- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.09.2019, 11:35)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Învăţământul profesional devine OBLIGATORIU pentru elevii care obţin mai puţin de 5 la Evaluarea Naţională. Metodologia, publicată în Monitorul Oficial/ Reacţia elevilor
Elevii care obţin sub media peste 5 la Evaluarea Naţioală nu vor mai putea intra în repartizarea la licee, potrivit Ordinului publicat, joi, în Monitorul Oficial, şi semnat de ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz. Elevii vor putea urma profesionala.
Urmărește
1686 afișări
Învăţământul profesional devine obligatoriu pentru elevii cu media sub 5 la Evaluarea Naţională. Metodologia, publicată în Monitorul Oficial
„La procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 participă numai elevii care au susţinut evaluarea naţională şi a căror medie de admitere, calculată conform punctului I al anexei 2 din prezentul ordin, este minimum 5”, se arată în paragraful din Monitorul Oficial.
Concret, elevii care obţin medii sub 5 la Evaluarea Naţională nu vor putea fi repartizaţi la liceu, opţiunea fiind învăţământul profesional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Măsura a fost discutată, în şedinţa Comisiei de Dialog Social, la mijlocul lunii august.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, (FNAP-I.P) Iulian Cristache, a declarat, pentru MEDIAFAX, la acel moment, că măsura nu ar trebui privită neapărat sub forma unei obligaţii, ci mai degrabă sub forma unei orientări în domeniu care îi poate ajuta pe elevii în cauză.
„Trebuia să ajutăm, chiar dacă pare un pic forţat, trebuia să asigurăm această alternativă pentru elevii care intrau la liceele teoretice cu medii mult sub 5 - nu aproape de 5, mult sub 5 - şi care sub nicio formă nu reuşeau să obţină această diplomă de Bacalaureat”, a spus Cristache.
Învăţământul obligatoriu în România este de 11 clase, însă din 2020 se va mări treptat la 16 clase.
- până în 2020 – devin obligatorii grupa mare de la grădinţă şi clasele a XI-a şi a XII-a – 14 ani în total
- până în 2023 – grupa mijlocie – 15 ani în total
- până în 2030 – grupa mică – 16 ani de învăţământ obligatoriu.
Elevii se opun măsurii învăţământului profesional obligatoriu pentru cei cu medii sub 5 la Evaluare
Elevii reacţionează după ce Ordinul ce prevede ca învăţământul profesional să devină obligatoriu pentru elevii care obţin mai puţin de 5 la Evaluarea Naţională a fost publicat,joi, în Monitorul Oficial. Ei se opun şi spun că măsura va scădea drastic echitatea şi calitatea din sistemul de învăţământ.
Elevii care obţin sub media peste 5 la Evaluarea Naţională nu vor mai putea intra în repartizarea la licee, potrivit Ordinului publicat, joi, în Monitorul Oficial, şi semnat de ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz. Aceştia vor putea urma profesionala.
Consiliul Naţional al Elevilor a precizat, joi, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX că „se opune cu vehemenţă unei măsuri care ar scădea drastic echitatea şi calitatea din sistemul de învăţământ, conducând spre tratarea şcolilor profesionale drept o opţiune dedicată elevilor care, din cauza unei predări ineficiente sau a lipsei de sprijin, nu promovează Evaluarea Naţională la finalul ciclului gimnazial”.
Aceştia contestă decizia adoptată de Comisia de Dialog Social şi consideră cu atât mai „alarmantă” implementarea ei cu cât măsura votată în cursul zilei de joi „nu a fost însoţită de un plan concret de iniţiative compensatorii, stabilit prin consultarea tuturor pilonilor implicaţi în educaţie”.
O discuţie între reprezentanţii Comisiei de Dialog a avut loc la sediul Ministerului Educaţiei în 14 august, când s-a dezbătut posibilitatea implementării acestei măsuri. Atunci, potrivit datelor din comunicat, actorii educaţionali prezenţi „au ignorat însă cauzele problemelor întâlnite de elevi pe durata traseului de învăţare: impunerea notei 5 la examenul naţional susţinut în clasa a opta, în vederea repartizării la liceu”.
Consiliul Naţional al Elevilor a precizat şi faptul că, deşi şansele ca un elev care nu a promovat Evaluarea Naţională să aibă parte de o reuşită la examenul de Bacalaureat sunt reduse, „consideră că îngrădirea oportunităţii acestora de a alege ce îşi doresc pe viitor din punct de vedere al studiilor nu este o soluţie viabilă”.
Aceştia au declarat că, prin adoptarea acestei măsuri, unii elevii vor fi constrânşi să se orienteze spre o şcoală profesională, chiar dacă acestora le lipsesc competenţele necesare activării în aria de specialitate atribuită.
„Este posibil ca înclinaţiile acestora să poată fi valorificate corespunzător prin înscrierea la licee ce prezintă în oferta şcolară specializări care nu pot fi urmate în învăţământul profesional. Pe termen lung, efectele negative se manifestă atât asupra indivizilor, printr-o stare de nemulţumire faţă de locul de muncă, cât şi asupra societăţii, caracterizată de o productivitate scăzută”, se precizează în comunicat.
Potrivit aceleiaşi surse, în această speţă se porneşte de la „falsa premisă conform căreia şcolile profesionale sunt destinate elevilor consideraţi a fi slabi la învăţătură, când, în realitate, acestea ar trebui să reprezinte medii de formare pentru cei cu adevărat interesaţi de practicarea unei meserii pe viitor”.
Ei au motivat acest lucru spunând că există elevi cu rezultate bune la Evaluarea Naţională care s-au înscris la o astfel de formă de învăţământ. „Etichetarea elevilor care aleg să-şi continue studiile într-o şcoală profesională drept incapabili să urmeze cursurile unui liceu este nocivă, iar măsura vine în defavoarea eforturilor depuse în ultimii ani cu scopul de a creşte relevanţa meseriilor şi a învăţământului profesional”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii elevilor au cerut ca în eventualitatea în care măsura va fi adoptată, în ciuda contraargumentelor aduse, vor solicita ca aceasta să fie însoţită de o serie de măsuri compensatorii. „În acest sens, trebuie luat în calcul gradul scăzut de finanţare a instituţiilor integrate în sectorul învăţământului profesional şi tehnic, care nu prezintă echipamente, utilaje şi alte dotări moderne, care să faciliteze punerea în practică a informaţiilor livrate la clasă”, se precizează în comunicat.
Tot prin intermediul comunicatului de presă, reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au ridicat şi o altă problemă cu care sistemul educaţional se confruntă, respectiv numărul redus de consilieri şcolari care să ofere sprijin elevilor în procesul de orientare în carieră.
„Mai exact, unul raportat la 800 de elevi prin lege. Acest fapt împiedică accesul la consiliere de specialitate, vitală în parcursul de dezvoltare a elevilor. O măsură compensatorie absolut indispensabilă este pregătirea precoce a elevilor pentru identificarea aptitudinilor proprii şi menţinerea permanentă a acestora în relaţie cu perspectivele de viitor pe care le pot avea”, arată datele comunicatului.
Ei au precizat şi faptul că mentalitatea părinţilor privind utilitatea şcolilor profesionale şi importanţa profesiei în consolidarea statutului social trebuie de asemenea schimbată, înturcât aceasta se bazează pe preconcepţii. „Este esenţială implementarea unor programe de lucru concrete cu părinţii, alături de elaborarea unor planuri remediale prin care să se acorde atenţie sporită elevilor cu rezultate slabe la evaluări”, conchid reprezetanţii Consiliului Naţional al Elevilor.
Potrivit Ordinului publicat, joi, în Monitorul Oficial, şi semnat de ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, elevii care obţin sub media peste 5 la Evaluarea Naţioală nu vor mai putea intra în repartizarea la licee, ei putând urma profesionala.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe