Ioan Lascăr: Şase operaţii de schimbare de sex au fost făcute în România
Şase operaţii de schimbare de sex au fost făcute în România, o astfel de intervenţie este decontată de CNAS pe caz rezolvat, fiind considerată boală psihică de neconcordanţă între percepţia eului şi statutul real al persoanei, care se tratează chirurgical, a spus profesorul Ioan Lascăr.
Profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirurgie plastică şi reconstructivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că operaţia de schimbare de sex în ţările din Uniunea Europeană ar putea costa aproximativ 20.000 de euro.
El a precizat că în România operaţia se schimbare de sex este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe caz rezolvat, fiind considerată "boală psihică de neconcordanţă între percepţia eului şi statutul real al persoanei, care se tratează chirurgical".
Prima operaţie de schimbare de sex în România a fost realizată în 1995, de către profesorul Ioan Lascăr, atunci fiind vorba despre un bărbat care a dorit să devină femeie. Ulterior, profesorul Ioan lascăr a realizat alte patru operaţii de schimbare de sex, respectiv alţi doi bărbaţi care au dorit să fie femei şi două femei care au vrut să devină bărbaţi.
Ultima operaţie de schimbare de sex din cele şase este cea realizată de o echipă de la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, condusă de medicul Cristian Niţescu.
În cazul femeii care a dorit să devină bărbat şi a fost operată la Spitalul de Chirurgie Plastică, intervenţia a început în urmă cu şase luni, miercuri a fost a doua etapă, operaţia de schimbare de sex urmând să se finalizeze peste un an.
Medicul Cristian Niţescu a spus că pacientul avea de mult "o comportare bărbătească" şi de aproape cinci ani a început demersurile pentru schimbarea de sex. Înainte de a fi operat, pacientul a fost investigat pentru a se stabili dacă este într-adevăr transsexual.
"Transsexualismul este o stare de boală catalogată iniţial ca afecţiune psihică, evaluările ulterioare relevând însă că este o stare de boală, dar nu psihică, în care singurul tratament posibil este cel chirurgical. Din punct de vedere anatomic, femeia avea creier de bărbat, gândea ca un bărbat", a mai spus Niţescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO