Intră în vigoare legislaţia UE privind combaterea violenţei împotriva femeilor

  • Reprezentanţa Comisiei Europene în România anunţă că intră în vigoare legislaţia UE privind combaterea violenţei împotriva femeilor.
  • Directiva urmăreşte să asigure drepturile fundamentale de egalitate de tratament şi de nediscriminare între femei şi bărbaţi.
Urmărește
185 afișări
Imaginea articolului Intră în vigoare legislaţia UE privind combaterea violenţei împotriva femeilor

Intră în vigoare legislaţia UE privind combaterea violenţei împotriva femeilor

„Violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică afectează aproximativ una din trei din cele 228 de milioane de femei din UE.Prin incriminarea anumitor forme de violenţă împotriva femeilor în întreaga UE, inclusiv online, şi prin consolidarea accesului victimelor la justiţie, la protecţie şi la sprijin, directiva urmăreşte să asigure drepturile fundamentale de egalitate de tratament şi de nediscriminare între femei şi bărbaţi. Noile norme sunt decisive împotriva violenţei de gen şi interzic mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forţate şi cele mai răspândite forme de violenţă cibernetică, precum partajarea neconsimţită de imagini intime (inclusiv deepfake-uri), urmărirea cibernetică şi hărţuirea cibernetică (inclusiv exhibiţionismul cibernetic). Violenţa cibernetică este o problemă urgentă care trebuie abordată, având în vedere răspândirea exponenţială şi impactul dramatic al violenţei online”, potrivit unui comunicat de presă.

Noile norme ale UE vor ajuta victimele violenţei cibernetice din statele membre care nu au incriminat încă aceste acte.

„Pentru prima dată, incriminăm violenţa cibernetică pe criterii de gen, cum ar fi partajarea neconsimţită de imagini intime, inclusiv <deepfake>-uri, care este un coşmar pentru multe femei. Acest tip de violenţă este adesea motivul pentru care femeile părăsesc viaţa publică. Violenţa online este o violenţă reală, iar violenţa împotriva femeilor este o problemă în fiecare minut”, spune Věra Jourová, vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă.

Helena Dalli, comisara pentru egalitate, a adăugat: „Această directivă oferă un răspuns detaliat la o problemă generalizată. Ea abordează prevenirea violenţei bazate pe gen, protecţia şi sprijinirea victimelor, precum şi pedepsirea adecvată a făptaşilor. Acesta este un pas important în direcţia eradicării violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.”

Statele membre trebuie să transpună directiva în legislaţia lor naţională până la 14 iunie 2027.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici