- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ioan Robu: ARCB a câştigat definitiv procesul pentru Cathedral Plaza; aşteptăm executarea deciziei
Cathedral Plaza, clădirea de birouri ridicată în apropierea Catedralei Sfântul Iosif din Capitală, a fost construită în baza unei autorizaţii ilegale, astfel că trebuie demontată de urgenţă, a declarat, marţi, arhiepiscopul Ioan Robu, care a cerut implicarea primarului general în acest sens.
"Da, este adevărat. Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti (ARCB) a câştigat procesul împotriva celor care au proiectat şi construit turnul de lângă Catedrala Sfântul Iosif. (...) Am dovedit că aprobarea dată de Primăria Sectorului 1 a fost ilegală", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, monseniorul Ioan Robu.
Avocaţii care au reprezentat ARCB în instanţă au declarat, cu aceeaşi ocazie, că, în prezent, situaţia Cathedral Plaza este identică oricărei construcţii ridicate ilegal pe domeniul public.
"În acest moment, primarul general al Capitalei este cel care trebuie să constate această situaţie şi să dispună desfiinţarea construcţiei ridicate ilegal", a declarat avocatul bisericii în acest caz, Ofelia Bârsan. Aceasta a adăugat că aşteaptă implicarea lui Sorin Oprescu, dar şi a Guvernului, pentru a decide exproprierea terenului pe care se află construcţia.
La rândul lui, Nicuşor Dan, reprezentantul Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a declarat că la mijloc este "un vid legislativ".
"Problema este că legea reglementează clar situaţia în care cineva construieşte fără autorizaţie, însă nu există prevederi legale aplicabile situaţiei în care autorităţile statului emit autorizaţii care se dovedesc a fi ilegale. Astfel, pentru rezolvarea problemei este nevoie coroborarea şi interpretarea mai multor texte din legi diferite", a declarat Nicuşor Dan.
Avocaţii ARCB s-au declarat însă optimişti şi i-au mulţumit primarului Oprescu "pentru deschidere". Ei susţin însă că vor continua procesele deja deschise prin care au atacat şi alte aspecte legate de modul în care dezvoltatorul imobiliar a primit terenul sau alte aspecte legate de construirea clădirii de birouri.
Avocaţii susţin că au la îndemână şi varianta de a obliga autorităţile să intervină, prin chemarea lor în judecată, însă aşteaptă implicarea celor responsabili.
"Instituţiile-cheie acum pentru noi sunt primarul general care să tranşeze problema desfiinţării imobilului şi Guvernul care să rezolve problema terenului, lucru recomandat de altfel în trecut şi de Senatul României", a spus Ofelia Bârsan.
"A trecut vremea jumătăţilor de măsură. A venit timpul să fie luate măsuri ferme şi concrete pentru eliminarea din peisajul centrului Capitalei a blocului turn ilegal construit de Millennium Building Development SRL, lăsând la o parte interesele politice şi de strategie electorală şi punând în faţă interesele naţionale privind patrimoniul cultural, parte a celui european. Este timpul ca autorităţile să nu mai mimeze o bună administraţie ci să o realizeze efectiv, iar un bun început este acela al reîntoarcerii la istorie şi credinţă, protejând monumentele istorice care sunt şi lăcaşe de cult", a mai declarat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti.
Avocaţii ARCB au comentat şi declaraţia unuia dintre managerii dezvoltatorului imobiliar, conform căreia clădirea a fost deja intabulată şi vândută. Daiana Voicu, director al dezvoltatorului imobiliar Willbrook International, declara, luni seară, pentru MEDIAFAX, că imobilul a fost deja intabulat, astfel că decizia Curţii de Apel Suceava este, pentru companie, una tardivă. Potrivit Daianei Voicu, imobilul "este gata, este racordat la utilităţi, se fac ultimele finisaje şi urmează cât de curând să fie inaugurat", fiind deja parţial închiriat către beneficiari care "se pregătesc să se mute".
"Noi nu am văzut vreun act prin care acest imobil să fi fost intabulat. În plus, am solicitat înscrierea în cartea funciară a tuturor menţiunilor instanţelor care s-au pronunţat în multiplele cauze care au vizat construcţia, astfel că ni se pare imposibil ca el să fi fost intabulat legal. Dacă totuşi acest lucru s-a întâmplat, vom ataca în instanţă decizia de intabulare", a mai spus Ofelia Bârsan.
Curtea de Apel Suceava a respins, luni, contestaţia în anulare formulată de firma care dezvoltă Cathedral Plaza în procesul cu Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti (ARCB), astfel că decizia prin care a fost sistată construcţia Cathedral Plaza a rămas valabilă.
Astfel, Curtea de Apel Suceava a menţinut decizia Tribunalului Dâmboviţa, care sistase construcţia Cathedral Plaza întrucât lipseau autorizaţiile legale. Decizia Tribunalului Dâmboviţa fusese contestată la Curtea de Apel din Ploieşti, care a hotărât în favoarea dezvoltatorilor imobiliari, iar apoi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti şi Primăria Capitalei au formulat o cerere de revizuire care a fost admisă de Curtea de Apel Suceava.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO