Interzicerea flăcărilor în spectacole, într-un ordin de ministru din 2007, însă nu în totalitate

Interzicerea folosirii lumânărilor sau torţelor în spectacole de teatru sau operă precum şi în restaurante este prevăzută într-un ordin al ministrului de Interne din 2007, însă folosirea flăcărilor în aceste situaţii este totuşi permisă în anumite condiţii.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului Interzicerea flăcărilor în spectacole, într-un ordin de ministru din 2007, însă nu în totalitate

Interzicerea flăcărilor în spectacole, într-un ordin de ministru din 2007, însă nu în totalitate (Imagine: Cristi Cimpoieş / Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, a precizat pentru MEDIAFAX că interzicerea folosirii de lumânări, torţe sau făclii în spectacole sau în localuri, comunicată de instituţie în 10 decembrie, este prevăzută în Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor.

Actul normativ citat prevede că "folosirea flăcării: lumânări, făclii, torţe şi altele asemenea pe timpul spectacolelor de teatru, operă, operetă, a festivităţilor desfăşurate în restaurante sau pentru ambianţă ori divertisment în restaurante, baruri, cluburi, discoteci etc. este interzisă".

În continuare însă ordinul mai prevede că "pentru durate scurte, stabilite precis, se admite folosirea flăcării în situaţiile menţionate la alin. (1), cu condiţia asigurării condiţiilor de împiedicare a iniţierii şi propagării incendiului, după cum urmează: a) evitarea amplasării în apropierea sau contactul cu materiale combustibile: decoruri, costume, haine, perdele etc.; b) folosirea unor suporturi incombustibile; c) prevenirea producerii unor incendii prin răsturnare, manevrare greşită etc.; d) stingerea obligatorie a flăcărilor la terminarea evenimentului; e) nominalizarea personalului propriu ce asigură supravegherea şi intervenţia în caz de incendiu; f) asigurarea mijloacelor tehnice adecvate de apărare împotriva incendiilor; g) anunţarea, după caz, a serviciului profesionist, voluntar sau privat, pentru situaţii de urgenţă, a cadrului tehnic sau a personalului de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor".

"Pentru spectacolele de tipul menţionat al alin. (1) care au loc pe timpul unei stagiuni, se transmite la inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean/ al municipiului Bucureşti, la începutul stagiunii, programul spectacolelor respective", mai prevede actul normativ citat.

Interzicerea folosirii flăcărilor în spectacole este menţionată într-un comunicat emis pe 10 decembrie de ISU Bucureşti-Ilfov în atenţia organizatorilor de evenimente.

Daniel Vasile a mai declarat pentru MEDIAFAX că acea comunicare s-a făcut pentru a veni în sprijinul organizatorilor de evenimente care au nevoie de autorizaţii de securitate la incendiu, punându-le la dispoziţie o sinteză a prevederilor legale pe care trebuie să le respecte.

El a mai arătat că niciuna din prevederi nu este nouă, obligaţiile organizatorilor de evenimente privind asigurarea securităţii la incendiu fiind prevăzute în acte normative adoptate cu ani în urmă.

Precizările purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, la solicitarea MEDIAFAX, sunt făcute după ce interzicerea folosirii flăcărilor în spectacole a fost criticată în urma comunicatului din 10 decembrie.

Actriţia Dorina Chiriac a criticat pe Facebook măsura, apreciind că a fost luată pentru ca ISU să-şi poată continua "somnul liniştit", tulburat "un pic" de tragedia din Colectiv.

"Până acum orice spectacol în care se foloseau lumânări aprinse, ţigări, pipe, artificii, făclii erau supravegheate atent din culise de pompierii teatrului şi de tot personalul tehnic şi artistic. De acum mi se interzice să aprind o lumânare când joc eu «Scorpia îmblânzită» a lui Shakespeare. (...) De fapt, mi se arată că ar fi bine ca totu'n jur să fie plastic, inclusiv flacăra de lumânare, eu să fiu Barbie, şi Alex, partenerul meu, să fie Ken. Şi nu ne mai luptăm (...) că ies scântei. Ce dacă totul e ignifugat până în dinţi în jur? De fapt, cel mai şi cel mai sigur, ca ISU să nu se urnească dintre perne, şi să-şi continue somnul liniştit care-a fost tulburat un pic de Colectiv, of, of, este să stăm noi, Ken-Petruchio şi Barbie-Catarina, ca două lemne de plastic în picioare, să zicem textu', şi-aia e", a scris actriţa Dorina Chiriac pe contul său de Facebook.

Actriţa mai spune că ISU ar trebui să întărească controalele, să ia măsuri de siguranţă, să educe şi să responsabilizeze.

Comunicatul emis de ISU Bucureşti-Ilfov pe 10 decembrie se adresează organizatorilor de concerte, spectacole, întruniri, desfăşurate în aer liber sau în interiorul construcţiilor în care au loc evenimente cu public numeros.

În comunicat se arată că organizatorii de evenimente în aer liber, cu capacitate mai mare de 200 de locuri pe scaune sau pe o suprafaţă mai mare sau egală cu 2.500 metri pătraţi, trebuie să obţină autorizaţie de securitate la incendiu, conform prevederilor art. 30 din Legea nr. 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor cu completările şi modificările ulterioare, coroborat cu prevederile art. 1 lit. r din H.G.R. nr. 1739/2006, completată şi modificat cu H.G.R. nr. 19/2014.

Pentru spectacole desfăşurate în interiorul construcţiilor (săli de spectacole, concerte şi altele asemenea), pentru situaţia în care spaţiile sunt încadrate în categoria sălilor aglomerate, este obligatorie obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a construcţiei.

Organizarea de evenimente prin care se schimbă condiţiile care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru construcţie trebuie să fie la rândul ei autorizată privind securitatea la incendiu, arată ISU Bucureşti.

Astfel, în cazul în care este obţinută autorizaţia de securitate la incendiu, iar organizarea evenimentului nu modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia (capacitatea sălii, numărul de fluxuri, destinaţie, etc.), autorizaţia este valabilă numai însoţită de documentaţia tehnică vizată spre neschimbare.

Însă, pentru situaţia în care prin organizarea evenimentului se schimbă condiţiile care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu (schimbarea de destinaţie, capacitate, fluxuri, etc.) sau construcţia în ansablu nu este autorizată din punct de vedere al securităţii la incendiu pentru desfăşurarea acestor evenimente, trebuie solicitată o nouă autorizaţie de securitate la incendiu.

Documentaţia tehnică în vederea emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu se va depune obligatoriu cu cel puţin 30 de zile înainte de realizarea evenimentului la sediul ISU.

"Planificarea, organizarea şi desfăşurarea spectacolelor fără obţinerea în prealabil a autorizaţiei de securitate la incendiu atrage după sine răspunderea contravenţională, respectiv penală, după caz, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, responsabilitatea revenind în totalitate/ fără echivoc tuturor factorilor implicaţi în conformitate cu prevederile art.9 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor", se precizează în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici