Video INTERVIU | Sergiu Medar, fost şef CNI: O Armată Europeană ar reprezenta doar 20% din actuala structură NATO

Sergiu Medar, fost consilier pentru Securitate naţională al Preşedintelui României şi fost şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării, că o eventuală Armată Europeană ar reprezenta doar 20% din actuala structură a NATO.

Urmărește
1056 afișări

Redăm integral interviul:

MEDIAFAX: Cum priviţi ideile unor lideri europeni de înfiinţare a unei armate europene, care să fie autonomă faţă de NATO?

Sergiu Medar: Din punctul meu de vedere nu este posibil, pentru a da răspunsul direct la întrebare. O armată europeană în afara NATO în primul rând nu-şi are rostul, pentru că stabilitatea europeană se face prin intermediul NATO, apărarea colectivă europeană se face numai de către NATO. Şi atunci, pentru ce o armată europeană? Participarea unor structuri militare din deferite state europene la NATO este logică, şi trebuie să se întâmple, dar numai în cadrul NATO. De altfel, în NATO sunt şi armate naţionale. Vorbind despre armata europeană, Germania, de exemplu, a spus <<o armată>>, n-a spus naţională, a spus <<o armată aflată sub comandă naţională>>, ceea ce este diferit de o armată naţională aşa cum este cu participarea statelor europene la NATO.

MEDIAFAX: Credeţi că ţările NATO din Estul Europei sunt mai vulnerabile decât cele din Vest?

Sergiu Medar: Ţările din Estul Europei sunt mai vulnerabile decât cele din vest, pentru că sunt mai apropiate de agresor. Agresorul fiind, conform evaluărilor NATO, Rusia. Dar securitatea acestor state poate fi asigurată tot prin intermediul NATO. Şi capabilităţile militare ale NATO sunt incomparabil mai mari decât cele ale unei presupuse armate europene. Diferenţa este cam de 80% la 20%. Dintr-o armată europeană bineînţeles că nu fac parte Turcia, Statele Unite, Canada şi Norvegia, şi atunci actuala apărare europeană din actuala componenţă sau capabilitate militară a NATO rămâne cu 20%.

MEDIAFAX: Ce rol trebuie să joace România ca pol de stabilitate aici, în Europa de Est?

Sergiu Medar: Aşa cum s-a discutat la această conferinţă, România nu poate să scape sau nu poate fi altceva decât un pol de stabilitate europeană. Şi pentru asta România trebuie să-şi afirme cât se poate de ferm opţiunile, să investească în continuare acel 2% din PIB pentru Apărare şi să continue să fie în relaţia cu NATO cel puţin cum a fost şi până acum. Adică un stat apreciat, cu capabilităţi de nişă, cum ar fi informaţiile militare care au un asemenea nivel încât pot fi considerate printre primele din ţările NATO.

MEDIAFAX: Cum vedeţi ameninţările cibernetice din zona Mării Negre? Sunt acestea un pericol major pentru securitatea europeană?

Sergiu Medar: Ameninţările cibernetice nu le-aş zice din zona Mării Negre. Ele pot fi de oriunde de pe glob. Ele pot avea ca ţintă ţările din zona Mării Negre. Componenta militară sau hardware-ul trebuie să existe ca mijloc de descurajare. Acum este aproape imposibil ca cineva sau improbabil mai bine zis, să ne atace cu tunurile, cu tancurile sau cu aviaţia. Dar ameninţări cibernetice şi operaţiuni de influenţă strategică se desfăşoară permanent. Acum, statele agresoare nu au de ce să ocupe alte state, pentru că trebuie să dea de mâncare popoarelor lor. Şi atunci încearcă să le facă să ia decizii care convin acelor state agresoare.

MEDIAFAX: Ce aşteptări are NATO de la România, în contextul în care suntem deja de 15 ani în Alianţă?

Sergiu Medar: NATO are aceleaşi aşteptări pe care le-a avut de la început. Între timp, însă, România a confirmat şi în multe domenii a fost peste aşteptări, iar acum, pe măsură ce eşti foarte bun, şi aşteptările cresc. Dar în acelaşi timp şi ofertele cresc, iar România este considerată acum un stat NATO puternic, chiar dacă multă lume nu este de acord cu ce spun eu, dar asta este o realitate.

MEDIAFAX: Cât de periculoşi sunt factori precum naţionalismul radical pentru stabilitatea în zona Mării Negre?

Sergiu Medar: Naţionalismul radical este periculos pentru stabilitatea întregii Europe. Nu sunt scutite nici statele stabile din punct de vedere politic vest-europene. Naţionalismul radical este, categoric, o ameninţare pentru toate statele europene.

Sergiu Medar

Sergiu Medar, fost consilier pentru Securitate naţională al Preşedintelui României şi fost şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii, a participat la conferinţa pe securitate organizată de Monitorul Apărării, parte a MEDIAFAX Group.

Monitorul Apărării şi Securităţii a organizat marţi Conferinţa "Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României", printre invitaţii de marcă la eveniment numărându-se experţi în securitate, militari de rang înalt şi membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles "Chuck" WaldFost locţiitor al comandantului forţelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA), Hans-Lothar Domröse (fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Naţională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost ataşat militar în Orientul Mijlociu).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici