- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.06.2019, 15:37)
- Mircea Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU Sorin Ducaru: Aspectele de securitate cibernetică sunt privite foarte serios în domeniul spaţial
Există un mare paralelism între spaţiul cibernetic şi cel cosmic, care este utilizat în facilitarea transferurilor de date, ce pot fi vizate de atacuri cibernetice, a declarat Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al UE, într-un interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii.
Urmărește
336 afișări
Ambasadorul Sorin Ducaru a vorbit, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX şi publicaţiei Monitorul Apărării şi Securităţii, la Black Sea and Balkans Security Forum, despre creşterea intensităţii, a nivelului de impact şi a gradului de sofisticare a atacurilor cibernetice, cât şi despre provocările cu care se confruntă tehnologia spaţială, menţionând inclusiv aspectul militarizării spaţiului cosmic.
Mediafax: Cât de reale sunt riscurile unui atac cibernetic care să afecteze infrastructura esenţială?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice de Crăciun din Kazahstan
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
Sorin Ducaru: În primul rând aş vrea să vă semnalez că vă răspund la aceste întrebări în calitate de persoană care a acumulat o oarecare expertiză în acest domeniu, dar nu în calitate de persoană care am în acest moment responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice.
În acest moment conduc Centrul Satelitar ale UE, care se ocupă de aspectele legate de securitatea, aş spune, a unor asset-uri spaţiale şi de aspectele care ţin de observarea din satelit a unor regiuni geografice în care sunt anumite situaţii de conflict şi aşa mai departe. Însă, din perspectiva expertizei acumulate un număr de an şi în cadrul NATO, dar şi în activitatea academică pe care am depus-o vă pot spune că se manifestă o creştere a intensităţii, a nivelului de impact şi a gradului de sofisticare a acestor atacuri cibernetice. Şi aş spune că anii 2017-2018 au fost oarecum ani de vârf, cele două atacuri, cu numele Wanna Cry şi NotPetya, au arătat cum astfel de atacuri pot avea efecte nediscriminatorii care, deşi au anumite ţinte, pot afecta o arie extrem de largă, pot să ajungă să afecteze peste 100 de state şi nu doar domenii care ţin de sistemul guvernamentale sau militare, ci şi sisteme medicale, economice de transport. Deci, este un fenomen care îngrijorează şi e normal să fie preocupată comunitatea internaţională şi să ia nişte măsuri pe câteva direcţii, pe care aş vrea să le semnalez.
Prima direcţie este aceea de creştere a rezilienţei sistemelor, inclusiv a infrastructurilor critice, a doua este legată de crearea unor principii, stabilirea unor principii, unor norme şi unor măsuri de creşterea a încrederii în spaţiul cibernetic, care să evite, aş spune, escaladarea acestui fenomen, iar în ultima perioadă am făcut parte dintr-un grup care se numeşte Comisia Globală pentru Stabilitatea Cibernetică, un grup care s-a ocupat exact de acest aspect: crearea unui sistem de valori, principii, dar şi de norme care să fie respectate, ideal de toată lumea, dar de câţi mai mulţi şi nu în ultimul rând este vorba şi de crearea unui sistem care cumva să pună presiune, să creeze acel aspect de responsabilitate şi nevoia de a putea impune anumite costuri către acele entităţi care nu respectă regulile şi care iniţiază şi proliferează aceste atacuri.
Deci acestea sunt măsurile, sunt măsuri tehnice de creştere a rezilienţei, măsuri de tip aş spune legislativ şi de stabilire a unor aspecte principiale, într-un regim de stabilitate, dar şi câteva aspecte politice, care să vizeze capacitatea de a afla cine este la originea unui atac cibernetic, nu e un aspect uşor, dar şi de a impune anumite costuri, inclusiv pentru a crea ceea ce se numeşte o descurajare, de a schimba calculul atacatorului, astfel încât să ştie că dacă atacă poate plăti costuri mai mari decât eventuale câştiguri care le-ar putea avea din astfel de atacuri.
Mediafax: Şi la originea atacurilor sunt în speciali actori statali sau pur şi simplu actori privaţi, indivizi sau grupuri de hackeri independenţi?
Sorin Ducaru: Există un, hai să spun aşa, un ecosistem foarte larg, este aria criminalităţii cibernetice care este ea însăşi în creştere şi acolo sunt mai ales actori nestatali, actori inclusiv din zona crimei organizate, devin mai sofisticaţi, devin aş spune mai eficienţi şi pagubele care sunt create cresc. Însă se manifestă, din ce în ce mai mult, aş spune, şi la nivelul atacurilor mai sofisticate şi cu un impact mai larg, se manifestă acest aspect şi sunt date din ce în ce mai clare că în spatele unor astfel de atacuri sofisticate sunt actori statali şi nu întâmplător, în urmă cu un an, la sfârşitul anului 2017, dar şi în anul 2018, câteva state au arătat public care sunt, sau cine sunt acei actori statali care au stat la originea unor atacuri, cel puţin în cazul WannaCry şi NotPetya, acesta a fost destul de transparent şi asumat, ca şi analiză a atacului şi inclusiv analizei ai sursei atacului, a fost asumat de un număr de state şi au vizat într-un caz Coreea de Nord şi în alt caz entităţi statale din Federaţia Rusă, în cazul NotPetya.
