Ioan Botiş în peste şapte luni de mandat: proteste, demisii cerute şi asumări de răspundere

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a demisionat din funcţie, miercuri, după mai mult de şapte luni de mandat, perioadă în care şi-a asumat răspunderea pe Codul Muncii, Legea Salarizării şi Codul de Dialog Social, şi în care sindicaliştii l-au acuzat că i-a ignorat de la discuţii şi i-au cerut demisia.

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului Ioan Botiş în peste şapte luni de mandat: proteste, demisii cerute şi asumări de răspundere

Ioan Botiş în peste şapte luni de mandat: proteste, demisii cerute şi asumări de răspundere (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a fost numit în funcţie în data de 3 septembrie 2010, după ce fostul ministru Mihai Şeitan a demisionat.

În timpul mandatului ministrului Ioan Botiş, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Codul de Dialog Social, legea privind salarizarea în 2011 a personalului didactic, Codul Muncii, Legea Educaţiei, Legea Salarizării.

În acest context, Botiş a fost acuzat în nenumărate rânduri de către partenerii sociali că îi ignoră de la discuţiile privind aceste proiecte de acte normative importante şi că nu ţine cont de propunerile lor.

Primele discuţii contradictorii în centrul cărora a fost Ioan Botiş au fost cele privind indemnizaţia pentru mame şi modificarea legislaţiei aferente.

Astfel, la începutul lunii decembrie, într-una din zilele în care mamele protestau din nou la Guvern cerând menţinerea perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului şi a cuantumului acestuia a apărut şi contextul în care noţiunea "demisie" a fost legată de numele ministrului Muncii. Situaţia s-a clarificat rapid, susţinându-se că a fost o interpretare eronată a unei convorbiri particulare.

Respectiva convorbire s-a soldat nu cu demisia atât de cerută a ministrului Muncii, ci cu cea a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale (ANPS), Viorel Alexandru. Botiş a invocat atunci că Viorel Alexandru nu i-a prezentat date privind indemnizaţia de creştere a copilului în termenul solicitat.

Primul act adoptat în timpul mandatului lui Botiş a fost Legea pensiilor
, act pe care ministrul l-a calificat drept unul de responsabilitate. Opoziţia nu a fost de acord, motiv pentru care l-a şi atacat la Curtea Constituţională, care însă a apreciat că Legea pensiilor este conformă legii fundamentale.

Au urmat discuţiile legate de proiectul Codului Muncii, care a suferit numeroase modificări. S-au făcut propuneri de către partenerii sociali, care au acuzat că nu le sunt ascultate părerile. Discuţiile s-au inflamat în contextul în care s-a pus problema asumării răspunderii pe acest document.

Astfel, Ioan Botiş spunea într-o conferinţă de presă din 7 ianuarie, că în situaţia în care ministerul nu va ajunge la un acord cu patronatele şi sindicatele astfel ca până în 21 ianuarie să existe o variantă finală a Codului Muncii, MMFPS îşi va asuma un cod şi îl va prezenta în Guvern.

Ulterior, Botiş a revenit asupra declaraţiei, susţinând că nu s-a luat în discuţie asumarea răspunderii pe Codul Muncii şi că vor fi discuţii zilnice concrete privind acest cod.

Aceste discuţii pe Codul Muncii au fost un alt context în care s-a pus problema demisionării din funcţie de către Botiş. Problema au pus-o doar sindicatele şi patronatele.

"Nu are rost să mai pierdem vremea cu un ministru care nu ţine cont de partenerii sociali", a spus la vremea respectivă preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

În replică, Ioan Botiş a susţinut că demisia sa "nu ar rezolva nimic".

În 25 martie însă, la Bistriţa, Botiş susţinea că, în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu promulgă modificările aduse Codului Muncii, îşi va da demisia.

"Aş demisiona dacă aş avea greşeli flagrante în activitatea profesională. Dacă ar fi infirmat Curtea Constituţională legea privind modificările la Codul Muncii, aş fi demisionat. Dacă nu o promulgă domnul preşedinte Traian Băsescu, demisionez", declara Ioan Botiş, după ce a fost întrebat în ce condiţii ar demisiona din funcţia de ministru al Muncii.

A urmat reacţia sindicatelor.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, susţinea că Ioan Botiş este interesat de modificările la Codul Muncii, care sunt în dezavantajul angajaţilor, pentru că are promisiuni de la firma Leoni din Bistriţa că îl va sponsoriza la viitoarea sa candidatură la Bistriţa-Năsăud.

"Este anormal ca orice încercare de discuţie, orice argument adus să se lovească de opacitatea şi surzenia guvernanţilor care au unele interese. Botiş, ca ministru al Muncii, este interesat şi are promisiunea de la Leoni din Bistriţa că va primi sponsorizare la viitoarea sa candidatură din Bistriţa-Năsăud. Acestea sunt interesele naţionale pe care le exprimă un membru al Guvernului, care de fapt nu-şi rezolvă problemele de viitor, de relansare a economiei, ci îşi rezolvă probleme personale", spunea Bogdan Hossu, după o nouă serie de discuţii de la Guvern cu premierul Emil Boc privind modificările la Codul Muncii.

În replică, Botiş susţinea că afirmaţiile liderului "Cartel Alfa" sunt o "inerţie" şi că ar fi fericit şi onorat dacă o multinaţională precum Leoni i-ar putea susţine candidatura, dar "o astfel de companie nu se bagă în aceste lucruri".

Codul Muncii a fost asumat şi va intra în vigoare în mai.

După asumarea răspunderii pe Codul Muncii, ministrul Muncii, Ioan Botiş, declara că acest act normativ poate fi tradus "creştineşte" astfel: "Ridicaţi-vă voi cei care aţi lenevit şi munciţi, căci răsplata voastră va fi bunăstarea".

Ioan Botiş a demisionat miercuri, în urma scandalului provocat de prezenţa soţiei sale, în calitate de consilier, într-un proiect european derulat de un ONG din Bistriţa. Situaţia face obiectul verificărilor ANI şi ale DLAF.

(Material realizat de Geanina Sandu, geanina.sandu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici