- Home
- Social
- ALBA, (06.12.2016, 12:26)
- Valerian Ionescu , Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Într-o comună din Alba nu există cimitir, iar localnicii îşi înmormântează rudele în grădină - GALERIE FOTO
În comuna Ceru Băcăinţi din judeţul Alba nu există cimitir, iar moartea este o simplă mutare a persoanei decedate din casă, în grădină. Localnicii se bucură că pot ajunge mai uşor la locurile de odihnă veşnică ale rudelor, iar bătrânii sunt împăcaţi cu gândul că rămân aproape de cei dragi.
Urmărește
3785 afișări
Într-o comună din Alba nu există cimitir, iar localnicii îşi înmormântează rudele în grădină (Imagine: Mediafax Foto)
Ceru Băcăinţi este comuna cu cei mai puţini locuitori din judeţul Alba, 350. La fel ca în majoritatea zonelor rurale, decesele depăşesc naşterile: în doi ani au murit 11 persoane şi s-a născut doar un copil. Comuna se extinde pe aproape 5.000 de hectare, iar pe săteni îi vezi rar împreună: la necazuri sau bucurii, la o înmormântare sau la o nuntă, de Paşti sau de Crăciun.
Primarul Ioan Trif, care are 66 de ani, s-a născut în Ceru Băcăinţi şi nu ţine minte să fi existat în comună vreodată cimitir. Doar dascălii, preoţii şi neamurile acestora au un loc comun de odihnă veşnică, fiind înmormântat în curtea bisericii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
”De când mă ştiu eu, în comună niciodată nu a existat cimitir. Oamenii îşi îngroapă rudele la locul cel mai frumos din grădina casei. Dacă până a fost viu spune <<aici să mă îngropaţi>>, i se îndeplineşte dorinţa. Oamenii nu au cum să fie deranjaţi că nu e amenajat cimitir, iar în grădină e mult mai simplu, îl duci în două minute. Acesta e obiceiul şi nu-mi dau seama ce s-ar întâmpla dacă ar trebui să-i obligăm să-şi înmormânteze rudele în altă parte”, a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul comunei Ceru Băcăinţi, Ioan Trif.
Edilul a explicat că dacă s-ar impune amenajarea unui cimitir, localnicilor li s-ar complica existenţa, care ”şi aşa e destul de complicată”, majoritatea fiind vârstnici, iar banii îi câştigă greu. Un localnic, care şi-a înmormântat părinţii în grădină, că nici el, nici vecinii săi nu sunt deranjaţi de lipsa unui cimitir, precizând că ”e mai bine aşa decât să mergi trei kilometri pentru a aprinde o lumânare”.
”În comuna noastră casele sunt răsfirate, pe dealuri. Ar fi greu să-i duci 4-5 kilometri. La noi acesta este obiceiul şi e mai bine aşa, sunt mai aproape de noi”, a explicat acesta.
”La noi se zice că mortul nu trebuie zgâlţâit, pe pietre şi pe podeţe, peste gropi. Trebuie lăsat liniştit. Sicriul trebuie dus în linişte de rude, pe umeri, până la groapa săpată în grădină. Acolo îi plângem, le aprindem lumânări. Pomenirea lor o facem când ne este dor de ei, nu neapărat pe 1 noiembrie. Iar cei bătrâni ajung mai uşor la morminte, să-şi plângă morţii”, spune şi o localnică.
Localnicii fac mormintele din ciment sau piatră, după posibilităţi, iar alţii doar îngrădesc spaţiul pe care creşte iarba, şi pun o cruce la capul defunctului. Comuna Ceru Băcăinţi este una dintre cele mai sărace din judeţul Alba, iar tinerii sunt tot mai puţini. Activitatea grădiniţei a fost suspendată, iar la şcoală merg aproximativ 20 de elevi. Comuna este acum la nivelul demografic al anului 1850, iar locuitorii sunt mai puţini decât erau în 1900.
Galerie foto
Citeşte şi: Controlul de la Sfânta Maria va începe fără participarea experţilor străini. Specialiştii, ameninţaţi cu procese
Citeşte şi: Dan Voiculescu a cerut eliberarea condiţionată. Judecătorii vor lua o decizie pe 13 decembrie
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe