- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.10.2015, 10:19)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ioan Niculae şi Adriean Videanu, la DIICOT, în dosarul Romgaz-Interagro. Videanu: Înţeleg că nu există prejudiciu în dosar - FOTO
Ioan Niculae şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au mers, vineri, la DIICOT, fiind citaţi pentru a li se aduce la cunoştinţă mai multe documente din dosarul Romgaz - Interagro, în care sunt urmăriţi penal pentru mai multe fapte, printre care abuz şi instigare la abuz în serviciu. Vidreanu a declarat, la ieşire, că, din câte a înţeles, după ce i-a fost dată expertiza în dosarul Romgaz - Interagro, nu ar exista niciun prejudiciu în acest caz.
Urmărește
1141 afișări
Ioan Niculae şi Adriean Videanu, la DIICOT, în dosarul Romgaz-Interagro (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)
UPDATE 12:00 - Videanu: Înţeleg că nu există prejudiciu în dosarul Romgaz - Interagro
Fostul ministru al Economiei Adriean Vidreanu a declarat vineri, la ieşirea de la DIICOT, că, din câte a înţeles, după ce i-a fost dată expertiza în dosarul Romgaz - Interagro, nu ar exista niciun prejudiciu în acest caz.
"Înţeleg că nu există prejudiciu, rămâne să văd şi eu expertiza şi rămâne să venim şi noi cu obiecţii asupra ei", a spus Adriean Videanu, după ce a fost la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Fostul ministru a adăugat că nu a apucat să citească întreaga expertiză, în condiţiile în care abia a intrat oficial în posesia acesteia.
Şi avocatul Ioan Panaitescu, care îl reprezintă pe Ioan Niculae, a spus că prejudiciul în dosarul Romgaz - Interagro este zero şi că iniţial ar fi existat o eroare de calcul.
"După ce prima expertiză a fost infirmată de organul de cercetare penală, s-a solicitat realizarea celei de-a doua expertize, care a urmărit exact aceleaşi obiective ca şi prima. Ca să fiu mai corect, este vorba despre un prejudiciu de 100.000 de lei, dar care nu priveşte în mod direct şi nu afectează soluţia care să fie dată în cauză. În cazul domnului Niculae, a fost o eroare de calcul la un moment dat în cazul gazelor de import, care nu fac obiectul de cercetare", a precizat avocatul Panaitescu.
Surse din rândul anchetatorilor susţin însă că, în dosarul Romgaz - Interagro, prejudiciul stabilit de procurorii DIICOT este de 62 de milioane de euro. Pe de altă parte, experţii angajaţi de părţile din dosar ar fi stabilit, într-un supliment de expertiză, că în cauză nu ar fi fost produs niciun prejudiciu.
Omul de afaceri Ioan Niculae, care ispăşeşte o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare, primită într-un alt dosar, a fost adus, în jurul orei 09.45, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), fiind însoţit de agenţii de la penitenciar.
La scurt timp după venirea lui Ioan Niculae, la DIICOT a ajuns şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.
Anchetatorii i-au citat pentru a le aduce la cunoştinţă documente din dosarul Romgaz - Interagro, potrivit unor surse judiciare.
Omul de afaceri Ioan Niculae este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani.
În cazul lui Adriean Videanu, procurorii au extins, în februarie, urmărirea penală. Fostul ministru al Economiei a fost atunci la DIICOT, el spunând la ieşire că procurorii i-au adus la cunoştinţă "învinuirea şi începerea urmăririi penale", în dosarul Romgaz - Interagro.
În 2 februarie, DIICOT a cerut din nou aviz preşedintelui, pentru urmărirea penală a lui Adriean Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.
În 4 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis cererea de urmărire penală a lui Adriean Videanu, "pentru a se proceda conform legii".
În acelaşi dosar, procurorii au cerut şi aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, tot pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. Senatul a respins, în 12 februarie, solicitarea de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian.
În acelaşi dosar, DIICOT a mai solicitat o dată, în 2 septembrie 2013, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Varujan Vosganian şi Adriean Videanu.
În cazul lui Videanu, şeful statului de la acea vreme, Traian Băsescu, a transmis, în 8 septembrie 2013, cererea de urmărire penală. Pe de altă parte, plenul Senatului a respins, în 7 octombrie 2013, solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covârşitor împotriva cererii.
Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, şi în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de şase ordine, respectiv trei memorandumuri.
Cei doi foşti miniştri au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezultă din referatul procurorilor.
Astfel, susţin anchetatorii, au fost acordate discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, fără a fi respectate dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care firma omului de afaceri Ioan Niculae înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.
"Demersurile miniştrilor Varujan Vosganian şi Adriean Videanu s-au realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN Romgaz SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale", potrivit DIICOT.
Procurorii au suspiciuni că prin activitatea miniştrilor, respectiv prin vânzarea preferenţială către Interagro SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA şi Ministerul Economiei, fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României.
În actele procurorilor se mai arată că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro SA gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv circa 500 de milioane de dolari, din care aproximativ 92 milioane de dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.
"Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN Romgaz SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC Interagro SA, este de circa 43 de milioane de lei, respectiv circa 15 milioane de dolari, iar TVA este de circa 54 de milioane de lei, respectiv circa 19 milioane de dolari", susţin procurorii DIICOT.
Conform anchetatorilor, valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către Interagro SA pentru achiziţiile de gaze naturale din producţia internă a SNGN Romgaz SA reprezintă un procent de 51% din totalul de aproximativ 500 milioane de lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 - decembrie 2010.
Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
În 2 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe patronul grupului SC Interagro SA Ioan Niculae, la doi ani şi şase luni de închisoare, în dosarul "mită la PSD".
Adriean Videanu este judecat într-un alt dosar, instrumentat de DNA, în aceeaşi cauză fiind trimisă în judecată şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica. Adriean Videanu, la data faptelor acţionar la o societate comercială, a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe