelles în aceste zile.Unul dintre materiale conţine şi traducerea paragrafelor ce vizează politica externă din cartea lui Donald Trump Cripped America. How to make America great again, apărută la Simon&Schuster, New York, în noiembrie 2015.
Gîndul de vineri, 22 iulie 2016/ O nouă nelinişte pentru România: Prin Donald Trump, America anunţă că nu mai vrea să cheltuiască pentru apărarea altor ţări
http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-vineri-22-iulie-2016/
Gîndul de duminică, 24 iulie 2016/ Cînd şi cum se va ivi Liderul care va proclama: ROMÂNIA FIRST?!
http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-duminica-24-iulie-2016/
Gîndul de Sîmbătă, 6 august 2016 Cum vrea Donald Trump ca alte ţări ( Germania, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită) să plătească Americii faptul că Armata americană le asigură protecţia
http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-simbata-6-august-2016/
Gîndul 13 noiembrie 2016/ Donald Trump, preşedintele ales al SUA: „Sînt oameni cărora le-ar placea să nu vorbesc despre China ca despre un inamic. Dar exact asta sînt chinezii”
http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-duminica-13-noiembrie-2016/
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe