Interviurile pentru procuror european | Toader, ”provocare” pentru fostul consilier al lui Kovesi

Procurorul Cătălin Borcoman, fost şef al DIICOT Braşov şi candidat pentru postul de procuror european, a fost ”provocat” joi de ministrul Justiţiei Tudorel Toader, care i-a pus întrebări despre viitorul şef al Parchetului European (EPPO) şi reproşuri despre protestele magistraţilor braşoveni.

Urmărește
374 afișări
Imaginea articolului Interviurile pentru procuror european | Toader, ”provocare” pentru fostul consilier al lui Kovesi

Interviurile pentru procuror european | Toader, ”provocare” pentru fostul consilier al lui Kovesi

Cei cinci candidaţi pentru funcţia de procuror european din partea României, Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bulancea, Elena Hach, Daniel Horodniceanu şi Laura Ecedi Stoisavlevici, au fost invitaţi joi să susţină interviul cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Primul intervievat a fost procurorul Cătălin Laurenţiu Borcoman.

Borcoman, fost consilier al fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, aflată în cărţi pentru şefia EPPO, a primit şi o întrebare de la ministrul Tudorel Toader, despre care chiar ministrul a spus că ar putea să pară ”provocatoare”, cu privire la particularităţile care ar defini independenţa procurorului european, prin comparaţie cu cea a procurorului delegat european.

Fostul şef al DIICOT Braşov a răspuns că legislaţia europeană este singura care limitează independenţa şefului Parchetului European, aşa cum au impus Franţa şi Germania, iar şeful Parchetului European nu se poate decât conforma acestor exigenţe.

După răspunsul său, ministrul Tudorel Toader a remarcat că ”o decizie colegială poate fi mai bună decât una individuală”.

De asemenea, ministrul Tudorel Toader i-a imputat candidatului de la Braşov solicitarea magistraţilor braşoveni, formulată în urmă cu circa un an de ”a suspenda deciziile CCR”.

”De un an de zile ne cereţi asta”, i s-a adresat Toader lui Borcoman şi i-a cerut să explice cum anume ar putea el, ca ministru, să suspende aplicarea deciziilor Curţii Constituţionale. Procurorul-candidat a spus, însă, că solicitarea aparţine ”colegilor de la Parchetul Judecătoriei Braşov”, el fiind de la DIICOT, şi că solicitările colegilor săi ”nu au fost corect transmise şi reflectate”, ei cerând nu suspendarea deciziilor CCR ci ”aşteptarea avizului Comisiei de la Veneţia pe modificările propuse” la legile justiţiei.

Întrebările au privit, dincolo de prezentarea pe care şi-a făcut-o fiecare candidat, cauzele în care procurorul intervievat a solicitat colaborare internaţională, o descriere a Parchetului European, reţelele de experţi în care a lucrat în materia cooperării judiciare.

Procurorul Cătălin Laurenţiu Borcoman, 42 de ani, este în acest moment procuror şef la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din Braşov. El şi-a început activitatea de procuror în 1997, la Parchetul Judecătoriei din Braşov, iar apoi a promovat la Parchetul Tribunalului. Din 2007, a ocupat postul de consilier al procurorului general de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici