Rep.: Aşteptăm cu interes consultările.
N. N.: Este un subiect extrem de interesant. Pe lângă faptul că stau de cinci luni în minister, stau de cinci luni în Bucureşti. Şi, credeţi-mă, aveţi o problemă! Avem o problemă! Eu simt, eu vin de la mare şi, evident, sunt şi acolo sute de mii de maşini, iar vara e un calvar, dar acolo este un avantaj: este briză dimineaţa şi seara, deci vine şi intră aer proaspăt şi trage înapoi, asta face marea. Pentru asta, probabil, noi avem câteodată mintea mai limpede decât unii de pe-aici.
Rep.: Aş vrea să luăm acum în discuţie un subiect delicat. V-aş întreba în ce stadiu este acum proiectul Roşia Montană?
N. N.: Este un subiect delicat, într-adevăr. N-am făcut nicio declaraţie oficială despre Roşia Montană până în acest moment. Eu am fost plecat săptămâna trecută, dar am înţeles că a fost şi primarul cu semnături pe aici. De fapt e o chestiune pe care i-am recomandat s-o facă, nu era o noutate pentru mine, l-aş fi primit cu dragă inimă, m-am întâlnit cu el la Alba Iulia, la o emisiune televizată şi am dezbătut subiectul ăsta. Atunci însă lucrurile s-au înţeles cumva greşit, şi eu chiar vreau să fac precizarea asta.
Deci, practic avem două proceduri: una care este închisă de fostul ministru, oprită – când spun închisă spun că procedura de evaluare a impactului este suspendată, pe motivaţia că planul urbanistic zonal care a stat la baza emiterii certificatului de urbanism pentru această procedură a fost desfiinţat de instanţă. Deci nu mai au sursa, şi orice logică spune "Nu mai am sursa, deci nu mai am de ce să continui procedura". Practic, OK, o continui, îţi dau un aviz pozitiv, negativ, nu contează, dar ce faci cu ea că nu mai ai sursa de dincolo?
În acelaşi timp există un alt PUZ – care nu tratează numai exploatarea în sine ci, logic, ceea ce face un Plan Urbanistic Zonal, şi zonele limitrofe, cu toate influenţele lui asupra localităţilor şi aşa mai departe – care şi ăla a intrat, el funcţionează şi eu la asta mă refer. Ei au avut deja şi dezbateri publice pentru avizul de mediu.
Rep.: Neanunţate, domnule ministru?
N. N.: Ba da! Eu am o evidenţă cu datele când s-au ţinut. Ba da! Au fost în aprilie, martie-aprilie, acum. Ştiu că la unul dintre ele cred că a participat şi un secretar de stat de la mediu din guvernul Ungariei, la una dintre etapele astea. În oraşe din zona lor acolo, 4-5 localităţi, cu date, cu tot. Am situaţia asta. Am de la agenţia de Mediu care automat… Eu le ştiu bine, putem face o analiză separată. Deci, repet, suntem pe două paliere acuma.
Pe primul palier suntem în faza în care investitorul şi Ministerul Mediului şi foştii lui şefi se judecă, iar cu al doilea palier nu am nicio problemă. E o dovadă că Agenţia (Naţională de Protecţie a Mediului, n.r.) participă şi îşi vede de treabă.
Ministrul povesteşte în detaliu cum a fost promovat ca membru al Cabinetului Boc la insistenţele lui Radu Mazăre, argumentate prin faptul că oraşul Constanţa, care nu a avut niciun ministru după Revoluţie, merită unul.
Nemirschi explică felul în care s-a ajuns la avizarea investiţiei controversate în aşa-numita şosea de coastă, critică atitudinile inactive ale predecesorilor săi şi promite acte normative – unele deja elaborate – care să ducă la îmbunătăţirea calităţii mediului din România.
De altfel, Nemirschi se declară nemulţumit de problema poluării din Bucureşti şi o invocă atunci când vorbeşte despre necesitatea taxei auto, spunând că aceasta va fi legiferată imediat după vacanţa parlamentară de vară.
Fostul viceprimar din Constanţa este preocupat şi de subiectul "Roşia Montană", anunţând că investitorul se află deja într-o fază destul de avansată într-o nouă încercare de obţinere a avizelor pentru demararea proiectului minier din Apuseni.
Prezentăm integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi: