- Home
- Social
- ALBA, (06.12.2016, 12:26)
- Valerian Ionescu , Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Într-o comună din Alba nu există cimitir, iar localnicii îşi înmormântează rudele în grădină - GALERIE FOTO
În comuna Ceru Băcăinţi din judeţul Alba nu există cimitir, iar moartea este o simplă mutare a persoanei decedate din casă, în grădină. Localnicii se bucură că pot ajunge mai uşor la locurile de odihnă veşnică ale rudelor, iar bătrânii sunt împăcaţi cu gândul că rămân aproape de cei dragi.
Urmărește
3785 afișări
Într-o comună din Alba nu există cimitir, iar localnicii îşi înmormântează rudele în grădină (Imagine: Mediafax Foto)
Ceru Băcăinţi este comuna cu cei mai puţini locuitori din judeţul Alba, 350. La fel ca în majoritatea zonelor rurale, decesele depăşesc naşterile: în doi ani au murit 11 persoane şi s-a născut doar un copil. Comuna se extinde pe aproape 5.000 de hectare, iar pe săteni îi vezi rar împreună: la necazuri sau bucurii, la o înmormântare sau la o nuntă, de Paşti sau de Crăciun.
Primarul Ioan Trif, care are 66 de ani, s-a născut în Ceru Băcăinţi şi nu ţine minte să fi existat în comună vreodată cimitir. Doar dascălii, preoţii şi neamurile acestora au un loc comun de odihnă veşnică, fiind înmormântat în curtea bisericii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
”De când mă ştiu eu, în comună niciodată nu a existat cimitir. Oamenii îşi îngroapă rudele la locul cel mai frumos din grădina casei. Dacă până a fost viu spune <<aici să mă îngropaţi>>, i se îndeplineşte dorinţa. Oamenii nu au cum să fie deranjaţi că nu e amenajat cimitir, iar în grădină e mult mai simplu, îl duci în două minute. Acesta e obiceiul şi nu-mi dau seama ce s-ar întâmpla dacă ar trebui să-i obligăm să-şi înmormânteze rudele în altă parte”, a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul comunei Ceru Băcăinţi, Ioan Trif.
Edilul a explicat că dacă s-ar impune amenajarea unui cimitir, localnicilor li s-ar complica existenţa, care ”şi aşa e destul de complicată”, majoritatea fiind vârstnici, iar banii îi câştigă greu. Un localnic, care şi-a înmormântat părinţii în grădină, că nici el, nici vecinii săi nu sunt deranjaţi de lipsa unui cimitir, precizând că ”e mai bine aşa decât să mergi trei kilometri pentru a aprinde o lumânare”.
”În comuna noastră casele sunt răsfirate, pe dealuri. Ar fi greu să-i duci 4-5 kilometri. La noi acesta este obiceiul şi e mai bine aşa, sunt mai aproape de noi”, a explicat acesta.
”La noi se zice că mortul nu trebuie zgâlţâit, pe pietre şi pe podeţe, peste gropi. Trebuie lăsat liniştit. Sicriul trebuie dus în linişte de rude, pe umeri, până la groapa săpată în grădină. Acolo îi plângem, le aprindem lumânări. Pomenirea lor o facem când ne este dor de ei, nu neapărat pe 1 noiembrie. Iar cei bătrâni ajung mai uşor la morminte, să-şi plângă morţii”, spune şi o localnică.
Localnicii fac mormintele din ciment sau piatră, după posibilităţi, iar alţii doar îngrădesc spaţiul pe care creşte iarba, şi pun o cruce la capul defunctului. Comuna Ceru Băcăinţi este una dintre cele mai sărace din judeţul Alba, iar tinerii sunt tot mai puţini. Activitatea grădiniţei a fost suspendată, iar la şcoală merg aproximativ 20 de elevi. Comuna este acum la nivelul demografic al anului 1850, iar locuitorii sunt mai puţini decât erau în 1900.
Galerie foto
Citeşte şi: Controlul de la Sfânta Maria va începe fără participarea experţilor străini. Specialiştii, ameninţaţi cu procese
Citeşte şi: Dan Voiculescu a cerut eliberarea condiţionată. Judecătorii vor lua o decizie pe 13 decembrie
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian