- Home
- Social
- BUCURŞETI, (13.07.2022, 16:54)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Învăţământul dual, dubla calificare şi facultatea de scurtă durată, în noua lege a Educaţiei
- Prin proiectul de lege a educaţiei pentru învăţământul superior se reintroduce învăţământul universitar de scurtă durată.
- Pentru prima dată este introdus învăţământul dual, internaţionalizarea universitară şi locuri destinate persoanelor cu dizabilităţi, dar se revine şi la dubla calificare.
Urmărește
11508 afișări
Ministrul Educaţiei a spus că va fi reintrodus, prin noua lege a Educaţiei pentru învăţământul superior, învăţământul universitar de scurtă durată.
„E vorba de o diversificare a calificărilor. Este vorba de o posibilitate în plus pentru aceia care vor să se înscrie în învăţământul superior de scurtă durată, dacă ulterior vor dori să schimbe opţiunea, creditele recunoscute în această formă de învăţământ vor putea fi utilizate într-un program de licenţă”, a spus Cîmpeanu.
De asemena, s-a introdus pentru prima dată învăţământul dual, care va putea consolida relaţia dintre universităţi şi mediul socio-economic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
„Acest proiect al legii învăţământului superior vine şi cu alte lucruri care vor dori să facă atractivă această apropiere între universităţi şi realitate, şi mediul socio-economic. Este vorba de un plus de finanţare de 30% pentru studenţii care vor fi prinşi în această formă de învăţământ dual. Este vorba de o reglementare a obligativităţii universităţilor de a asigura cel puţin 50% din locurile de practică, dintre care cel puţin 75% să fie în afara universităţii. E o modalitate serioasă de apropiere a universităţilor de realităţile mediului socio-economic”, explică ministrul.
De asemenea, alte reglementări susţin internaţionalizarea.
„Avem, spre exemplu, clarificarea şi consolidarea reglementărilor pentru obţinerea unui join degree în comun de către o universitate românească şi una sau mai multe universităţi europene. Avem, de asemenea, reglementată, dubla specializare pentru a veni în întâmpinarea solicitării de cadre didactice pentru învăţământul preuniversitar. În momentul de faţă, dacă această lege va fi adoptată în această formă, este posibil să avem dublă specializare fizică-chimie sau chimie-biologie sau matematică-fizică sau alt fel de grupări de specializări, fără a mai fi nevoiţi să trecem printr-un proces de verificare a noii specializări ce rezultă din unirea a doua specializări acreditate. Avem pentru prima dată un program naţional pentru internaţionalizarea universitară, PNIU Study in Romania, în care, cu finanţare de la buget, universităţile româneşti îşi vor putea promova programele de studiu şi vor putea valoriza expertiza la nivel internaţional. Avem şi un program naţional de reducere a abandonului universitar pentru prima dată. Avem locuri destinate persoanelor cu dizabilităţi”, a mai spus Cîmpeanu.
Impactul bugetar pentru legile educaţiei este foarte mare, potrivit ministrului. Este vorba de peste 5 miliarde de lei pentru legea învăţământului superior şi de peste 31 de miliarde de lei pentru legea învăţământului preuniversitar. Cîmpeanu a precizat că doar 25% reprezintă impact al creşterii salariale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe