- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.10.2016, 09:00)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU- Preşedintele Patronatului furnizorilor de servicii medicale private: Raed Arafat nu poate trage la răspundere ambulanţele private
Preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, Cristian Hotoboc, a declarat, într-un interviu pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că Raed Arafat nu poate trage la răspundere ambulanţele private pentru că nu le primeşte în acelaşi sistem în care îşi desfăşoară activitatea SMURD.
Urmărește
1161 afișări
INTERVIU- Preşedintele PALMED: Raed Arafat nu poate trage la răspundere ambulanţele private (Imagine: Octav Ganea/ Meiafax Foto)
"Cei de pe ambulanţele private operează doar pe nişte cazuri foarte uşoare în general. Şi tot ce înseamnă sistem de urgenţă este operat de SMURD. Atâta timp cât nu li s-a permis să intre în sistemul de urgenţă real alături de SMURD , nici nu are cum să-i tragă la răspundere. Pentru că ar trebui să fie un singur sistem unic care să preia şi partea de privat, unde ştim cu toţii că ar uşura foarte mult bugetul ţării ăsteia, unde plătim toţi bani acolo ca să ia domnul Arafat ambulanţe. Aici vine sistemul privat care deja a făcut investiţia, cu aceleaşi ambulanţe dotate ca şi ambulanţele SMURD. Ar putea să-i preia şi să lucreze în acelaşi sistem şi să le deconteze, exact cum deconteză şi la SMURD. Ambulanţele private doresc acest lucru de ani de zile, păcat că nu li se permite. De ce, nu ştiu, trebuie să-l întrebăm pe domnul Arafat", a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
Preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private spune că o altă problemă importantă întâmpinată de operatorii din sistemul de sănătate privat este cea a decontării serviciilor de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
"CNAS decontează aceleaşi servicii şi la stat şi la privat la aceleaşi tarife. Acele tarife sunt foarte mici şi nu acoperă costul real al intervenţiilor care se fac în spital. Nu le acoperă nici la public, nici la privat. Şi aici intervine diferenţa. Când te duci în spitalul public, medicii îţi spun... «domnule, ne pare rău, dar nu avem pansamente, nu avem medicamente, nu avem loc aici în paturi, trebuie să mai aştepţi puţin că suntem supraaglomeraţi şi aşa mai departe». Şi atunci tu începi şi vii de acasă cu medicamente, pansamente. Salariile, mă rog... au mai făcut o mică majorare a salariilor, dar oricum sunt mici. În final, dacă tragi linie, s-ar putea să te coste mai puţin la privat decât te costă la public, iar în ceea ce priveşte condiţiile, nici nu se poate pune un grad de comparaţie. Există şi spitale publice care sunt puse la punct, dar foarte puţine, din păcate. Şi aici nu e vina managerilor de spital şi a medicilor. Este vina politicienilor, miniştrilor, finanţării şi în special a politicienilor care folosesc sănătatea numai în campaniile electorale, după care uită", a mai precizat, pentru MEDIAFAX, Hotoboc.
Cristian Hotoboc a declarat că operatorii privaţi din sănătate ar trebui să încaseze legal contribuţiile pacienţilor, însă acest lucru nu este posibil acum în sistemul din România.
"Noi am tot cerut politicienilor, ministerului şi CNAS să modifice normele acelea prin care noi să putem să încasăm în mod legal şi normal contribuţia pacientului. Adică ştim toţi că tarifele decontate de Casa de Asigurări nu acoperă costul real al intervenţiilor. Şi atunci să ne lase să îi dăm pacientului un deviz cu cât costă fiecare procedură în parte, la sfârşit să facem linie şi să facem un total şi să spunem... «Casa decontează atât, diferenţa este de atât şi va trebui să o plăteşti din buzunar». Bineînţeles, se poate face o previzionare la început şi pacientul să fie de acord ca să ştie cu ce iese de acolo, să nu se trezească la sfârşit cu nu ştiu ce sume exorbitante şi să nu aibă de unde. Şi la sfârşit să plătească şi să i se dea şi factura. În momentul de faţă nu se poate face acest lucru. (...) Şi atunci spitalul privat trebuie să inventeze tot felul de alte investigaţii ca să acopere această diferenţă care s-ar putea în mod normal încasa pe bune, cu acte în regulă şi pacientul să fie informat şi să ştie de la început la ce se aşteaptă, cât îl costă şi statul să îşi primească taxele aferente fără probleme", a precizat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Hotoboc consideră că nu e necesară construirea de noi unităţi sanitare, ci cele existente trebuie regândite.
"Atâta am auzit... spitale regionale, fiecare când venea, când se mai făcea primar sau mai ştiu eu ce... construim aici în sector cel mai tare spital, că noi nu avem... de unde? Primăria Generală la fel... facem, dregem. Nu există aşa ceva. Nici nu trebuie construite. Avem suprapopulate spitalele astea ca şi număr de spitale. Patru sute şaptezeci şi ceva de spitale. Nu se poate, nu ai cum să ţii atâtea spitale. Majoritatea acestor spitale sunt centre sociale unde merg oamenii, se internează că nu au ce mânca şi nu au unde să stea iarna. Şi Casa de Asigurări decontează banii ăştia ca să deconteze aiurea salariul unui personal care de fapt nu...şi mâncarea unor oameni care nu au unde să stea. Deci trebuie regândit sistemul. Atâta timp cât nu va veni un om întreg la minte, să poată să o ia de jos în sus şi să gândească tot de la zero, nu se va întâmpla nimic. Deci ca să mai construieşti nişte spitale în condiţiile în care ai oricum prea multe spitale pe care nu poţi să le susţii, mi se pare cea mai mare aberaţie. Noi trebuie să închidem din spitalele alea care nu funcţionează. Nu să închidem, nu aşa cum s-a făcut pe vremea lui Czeke. Să le închidem la modul că să le transformăm, în centre sociale, în azile, unde chiar ar fi nevoie. Şi cu altă finanţare", a mai spus Hotoboc.
Totodată, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private a declarat că există în sistemul privat de sănătate din România clinici echipate pentru a prelua pacienţii cu arsuri, având în vedere că acum majoritatea cazurilor sau cel puţin cele grave sunt tratate în străinătate.
Citeşte şi: Iordania va autoriza livrarea de ajutor pentru peste 75.000 de refugiaţi sirieni blocaţi la graniţă
Citeşte şi: Dragnea despre legea conversiei: În plen vom respinge amendamentul privind gradul de îndatorare
Citeşte şi: PMP şi-a desemnat candidaţii pentru diaspora. Băsescu le-a transmis candidaţilor că n-ar vrea să audă că se vor muta la Bucureşti după alegeri
Citeşte şi: Slovacia vrea sfaturi privind anticorupţia din partea României. Iohannis: Mai avem multe de făcut
Citeşte şi: Deputatul Sebastian Ghiţă, martor în dosarul Black Cube: "Procurorii mi-au cerut anumite informaţii şi, în perioada următoare, le voi da"/ DIICOT: Adresa de mail invocată de Ghiţă nu face acum obiectul dosarului
Citeşte şi: CFR Călători suplimentează capacitatea trenurilor cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva/ 2000 de pelerini aşteaptă la coadă să se închine la moaşte
Citeşte şi: Cursul de schimb sare la 4,51 lei/euro. Claudiu Cercel, BRD: ”Eu nu văd motive de îngrijorare. O fluctuaţie de 1% nu este o problemă”
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe