INUNDAŢII şi PLOI în ţară: Străzi şi case inundate, pagube materiale provocate de ploile torenţiale

Mai multe oraşe din ţară au fost afectate de ploi însemnate cantitativ, vijelii şi căderi de grindină, care au provocat inundaţii şi pagube materiale.

Urmărește
396 afișări
Imaginea articolului INUNDAŢII şi PLOI în ţară: Străzi şi case inundate, pagube materiale provocate de ploile torenţiale

Vaslui: Pagube de peste 23,7 milioane de lei provocate de inundaţii, în urma ploilor torenţiale (Imagine: Cristi Tudor/Mediafax Foto)

Vaslui: Pagube de peste 23,7 milioane de lei provocate de inundaţii, în urma ploilor torenţiale

Pagubele provocate de inundaţii în judeţul Vaslui, în urma ploilor torenţiale căzute în ultima perioadă, depăşesc 23,7 milioane de lei, 24 de case fiind distruse sau avariate, 305 kilometri de drum şi 57 de poduri şi podeţe fiind afectate şi 1.577 de hectare de culturi fiind inundate.

Potrivit situaţiei centralizate de Prefectura Vaslui, 85 de localităţi din judeţ au fost afectate de inundaţii în ultima lună, valoarea totală a pagubelor provocate depăşind 23,7 milioane de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe lângă cele 24 de case şi 19 anexe gospodăreşti distruse sau avariate, cu şase persoane sinistrate, precipitaţiile abundente au afectat 305 kilometri de drumuri judeţene sau comunale, precum şi 57 de poduri sau podeţe, unele dintre acestea fiind distruse în totalitate.

De asemenea, inundaţiile au afectat şi un sistem de alimentare cu apă, din comuna Zorleni, şi culturile agricole de pe 1.577 hectare de teren.

Cele mai afectate comune au fost Zăpodeni, cu pagube de 7,7 milioane de lei, Lipovăţ - 3,1 milioane de lei, Iana - 2,7 milioane de lei, Ivăneşti - 2,1 milioane de lei şi Zorleni, cu 1,5 milioane de lei. Acestora li se adaugă municipiul Huşi, unde au existat distrugeri în sumă de 1,5 milioane de lei.

Odată cu evaluarea pagubelor şi centralizarea datelor, Prefectura Vaslui a solicitat un sprijin financiar de 14,5 milioane de lei de la Fondul "Solidaritatea” al Uniunii Europene, pentru reabilitarea infrastructurii de drumuri şi poduri afectate de inundaţii.

Străzi şi subsoluri inundate la Miercurea Ciuc, în urma unei ploi puternice

Mai multe străzi şi subsoluri din Miercurea Ciuc au fost inundate, miercuri după-amiază, în urma unei ploi puternice, circulaţia rutieră desfăşurându-se cu dificultate în anumite cartiere ale oraşului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Miercuri după-amiază, la Miercurea Ciuc a plouat torenţial, cantitatea de precipitaţii căzută în decurs de o oră fiind de aproximativ 15 litri pe metrul pătrat, potrivit meteorologului Gyorfi Tunde de la Staţia Meteo Miercurea Ciuc.

Şeful Centrului Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, colonelul Ovidiu Dudu, a declarat că în urma căderilor însemnate de precipitaţii au fost inundate subsolurile mai multor case şi blocuri din oraş, patru echipaje de pompieri de la Detaşamentul Miercurea Ciuc intervenind cu motopompe pentru scoaterea apei.

De asemenea, mai multe străzi din municipiu au fost inundate, traficul desfăşurându-se cu dificultate, în special la intrarea în municipiu dinspre judeţul Braşov.

În aceeaşi zonă, locatarii din două blocuri susţin că vor depune plângere penală împotriva autorităţilor locale şi că municipalitatea ar fi cheltuit mai puţini bani publici dacă ar fi rezolvat problema scurgerii apei decât pentru intervenţiile pompierilor.

"Avem necazuri de fiecare dată când plouă mai tare, am solicitat în repetate rânduri să se rezolve problema scurgerii apei, dar nu s-a făcut nimic. De aceea am decis să depunem plângere penală împotriva conducerii Primăriei, întrucât noi considerăm că este o bătaie de joc pe banii contribuabilului, un abuz de putere. Nici acum nu vor să stea de vorbă cu noi, am sunat primarul, viceprimarul, dar nu răspunde niciunul la telefon", a spus Senner Ferenc.

"A fost o ploaie de 15 minute şi a inundat totul, în pivniţe a intrat apa până la genunchi", a povestit un alt bărbat, iar o femeie a afirmat că nu este prima oară când oamenii au sesizat autorităţile, au "depus plângeri", dar "primarul nu face nimic, nu a venit niciodată să vadă ce se întâmplă".  

Judeţul Harghita se află sub avertizare cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi de grindină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici