Consilierii locali din Timişoara au aprobat, marţi, un proiect de hotărâre care prevede desfiinţarea a 203 de posturi din cadrul RATT, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit referatului care însoţeşte acest proiect, scopul acestei restructurări este „redresarea financiară” a companiei, în acest moment, salariile personalului RATT reprezentând peste 50 la sută din totalul cheltuielilor RATT.
„Programul de reorganizare şi restructurare a regiei prezentat are scop final redresarea financiară a regiei şi transformarea acesteia într-un operator de transport eficient. (…) Menţionăm că la nivelul regiei cheltuielile cu personalul au ponderea principală în structura cheltuielilor de exploatare şi reprezintă aproximativ 52,50 la sută din totalul acestora”, se mai arată în referatul semnat de conducerea RATT.
Directorul RATT, Ioan Goia, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că vor fi demişi, începând cu luna mai, circa 15-20 de angajaţi din fiecare departament al regiei, angajaţii disponibilizaţi urmând să primească, între cinci şi nouă salarii, în funcţie de vechime.
„Toată structura RATT va fi afectată. (…) Va fi o reducere de cel puţin 15-20 de persoane din fiecare sector de activitate. Vom respecta contractul colectiv de muncă şi, în funcţie de vechimea, în cadrul Regiei Autonome de Transport Timişoara angajaţii restructuraţi vor primi între cinci şi nouă salarii”, a spus Goia.
El a precizat că aceasta este cea de-a doua etapă a disponibilizărilor la RATT, o primă restructurare a regiei, când au fost concediaţi aproximativ 400 de angajaţi, având loc în 2010. După această restructurare, RATT va avea 933 de angajaţi.
Directorul RATT a mai afirmat că, la finele anului trecut, RATT avea plăţi restante către furnizori de 11,5 milioane de lei şi că îşi propune ca la finele acestui an regia să fie pe profit.