Mediafax: Şi, că vorbeam de sateliţi, atacurile cibernetice reprezintă o ameninţare majoră şi pentru constelaţia de sateliţi?
Sorin Ducaru: Pentru că suntem într-o lume în care toate aspectele care ţin de economie, de transporturi, de funcţionarea societăţii au la bază, aş spune, schimbul de date, din ce în ce mai rapid, în volumul din ce în ce mai mare şi pentru că foarte multe dintre aceste date sunt conectate sau sunt transmise prin sateliţi, eu zic că există un mare paralelism între cele două spaţii, spaţiul cibernetic şi spaţiul cosmic, care este utilizat în facilitarea acestor transferuri de date.
Şi acolo unde vorbim despre transferul de date sigur că şi această manipulare prin atacuri cibernetice poate să intervină, iar în cazul sateliţilor contează şi centrele de comandă de la sol, contează entităţile care orbitează prin spaţiu şi liniile de comunicaţii. Din acest motiv aspectele de securitate cibernetică sunt privite cu mare seriozitate şi în domeniul tehnologiilor spaţiale.
Mediafax: Şi ce alte ameninţări mai există în acest domeniu al tehnologiei spaţiale, ce alte ameninţări în afară de cele cibernetice?
Sorin Ducaru: Să ştiţi că sunt o serie întreagă de provocări, majoritatea sau cele mai multe revin din natura fizică a spaţiului, e vorba de radiaţii solare, e vorba de faptul că sunt temperaturi care pot varia în nişte extreme şi care testează echipamentele din spaţiu, e vorba de anumite obiecte care gravitează pe orbite, fie obiecte care sunt de la sateliţi îmbătrâniţi şi dezintegraţi, fie meteoriţi.
Toate acestea pot afecta funcţionalitatea entităţilor sau echipamentelor spaţiale şi pentru aceasta centrul satelitar pe care îl conduc are un program proiect care se numeşte „programul de Monitorizare şi urmărirea acestor Obiecte” astfel încât atunci când ele se pot apropria de nişte echipamente, echipamentele să îşi schimbe locaţia, să evite o coliziune.
Sunt sigur şi ameninţări care pot veni din zona umană, cum spuneam, sateliţii pot fi atacaţi fie cinetic, cu rachete sau... au existat câteva demonstraţii, până acum nu a fost nici un caz în care un satelit al unui stat să fie să zicem ţintit sau dat jos de o rachetă a altui stat. Au fost câteva exemple când statele proprii şi-au dat jos nişte sateliţi vechi, generând aşa numita mizerie cosmică, particule dezintegrate care rămân în spaţiul cosmic şi care pot fi periculoase pentru că pot distruge alte sisteme, dar nu atacând alţii, au fost practic nişte demonstraţii, nişte demonstraţii dacă îşi pot ţinti propriul satelit ineficient ajuns la bătrâneţe, se pot ţintii şi altele.
Există şi alte genuri de vulnerabilităţi care vin din zona atacurilor cibernetice, pe care le-am amintit sau prin, aş spune, anumite capabilităţi de energie direcţionată, cum ar fi lasere, sau fascicule laser, care pot afecta funcţionalitatea unor sisteme.
Până una alta aş spune că spaţiul cosmic a fost ferit de o confruntare de tip armat, deşi sunt multe echipamente care au şi utilitate militară, mai ales în zona observărilor şi a culegerii de informaţii, nu putem vorbi de o, aş spune, înarmare şi aici aş semnala că este politica UE a statelor membre de a menţine sau de a promova ideea folosirii spaţiului cosmic în scopuri paşnice şi sperăm să nu ajungem la o confruntare sau accelerare a unor tendinţe de militarizare sau înarmare a spaţiului cosmic.
Mediafax: Aţi amintit de militarizarea spaţiului. Rusia din câte ştiu, SUA au anunţat planuri de militarizare, UE are ceva planuri în acest sens, de militarizare a spaţiului?
Sorin Ducaru: După cum am semnalat politica Uniunii Europene este aceea de a folosi spaţiul cosmic în scopuri paşnice, în nici un caz nu sunt, aş spune iniţiative care s-ar putea fi, aş spune, catalogate sau puse în categoria descrisă, în categoria iniţiativelor de militarizare a spaţiului cosmic.
Ambasadorul Sorin Ducaru este directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene, iar anterior a fost asistent al secretarului general al NATO.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze au salvat de Crăciun peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:18
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
astăzi, 18:03