Ioan Niculae poate fi eliberat condiţionat. Hotărârea, luată de Judecătoria Găeşti, nu este definitivă

Judecătoria Găeşti a decis, miercuri, că omul de afaceri Ioan Niculae, care execută din aprilie o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare, în dosarul "Mită la PSD", poate fi eliberat condiţionat, hotărârea nefiind definitivă.

Urmărește
2252 afișări
Imaginea articolului Ioan Niculae poate fi eliberat condiţionat. Hotărârea, luată de Judecătoria Găeşti, nu este definitivă

Ioan Niculae poate fi liberat condiţionat. Hotărârea, luată de Judecătoria Găeşti, nu este definitivă

Instanţa Judecătoriei Găeşti a admis astfel propunerea de liberare condiţionată a lui Ioan Niculae, formulată de Comisia de specialitate din cadrul Penitenciarului Găeşti.

"Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Niculae Ioan de sub puterea mandatului nr. 1693/2015 emis de Judecătoria Bucureşti Sector 1, în baza sentinţei penale nr. 1043/2013, dacă nu este reţinut sau arestat în alte cauze", se arată în decizia de miercuri a instanţei.

Hotărârea nu este definitivă, putând fi contestată de procurori la Tribunalul Dâmboviţa.

În 22 septembrie, Tribunalul Dâmboviţa a respins o solicitare a lui Ioan Niculae de eliberare condiţionată, considerând că cererea este nefondată. Judecătorii de la Tribunalul Dâmboviţa a menţinut astfel o decizie din 31 august, prin care Judecătoria Găeşti i-a respins omului de afaceri cererea de eliberare condiţionată.

În motivarea deciziei din 31 august, magistraţii Judecătoriei Găeşti arată că omul de afaceri Ioan Niculae nu a fost eliberat condiţionat deoarece perioada scurtă petrecută în închisoare nu a convins instanţa că s-a îndreptat.

Magistraţii au motivat că Ioan Niculae îndeplineşte doar una dintre condiţiile eliberării condiţionate, astfel că nu poate fi admisă solicitarea sa de eliberare condiţionată.

"Concluzionând, potrivit articolului 59 si următoarele Cod penal (1969), pentru a putea beneficia de liberare condiţionată condamnatul trebuie să îndeplinească două condiţii: (1) să execute o perioadă minimă din durata pedepsei şi (2) să dea dovezi că s-a îndreptat şi se poate integra în societate", se arată în motivare.

Pedeapsa lui Niculae este de 914 zile, iar pentru a putea cere eliberarea condiţionată, acesta trebuia să execute o treime, respectiv 304 zile.

Avocatul omului de afaceri declara că acesta merită să fie eliberat după ce, în cele cinci luni de detenţie, a scris cinci cărţi. Cărţile semnate de Ioan Niculae sunt în domenii precum agricultura şi chimia, în care de altfel omul de afaceri are investiţii. Două dintre volume se intitulează "Bioetanolul, combustibilul viitorului" şi "Valorificarea energetică a biomasei".

În 2 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe patronul grupului SC Interagro SA Ioan Niculae, la doi ani şi şase luni de închisoare în doarul "mită la PSD". În acelaşi dosar au fost condamnaţi Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac, la doi ani şi şase luni cu executare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici