- Home
- Social
- ALBA IULIA, (08.09.2018, 07:48)
- Dragos Suciu
INTERVIU | Profesor de la sat: Învăţământul simultan are avantaje şi dezavantaje pentru elevi
Copii de vârste diferite învaţă în aceleaşi clase în multe şcoli din satele româneşti, învăţământul simultan având avantaje, pentru că elevii pot recupera noţiuni de anii trecuţi, dar şi dezavantaje, deoarece profesorii nu mai au la fel de mult timp pentru materia lor.
Urmărește
2942 afișări
INTERVIU Profesor de la sat: Învăţământul simultan are avantaje şi dezavantaje pentru elevi
Simona Alexandra Călin este învăţătoare la şcoala din Draşov, comuna Şpring din judeţul Alba, la care învaţă circa 120 de elevi. Anii trecuţi, şi la gimnaziu erau clase cu predare simultană, însă acum această metodă se mai practică doar la clasele I-IV, din cauza că numărul de elevi este insuficient pentru a forma clase omogene.
Simona Alexandra Călin a vorbit, într-un interviu acordat corespondentului MEDIAFAX despre greutăţile pe care le întâmpină elevii care învaţă în mediul rural şi deopotrivă despre greutăţile profesorilor.
Care sunt greutăţile care le întâmpină profesorii şi elevii din satele româneşti?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
-
SUA şi Marea Britanie înăspresc sancţiunile împotriva industriei petroliere ruse
La ciclul primar este o problemă clasa cu predare simultană şi va mai fi pentru că numărul de copii scade. Toţi copiii fac clasele I-IV simultan sau două clase, trei clase simultan, depinde de fiecare unitate.
Cum reuşesc copiii să înveţe în aceste condiţii şi cum reuşesc profesorii să le predea?
Sunt avantaje şi dezavantaje. Pentru cadrul didactic este un dezavantaj pentru că timpul practic se înjumătăţeşte. Şi pentru elevi putem spune, dar elevii au avantajul în cazul în care unele cunoştinţe le-au uitat sau nu le-au dobândit la timpul potrivit le pot relua în momentul în care se predă la clasa de simultan. Tipul acesta de învăţământ îi învaţă să lucreze independent, să gândească, pe când, în cazul unei clase de sine-stătătoare, vă daţi seama, orice problemă au, întreabă profesorul sau învăţătorul, ei având tot timpul activitate directă.
Învaţă bine elevii de la sat?
Ca la oraş. Sunt elevi şi clase bune, sunt elevi şi clase slabe. Ca peste tot, nu există pădure fără uscăciuni. Sunt elevi de 10, sunt elevi repetenţi. Au ieşit medici, au ieşit ingineri de la învăţământul simultan. Este puţin mai greu, cu avantaje şi dezavantaje. Să ştiţi că la sat sunt mult mai respectuoşi elevii. Bineînţeles, sunt şi la noi obraznici. Acest lucru depinde foarte mult şi de familie.
Este un avantaj că, în majoritatea şcolilor din mediul rural, sunt mai puţini elevi într-o clasă?
Sigur că da, pentru că ei sunt ascultaţi şi verificaţi zilnic. Ies la tablă de două ori într-o oră de curs, pe când la oraş, unde sunt 30, vă daţi seama când le vine rândul să iasă la tablă sau să le fie verificată tema de acasă!
Au suficienţi bani părinţii pentru a achiziţiona materialele didactice şi rechizite?
Să ştiţi că sunt şi cazuri sociale, dar părinţii muncesc, majoritatea la oraş, fac naveta şi se descurcă. Sunt elevi cu situaţii bune şi foarte bune, dar şi elevi care sunt ajutaţi de şcoală, prin inspectorat, cu rechizite, burse, de la primărie sunt diferite programe care îi sprijină. La magazinele din sat se aduc produse de papetărie, dar marea majoritate îşi achiziţionează ceea ce au nevoie pentru şcoală din oraşele vecine.
Numărul elevilor din mediul rural scade constant...
Urmează restrângerile, să ajungem şi noi ca cei din Occident, pentru că numărul de copii scade, nici guvernul oricare ar fi, nici primarul, de orice culoare politică ar fi, nu poate să susţină atâtea clădiri. Şi şcolile primesc bani după numărul elevilor, avem costul standard per elev. Avem Legea Educaţiei, Nr1. /2011, care ne spune exact numărul de copii, ce este permis, ce nu. Noi, tinerii, facem câte un copil – doi, care are trei e minune.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe