Inundaţii în mai multe zone ale ţării

Zeci de case şi anexe gospodăreşti din mai multe regiuni ale ţării au fost inundate, vineri după amiază, în urma ploilor abundente.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Inundaţii în mai multe zone ale ţării

(Imagine: Mediafax Foto)

Zeci de gospodării din oraşul vasluian Negreşti au fost inundate, vineri după amiază, în urma unei ploi torenţiale.

Apa a intrat în peste 50 de case şi anexe gospodăreşti din zona de nord-est a oraşului Negreşti, torentele de apă scurgându-se de pe versanţii din jurul oraşului..

"În doar 20 de minute, au fost inundate peste 50 de case, în unele apa ajungând chiar şi la un metru. A fost o rupere de nori, iar apa cu mâl a intrat în gospodăriile şi locuinţele oamenilor fără ca aceştia să poată face ceva pentru a opri furia apelor. Acum facem inventarul la toate locuinţele afectate şi vom legătura cu conducerea judeţului pentru a vedea cum putem fi ajutaţi", a declarat Ioan Cozma, primarul oraşului Negreşti.

Edilul a convocat comandamentul local pentru situaţii de urgenţă în vederea întocmirii unui raport cu efectele ploii torenţiale de vineri după-amiază.

O ploaie torenţială căzută, vineri după-amiază, în comuna gălăţeană Oancea a provocat inundarea a patru gospodării şi a unei porţiuni din drumul judeţean 242 E care face legătura între localităţile gălăţene Oancea şi Băneasa.

Potrivit primarului comunei Oancea, Victor Chiriloaie, o porţiune scurtă de pe drumul judeţean 242 E care face legătura între localităţile gălăţene Oancea şi Băneasa a fost acoperit de apă în urma unei ploi torenţiale ce a căzut în zonă în jurul orei 16.00. Mai grav este însă că patru gospodării au fost inundate în urma căderii masive de precipitaţii.

"Aluviunile venite în urma ploii acu acoperit drumul judeţean, iar acum carosabilul este plin de mâl. Am fost chiar prins cu maşina în zona respectivă şi am reuşit să trec cu foarte mare greutate, după ce ploaia s-a oprit. Torentul a inundat patru gospodării din Oancea, iar în două dintre case apa a inundat în beciurile şi anexele gospodăreşti. Mai mult decât atât, maşina preotului din comună a fost luată de apă şi purtată pe o distanţă destul de lungă, iar acum ne chinuim cu oamenii din comună să o scoatem din mâl", a declarat telefonic primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie.

În ce priveşte nivelul râului Prut, se înregistrează în continuare creşteri, însă nu a fost depăşită cota de inundaţie.

"Nivelul râului Prut a ajuns la 469 de centimetri, cu 19 peste cota de atenţie ce. Mai sunt încă 81 de centimetri până când vom putea vorbi despre cota de inundaţie. Nu este încă pusă în pericol siguranţa circulaţiei pe DN 26 Galaţi-Brâlad şi nu au apărut probleme din cauza creşterii de nivel pe Prut", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX generalul Viorel Zaharia, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Hidrologii au avertizat că în zilele următoare, tendinţa crescătoare a Prutului se va menţine, atât din cauza ploilor torenţiale înregistrate în nordul Moldovei, cât şi din pricina deversărilor controlate de la barajul Stânca Costeşti. Se estimează că vârful viiturii pe Prut va ajunge în zona localităţii gălăţene Slobozia-Oancea marţi dimineaţă.

Autorităţile gălăţene monitorizează în continuare cursurile de apă de pe teritoriul judeţului Galaţi şi digurile de apărare.

Circulaţia în mai multe zone din municipiul Târgovişte a fost îngreunată, vineri după-amiază, din cauza unei ploi torenţiale cu gheaţă care a durat aproape un sfert de oră.

În anumite zone din Târgovişte unde precipitatiile au fost însoţite şi de grindină, stratul de gheaţă a depăşit pe alocuri cinci centimetri, iar circulaţia rutieră a fost îngreunată din cauza cantităţii mari de apă căzute într-un timp relativ scurt.

Potrivit plt. maj. Gabriel Gătej, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, până la ora transmiterii acestei ştiri, la Dispeceratul ISU nu au fost anunţate probleme provocate de cauzate de vânt, ploaie sau grindină.

Mii de turişti care au ales să-şi petreacă minivacanţa de 1 Mai în staţiunile de pe Valea Prahovei au fost nevoiţi să rămână în hoteluri sau să-şi petreacă timpul în restaurante şi baruri din cauza ploii care a căzut vineri, aproape fără încetare.

La Sinaia a început să plouă vineri încă de dimineaţă şi a continuat să plouă pe parcursul întregii zile, cu mici întreruperi, atât în staţiune cât şi pe versanţi, miile de turişti care se află în această staţiune fiind nevoiţi să renunţe la drumeţiile pe munte şi la grătarele pe care voiau să le facă în aer liber, în zonele de la marginea staţiunii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici