Investiţii de peste un milion de euro din taxa pe viciu şi donaţii de la Ahmetov şi Lucescu, la noi secţii de la Spitalul Universitar

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) are secţii noi de oncologie, dializă şi anestezie terapie intensivă, dar şi un bloc alimentar ultramodern, în valoarea de peste un milion de euro, din taxa pe viciu, la dezvoltarea ATI contribuind, prin donaţii, şi Rinat Ahmetov şi Mircea Lucescu.

Urmărește
449 afișări
Imaginea articolului Investiţii de peste un milion de euro din taxa pe viciu şi donaţii de la Ahmetov şi Lucescu, la noi secţii de la Spitalul Universitar

Investiţii de peste un milion de euro din taxa pe viciu şi donaţii de la Ahmetov şi Lucescu, la noi secţii de la Spitalul Universitar (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Mi-am dorit foarte mult să realizăm o secţie de oncologie medicală modernă, în care pacienţii să poată fi trataţi în condiţii civilizate. Astăzi, mi-am văzut visul cu ochii", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX managerul SUUB, conferenţiar doctor Cătălin Cârstoiu.

În plus, secţia postoperatorie beneficiază de două donaţii importante, respectiv un ecograf portabil primit de la patronul Şahtior Doneţk, Rinat Ahmetov, şi altul mai mic, de la Mircea Lucescu, a mai spus Cătălin Cârstoiu.

Pregătirea secţiei de oncologie a început în 2004 şi a durat aproape un an, fiind inaugurată oficial la 1 ianuarie 2005, în condiţii grele, a spus doctorul Dan Jinga, şeful secţiei.

"În 2005 aveam o sută de pacienţi trataţi pe an, acum am ajuns la 960 pe an. Vorbim de 14.600 de proceduri pe an", a precizat Jinga.

El a mai spus că, la început, secţia avea un medic, iar acum sunt patru, în 2005 era o asistentă, iar acum sunt şase, trei infirmiere şi doi registratori.

"Am mărit activitatea secţiei de şase ori. Pentru spitalizare de zi în oncologie medicală, cu personalul pe care îl avem, facem faţă. Dar în doi ani, pregătim radioterapia, şi atunci vom primi patru mii de pacienţi. De la o mie la patru mii sigur vom avea nevoie de personal", a spus Jinga, precizând că în noua secţie se pot face toate tratamentele, terapii moleculare ţintite, toate tipurile de chimioterapie din România, pentru 25 de pacienţi simultan.

Medicul a recunoscut că la nivel naţional sunt anumite probleme în privinţa unor medicamente oncologice, precizând că, din păcate, şi acestea se supun unor reguli de licitaţie.

Potrivit lui Jinga, care este şi preşedintele Comisiei Naţionale de Oncologie, la nivel naţional sunt 200.000 de pacienţi cu cancer, dintre care 98.800 se tratează în serviciile de oncologice, 30.000 - 40.000 primesc tratamente paliative, iar 60.000 - 70.000 sunt vindecaţi, dar vin periodic la control.

De asemenea, SUUB are un nou computer tomograf, folosit mai ales pentru oncologie, dar şi pentru pacienţii cu probleme cardiovasculare.

"Este un computer tomograf cu durata mică de expunere, timp redus de examinare şi o doză mică de produs per pacient. Când vorbim de un pacient oncologic, contează foarte mult să îl putem investiga rapid şi să fie cât mai puţin expus razelor X. De asemenea, aparatul este folosit şi în probleme cardiovasculare", a explicat profesorul Gheorghe Iana, şeful secţiei de imagistică.

Pentru secţia de anestezie terapie intensivă, "piesele de rezistenţă" sunt două ecografe donate de Rinat Ahmetov şi Mircea Lucescu, ca dar pentru îngrijirea antrenorului.

"Lucescu şi-a plătit spitalizarea, dar a făcut şi o donaţie, respectiv un ecograf portabil, în valoare de 10.000 de euro. Este ca un stetoscop al anului 2000, pe care medicul îl ia cu el în sala de operaţie, pe targă, pe şosea, care poate fi adaptat la telemedicină. Este o bijuterie", a spus şefa secţiei ATI, Elena Copaciu, precizând că este primul echipament de acest fel adus în România.

De asemenea, patronul Şahtior Doneţk, Rinat Ahmetov, a donat un ecograf "vârf de gamă", din categoria ecografelor portabile.

"Aparatul are toate echipamentele în dotare, care ne ajută să facem investigaţii cu ultrasunete, ecografice, la patul bolnavului. Facem cu ajutorul lui investigaţia abdominală, obstetricală, cardiacă, a vaselor periferice şi cerebrale. Investigaţiile cu ultrasunete s-au mutat la patul pacientului", a mai spus Copaciu.

Întrebată dacă Ahmetov a spus că ar vrea să sprijine secţia cu aparatul de ecografie, medicul a răspuns afirmativ.

"Da, a spus că vrea să ne dea aparatul de care avem cea mai mare nevoie. În săptămâna dinaintea Paştilor am primit aparatul, care costă 100.000 de euro. Acest aparat aparţine secţiei din terapie intensivă, aşa cum există în toate secţiile moderne din UE", a mai spus Copaciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici