Investiţii majore în mediul rural. Sprijin prin PNRR pentru satele cu sub 2.000 de locuitori în domeniul managementului apei

  • Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a lansat vineri în consultare publică două ghiduri pentru investiţii în domeniul managementului apei prin PNRR.
  • Unul dintre acestea prevede finanţări pentru colectarea apelor uzate în satele cu mai puţin de 2.000 de locuitori.
Urmărește
630 afișări
Imaginea articolului Investiţii majore în mediul rural. Sprijin prin PNRR pentru satele cu sub 2.000 de locuitori în domeniul managementului apei

Sprijin prin PNRR pentru satele cu sub 2.000 de locuitori în domeniul managementului apei

Potrivit Ministerului Mediului, primul ghid de finanţare are în vedere extinderea sistemelor de apă şi canalizare în aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori, iar al doilea ghid vizează investiţii în colectarea apelor uzate în aglomerările mai mici de 2.000 de locuitori din arii naturale protejate.

„Avem prin PNRR un buget de aproximativ 1 miliard de euro pentru a susţine, atât comunităţile mai mici de 2000 de locuitori echivalenţi cât şi comunităţile mai mari de 2000 de locuitori echivalenţi. Este prima dată când avem fonduri europene disponibile pentru comunităţile mai mici de 2000 de locuitori echivalenţi, este un sprijin real pentru acele sate sau gospodării care nu sunt în centrul unei localităţi, nu sunt aproape de staţiile de epurare, localităţi sau părţi din localităţi care nu au putut să îndeplinească criteriile din POIM şi nu au putut beneficia de finanţare europeană pentru reţelele de apă sau pentru soluţiile individuale/soluţiile de grup – câteva case sau străzi, astfel încât să beneficieze şi acestea de infrastructură”, a declarat Tánczos Barna.

Conform acestuia, în componenta managementul apei, în bugetul de un miliard de euro trebuie construite 1600 km de reţele de apă, 2500 km de reţele de canalizare în localităţi cu peste 2000 de locuitori echivalenţi şi 400 km în localităţi mai mici de 2000 de locuitori echivalenţi şi pot fi finanţate aproape 13000 de sisteme individuale sau alte sisteme adecvate, construite şi operaţionale în aglomerări mai mici de 2000 de locuitori echivalenţi.

Activităţile finanţate în cadrul primei investiţii pentru aglomerările cu peste 2000 locuitori echivalenţi au în vedere extinderea retelelor de distributie a apei existente, precum şi extinderea retelelor de apă uzată împreună cu reabilitarea reţelelor de apă uzată existente pentru reducerea nivelului de infiltraţii.

Alocarea financiară totală este de 780.000.000 de euro, sumă care poate fi utilizată pentru investiţii în extinderea retelelor de distributie a apei, pentru investiţii în extinderea retelelor de canalizare, pentru investiţii în reabilitarea reţelelor de canalizare.

În cazul celei de-a doua investiţii, activităţile finanţate sunt înfiinţarea sistemelor individuale adecvate (SIA) de colectare şi epurare a apelor uzate, înfiinţarea sistemelor publice inteligente alternative (SPIA) pentru procesarea apelor uzate, înfiinţarea sistemelor centralizate de colectare a apelor uzate sau înfiinţarea sistemelor de distribuţie a alimentării cu apă.

Ca şi în cazul primei investiţii, rata de finanţare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Alocarea financiară totală este de 260.000.000 de euro.

Ministerul Mediului anunţă că România are la dispoziţie circa 29,2 miliarde de euro de la UE pentru proiectele din PNRR. Alături de bugetul pentru componenta managementul apei, în valoare de 1,4 miliarde de euro, pentru păduri şi protecţia biodiversităţii sunt alocaţi 1,1 miliarde de euro, pentru digitalizare 42 de milioane de euro şi pentru managementul deşeurilor 1,2 miliarde de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici